Mor Sözlük

Değersizlik Duygusu

Değersizlik Duygusu Nedir?

Değersizlik duygusu, kişilerin kendilerini mutluluğa layık görmemeleriyle ilişkilendirdikleri bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu hastalığa sahip kişiler; başarı, mutluluk, sevilmek gibi kavramları hakketmediklerini düşünerek bir depresyon eğilimi göstermektedirler. Kendilerini sürekli aşağılayan ve herhangi bir yaşama amaçlarının olmadığını düşünen hastalar, yaşamdan zevk almayarak hayat kalitelerini düşürme eğilimi göstermektedirler.

Değersizlik duygusu nedir?
Değersizlik duygusu nedir?

Değersizlik Duygusu Belirtileri Nelerdir?

Psikolojik rahatsızlık olarak “değersizlik duygusu” tanısı konulmuş olan kişilerde şu belirtiler ortaya çıkmaktadır:

  • Mutsuzluk
  • Umutsuzluk
  • Sürekli olumsuz düşünme
  • Antisosyal yaşam
  • İntihar düşünceleri

Yukarıda yer alan belirtiler, değersizlik duygusu belirtileri olup vakadan vakaya değişiklik gösterdiği de görülmektedir.

Söz konusu olan bu belirtilerin uzun süredir var olması halinde profesyonel yardımın alınması en doğru olanıdır.

Değersiz Hisseden İnsan Nasıl Davranır?

Değersizlik duygusuna sahip olan bireylerin, insanlardan kaçma eğilimi de gösterdiği görülmektedir. Çünkü hasta, kendisinin değersiz olduğuna inandığı için toplumda bulunmaması gerektiğini de düşünür. Bu bağlamda da insanlardan uzaklaşmak amacıyla insanları kendisinden uzaklaştırmak isteyebilir. Ağlama krizleri de yine bu hastalarda rastlanılan davranışlar arasındadır.

Değersizlik Hissi Neden Olur?

Söz konusu olan psikolojik rahatsızlığın her vakada farklı nedenlerle ortaya çıktığı görülmektedir. Ancak her hastanın yaşamış olduğu travmalar sonucunda ortaya çıktığı görülmektedir. Bazı depresyon, kişilik bozuklukları, şizofreni gibi hastalığı bulunan kişilerde değersizlik duygusunun ortaya çıktığı görülebilmektedir.

Değersizlik duygusunun ortaya çıkış nedenleri arasında çeşitli fiziksel rahatsızlıkla ve toplumsal baskılar da yer almaktadır. Kişinin fiziksel bir engelinin bulunması on da değersizlik duygusunun ortaya çıkmasına neden olabilir. Ya da sürekli olarak ailesinden baskı gören kişinin zamanla kendisini değersiz hissetmesi. Tüm bunlar değersizlik duygusunun ortaya çıkış nedenleri olarak gösterilebilir.

Değersizlik Duygusunun Neden Olduğu Sorunlar?

Her hastalıkta olduğu gibi değersizlik duygusunun da neden olabileceği farklı sorunlar da bulunmaktadır. Bu sorunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Sosyal fobi
  • İntihar eğilimi
  • Özgüven eksikliği
  • Depresyon
  • Madde bağımlılığı
  • Alkol bağımlılığı gibi

Değersizlik Duygusu Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Değersizlik duygusunun hissedilmesinin üzerinden uzun zaman geçilmişse hem psikolojik hem de fiziksel tehlikelerin ortaya çıkması olasıdır. Çünkü hasta zamanla intihar eğilimi gösterebilir. Değersizlik duygusuna sahip olan kişilerin bir psikolog ile görüşmesi ve psikiyatrik destek alması önerilmektedir. Bu öneri doğrultusunda hastalara bilişsel davranışçı terapi uygulaması yapılmaktadır. Ancak bazı hastalara antidepresan ilaç verilmesi gerekebilmektedir.

Değersizlik duygusu
Değersizlik duygusu

Değersizlik duygusu tedavisi kapsamında hastaların kendilerini yeniden sevmeleri sağlanmaya çalışılmaktadır. Zaten bu psikolojik hastalığın aslında ortaya çıkış nedeni, hastanın kendisini sevmemesidir. Kişi kendini sevmediği için etrafındaki kişilerin de kendisini sevmeyeceklerini düşünmektedir. Bu da değersizlik duygusunun ortaya çıkması için yeterlidir.

Tedavi sürecinde hastaların kendilerini kabullenmeleri ve yeniden kendilerini sevmeye başlamaları değersizlik duygusunun azalmasını sağlayarak semptomları ortadan kaldıracaktır.

Hastaların, yapmış oldukları hataları kabullenmeleri ve kendilerine değer vermeye başlamaları iyileşme göstergesi olarak kabul edilmektedir. Elbette burada alanında uzman psikolog ve psikiyatristlerden yardım almak tedavi sürecinin daha kısa olmasını sağlayacaktır.

KAYNAKÇA

https://psikoterapiatolyesi.com.tr/psikoterapi-atolyesi-diyor-ki/degersizlik-duygusu-7446

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu