Bireysel Terapi

Yaygın Anksiyete (Kuruntu)

Yaygın anksiyete kuruntu bozukluğu, nedeni belli olmayan kişinin kendini endişe içinde hissetmesi halidir. Yaygın anksiyete bozukluğunun temel özelliği süreğen ve dirençli kaygıdır. Anksiyete bozukluğu yaşayan bireyler kontrol edilemez bir endişe duyar. Sağlık, maddiyat, iş yükümlülükleri gibi günlük hayat endişesi stresleri endişe oluşumuna neden olabilmektedir. Bireyler bu endişenin farkında olsalar bile endişeyi kontrol altına alamazlar.

Yaygın Anksiyete (Kuruntu)

Yaygın Anksiyete (Kuruntu) ve Kaygı Nedir?

Günlük hayatın içinde her an kötü bir olay olacakmış hissi kuruntu ve kaygı bozukluğunu tanımlamaktadır. Korku, stres, sinir, kaygı her bireyin yaşayabildiği duygulardır. Ancak bu duyguların yoğun olması anksiyete bozukluğuna neden olabilir. Kaygı ve kuruntunun denetlenememesi birey işlevselliğini düşürür ve kaygı duygusu güçlenir.

Kuruntu Nedir?

Halk arasında evham olarak adlandırılan kuruntu, tehlike olmadığı halde tehlikeyi yaşıyor hissine kapılmaktır. Bilişsel ve davranışsal olarak bireylerde sürekli olarak endişe duygusu bulunmaktadır.

Yaygın Anksiyete, Kuruntu Hastalığı

Kuruntu, olmayacak fiillerin olacak gibi hissedilmesi, yanlış sanı ve düşüncedir. Korku hissedilen olayların gerçek olacak ihtimali bireyleri yormaktadır. Kuruntu yoğunluğu zamanla artıyorsa anksiyete bozukluğu oluşmaya başlar ve tedavi edilmelidir. Yaşam kalitesini olumsuz etkileyen yaygın anksiyete bozukluğu bireylerde büyük bir sorun haline gelebilir.

Yaygın Anksiyete Kuruntu Bozukluğu Tanı Kriterleri

Yaygın anksiyete kuruntu ve kaygı bozukluğu hem psikolojik hem de fiziksel semptomlar görülebilir. Psikolojik semptomlar; sinirli olma, konsantrasyon eksikliği, kaygı kontrolsüzlüğü vb. Fiziksel semptomlar; yorulma, utanma, halsizlik, baş ağrısı, huzursuzluk, kas ağrısı gibi belirtiler gözlemlenir. Yaygın anksiyete bozukluğu tanı kriterleri;

  1. Yaygın anksiyete bozukluğu tanısı koymak için yaklaşık altı ay gibi bir süre gözlem yapılmaktadır.
  2. Kaygı karşısında bireylerin tutumu incelenir.
  3. Aşağıdaki kriterler den en az 3’ ü tespit edilirse tanı koyulabilir. Çocuklarda en az bir kriterin bulunması tanı için yeterlidir.
    • Heyecan, tasalanma, huzursuzluk
    • Çabuk yorulma
    • odaklanma sorunu
    • Kaslarda gerilme
    • İrritabilite
    • Uyku düzensizliği
  4. Anksiyete bozukluğu yaşayan bireylerde, ruhsal ve fiziksel rahatsızlıklar görülür. Stres, iş hayatında işlevselliğin düşmesi, toplum içine çıkamama vb.
  5. Yaygın anksiyete, kuruntu bozukluğu psikolojik bozukluk, gelişimsel bozukluklar, fizyolojik etkiler ile ortaya çıkabilen bir rahatsızlıktır.

Yaygın Anksiyete (Kuruntu)

Yaygın Anksiyete Bozukluğu Tedavisi

Yaygın anksiyete bozukluğu tedavisi için psikoterapiler veya ilaçlı tedaviler uygulanmaktadır. Anksiyete ilaçları olarak benzodiazepin gurubu ilaçlara tedavi için tercih edilir. Kuruntu ve kaygı endişesi yaşayan bireylerde farklı psikoterapilerde tedaviyi desteklemektedir.

Anksiyete bozukluğu, kaygı, kuruntu, davranış bozukluğu, stres bozukluğu gibi ruhsal bozukluklar birey karakteristiklerine uygun olarak tedavi edilir. Tedavinin uzun veya kısa sürmesi hastalığın derecesine bağlıdır. Tedavi süreci bitse bile düzenli kontroller yapılmalıdır. Yaşanılan olaylar karşısında duyguları bastırmadan olağan akışında seyretmelidir. Kuruntu ve kaygı bozukluğu yaygın anksiyete rahatsızlığına dönüşebilir ve hayat kalitesini olumsuz etkileyebilir.

Kaynaklar

https://www.medikalakademi.com.tr/yaygin-kaygi-kuruntu-anksiyete-bozuklugu-tani-ve-tedavisi/

https://www.antalyapsikiyatri.com/yetiskin-psikolojik-sorunlari/yaygin-anksiyete-bozuklugu

https://www.boylampsikiyatri.com/tedavilerimiz/kuruntu-hastaligi-yaygin-kaygi-bozuklugu/

https://www.anilgunduz.com/anksiyete-kaygi/

https://www.erkamunal.com/anksiyete-kaygi-evham-kuruntu-vesvese/

https://www.adeldanismanlik.com/yaygin-kaygi-kuruntu-bozuklugu/

https://www.medicalpark.com.tr/anksiyete-nedir-belirtileri-tedavisi/hg-1785

Doktorlar

Psikiyatri Uzmanı Emine Filiz ULUHAN

Psikiyatrist-Psikoterapist Anıl Gündüz

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu