Öğrenme Güçlüğü
Öğrenme güçlüğü, okuma, konuşma, yazma, problem çözme gibi yeteneklerin gelişmeme durumudur. Öğrenme güçlüğü yaşayan bireyler bilgi depola da ve bilgiyi işlemede zorluk çekebilir. Çocuklarda daha sık görülen öğrenme güçlüğü yetişkinlerde daha az oranda görülmektedir. Bazı vakalarda öğrenme güçlüğü belirtileri daha az görüldüğü için fark edilmeyebilir.
Öğrenme Güçlüğü Belirtileri Nelerdir?
Öğrenme güçlüğü yaş dönemlerine göre farklı belirtiler gösterebilir.
Okul öncesi görülen öğrenme güçlüğü belirtileri;
- Geç konuşma
- Kelimeleri telaffuz edememe
- Motor becerilerin gelişmemesi
İlkokul döneminde belirtiler;
- Sesli okuma reddi
- Matematik derslerinde başarısızlık
- Okuma yazmada zorluk çekme
- Saat kavramı zorluğu
- Yönleri ayırt edememe
- Ödev sorumluluklarını unutma
- Mimik ve beden hareketlerini anlayamama
Öğrenme Güçlüğü Çeşitleri Nelerdir?
Öğrenme güçlüğü tıp alanında disleksi hastalığı olarak tanımlanmaktadır. Disleksi çeşitleri;
Disfonezi: işitsel zekayı etkileyen rahatsızlıktır. İlk duyulan sözcükleri anlamada ve söylemede zorluk çekebilir.
Disnemkinezi: kas motor gelişimlerini etkileyen bir rahatsızlıktır. Yazma, okuma, kişisel becerilerde gerilik gözlenir.
Disedezi: görsel becerilerde gerilik oluşturur.
Öğrenme Güçlüğü Neden Olur?
Yapılan araştırmalara göre öğrenme güçlüğü nedenleri beyin yapısında oluşan işlevsel farklılıklardan dolayı kaynaklandığı gözlemlenmiştir. Bu farklılıklar doğuştan gelir ve kalıtımsal olduğu bilinmektedir. Anne ve babada öğrenme güçlüğü öyküsü varsa çocuklarda da görülebilmektedir.
Kalıtımsal olmayan öğrenme güçlüğü doğuştan da kaynaklanabilir. Gebelikte veya doğum esnasında yaşanan olumsuzluklar öğrenme güçlüğü sebepleri arasında yer almaktadır. Hamilelikte alkol, sigara kullanımı; doğum esnasında oksijenin azalması, doğum zorluğu veya düşük kiloda doğum gerçekleştirme gibi nedenler etkendir.
Öğrenme Güçlüğü Tanısı
Öğrenme güçlüğü tanısı uzmanlar tarafından gerekli incelemeler yapıldıktan sonra koyulmalıdır. Öğrenme güçlüğü görülen vakada klinik değerlendirmeler, sosyo-kültürel özellikler, çocuğun doğum öyküsü ve okul performansı gibi özellikler değerlendirilir.
Öğrenme Güçlüğü Tedavisi
Öğrenme güçlüğü tedavisi psiko eğitimlerle başlar. Aile, öğretmen ve çocuk arasında bağlantı kurularak eğitsel terapiler düzenlenir. Çocuğun karakteristik özelliklerine uygun tedavi yöntemleri belirlenerek tedaiye başlanır. Uzun vadeye yayılan öğrenme güçlüğü tedavisi evde ve okulda eş zamanlı olarak devam eder.
Öğrenme Güçlüğü Olan Bireylerde Ailelere Tavsiyeler
Öğrenme güçlüğü tedavi edilebilen bir rahatsızlıktır. Disleksi belirtileri gözlenen çocuklarda psikoterapilerin yanı sıra aile yaklaşımı da önemli detaydır. Özellikle tedavi sürecinde aile yardımı gereklidir.
Çocuğunuza öğrenme güçlüğü tanısı koyulduysa yaşına uygun etkinlikler yapabilirsiniz. Hikaye, masal okuma saatleri, müzik dinleme veya söyleme etkinlikleri gibi aktiviteler yapabilirsiniz.
Öğrenme güçlüğü yaşayan çocuğunuzla ilgili öğretmen ve uzman danışanı ile iletişim halinde olmak ve tüm sürece hakim olmalısınız. İlgi ve sevgi ile çocukta ilerleme gözlemlenir ve bu durum tedaviyi olumlu yönde etkiler.
Öğrenme güçlüğü başarısızlık olarak nitelendirilmemeli ve çocuğa bu durum anlatılmalıdır. Moral ve motivasyon yükseltilerek çocuk tedavi sürecine heveslendirilmelidir.
Ders çalışma ortamı için çocuğunuzun öneri ve isteklerini göz önünde bulundurup doğru atmosferi yaratabilirsiniz. Bu konuda hem öğretmen hem de uzman danışmanınız sizlere yardımcı olabilir.
Kaynaklar
https://www.florence.com.tr/cocuklarda-ogrenme-guclugu
https://www.rubisaglik.com/cocuklardaogrenme.html
https://disleksiozelogrenmedernegi.org/disleksiozel-ogrenme-guclugu-nedir/
https://www.medicalpark.com.tr/ogrenme-guclugu-nedir/hg-1401