Çocuk ve Ergen Danışmanlığı

Okul Fobisi

Okul fobisi çocukların özellikle yeni başlayan okul dönemlerinde görülen kaygı bozukluğudur. Okula gitmek istememe, okulu istememe, okul saati geldiğinde hastalanma, fiziksel rahatsızlıklar ile kendisini göstermektedir. Okul fobisi çocuğu hem fiziksel hem de ruhsal olarak etkileyebildiği gibi aile ve öğretmenleri de etkilemektedir. Okul fobisi temeli anneden ayrılma korkusu yatmaktadır. Anneye bağımlı olan çocuklar okul fobisini ileri düzeyde yaşayabilir.

Okul Fobisi

Okul Fobisi Neden Kaynaklanır?

Okul fobisi anne çocuk ilişkisine bağlı olarak gelişebilmektedir. Korku, kaygı, güvensizlik gibi olumsuz düşünceler çocukların ruhsal dengesini bozarak hem ruhsal hem de fiziksel rahatsızlıklara da neden olabilir. Gözlemlenen okul fobisi nedenleri;

  • Annenin okul kaygısı yaşaması ve çocuğa bunu hissettirmesi
  • Çocuğa sürekli uyarılarda bulunmak ve tembihlemek
  • Aile bireylerinin ayrı olması
  • Okulda yaşanabilen olumsuzlukların çocuğun yanında sürekli konuşulması
  • Öğretmen veya okul personellerinin çocuklara yaklaşımı
  • Çekingen özellikte olan çocukları toplum karşısında konuşma, okuma gibi etkinlikler için zorlama
  • Uyku saatleri düzensizliği, geç yatma alışkanlığı
  • ‘seni okulda bırakırım, yaramazlık yaparsan seni almaya gelmeyeceğim, öğretmenin sana ceza versin’ gibi korkutucu cümlelerin aileler tarafından kullanılması
  • Yeni kardeş doğması

Okul Fobisi Farklı Okul Kademelerinde Görülebilir

Okul fobisi sadece ana okulu veya birinci sınıfta görülür kanısı yanlıştır. Okul fobisi her yaş döneminde ve okul kademesinde gözlemlenebilmektedir. Okul fobisi bir dönem ya da yaş aralığına özgü değildir. Okul korkusu bireylerde kaygıya ve hatta kaygı bozukluğuna neden olabilmektedir. Bazı öğrencilerde erken yaşlarda başlayıp okul hayatı boyunca devam edebilir. Bazılarında dönemseldir bazılarında ise yetişkinlik döneminde başlayabilmektedir.

Okul Fobisi

Okul Korkusu Okul Fobisi ve Kaygı Bozukluğuna Dönüşebilir

Okul korkusu okulun ilk dönemlerinde özellikle yeni başlayan çocuklarda görülen bir durumdur. Genellikle okulun ilk dönemlerinde başlar ve okula alışma süreciyle son bulur. Okul korkusunu attıran sebepler mevcut gösterirse okul korkusu büyüyebilir ve fobiye dönüşür. Okul fobisi uzun süre devam ediyorsa çocuk okuldan nefret edebilir ve okula gitme isteği kaybolur. Baskı uygulamak okul fobisinin artmasına ve kaygı bozukluğunun oluşumuna neden olabilir. Bu durumda bir uzmandan yardım almak önerilmektedir.

Okul Fobisi Nasıl Önlenir? Aile Yaklaşımı Nasıl Olmalıdır?

Aşırı koruyucu tutum gösteren ailelerin çocuklarında okul fobisi gözlemlenebilir. Ailenin rahatsız ve huzursuz olması çocuğa yansır ve okul fobisi geliştirebilir. Okul fobisi önlenebilir olduğu gibi çocuğun karakterine bağlı olarak da önlenmesi zor olabilir. Aile olarak çocuğun okul dönemine hazırlık aşamasında rahat, sakin ve huzurlu hareket etmek önleyici faktör olabilmektedir.

Okul öncesi eğitimler, aktivite ve etkinlik çalışmalarına katılmak erken dönemde okul fobisi oluşumuna engel olabilmektedir. Çocuktan önce ailelerin okul konusunda huzurlu olması önemli bir detaydır. Çocuklar ebeveynlerinin huzursuzluklarını hissettiği zaman kendini güvende hissedemez ve yeni ortama girme, insanlarla tanışma kaygısı içinde olabilir. Kendini güvende hissedemeyeceği ön yargısı ile ruhsal bozukluk yaşayabilir.

Kaynaklar

https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/cocugun-okul-fobisinin-nedeni-anne-olabilir

https://saripsikoloji.com/okul-fobisi40

https://www.ekipnormarazon.com/makalelerimiz/okul-ve-cocuk/okul-fobisi/

https://www.anadolusaglik.org/blog/okul-fobisi-icin-kaygilanmayin

https://www.psikolium.com/makale/okul-fobisi-korkusu

https://indigodergisi.com/2012/09/okul-fobisi-ve-cozum-onerileri/

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu