Çekingenlik ve Özgüven
Çekingenlik ve özgüven sorunu çocuk, yetişkin her bireyde sıkça görülen bir problemdir. Çekingen bireyler kendilerini değersiz hisseder, sevilmediklerini düşünerek insanlardan uzak dururlar. Çekingenlik ve özgüven sorunları yaşayan bireyler arkadaşlık kurmada zorluk çekmektedir. Bulundukları ortamda özgüven eksikliği yaşadığından dolayı uyum sorunu yaşar ve katılım sağlamazlar.
Özgüven Eksikliği ve Çekingenlik Nedir?
Özgüven eksikliği, genel olarak küçük yaşlarda başlayan psikolojik bir sorundur. İlk olarak aile içerisinde başlar. Ailenin çocuğa olan tavrı ve tutumu özgüven ve çekingenlik konusunda önem taşımaktadır. Aile içerisinde değer görme, sevgi, saygı ve hoşgörü ortamının oluşturulması özgüven artışına katkı sağlamaktadır. Özgüvenin azalması ile bireylerde çekingenlik olgusu da gelişir ve sosyalleşme korkusu başlar.
Çekingenlik ve Özgüven Eksikliği Belirtileri Nelerdir?
Özgüven eksikliği her bireyde görülebilen bir sorundur. Duygu değişimleri veya farklı olguların gelişmesi sonucunda özgüven çatışması yaşanabilmektedir. Çekingenlik ve özgüven belirtileri;
- Karar alma korkusu, tek başına karar verememe
- Kendi adına risk almaktan çekinme
- Sürekli başka bireylere ihtiyaç duyma
- Hayır diyememek
- İlişkilere sınır koyamamak
- Fikrini sunmaktan çekinme
- İçe kapanıklık
- Asosyal olma tercihi
- Karamsarlık
- Kendini yetersiz hissetme
- Depresyon belirtileri
- Yaşanan olaylardan aşırı etkilenme
- Düşük beklentilere sahip olma
- Sevilmeme hissi
- Eleştirilere kapalı olma
Çekingenlik ve Özgüven Eksikliği Neden olur?
Özgüven ve çekingenlik farklı nedenlere bağlı olarak gelişebilen bir durumdur. Bu alanda bilimsel araştırmalar yapılmış olup özgüven eksikliği nedenleri;
- Genetik faktörler
- Kültürel ve toplumsal faktörler
- Çocukluk döneminde yaşanılan deneyimler
- Yetişkinlik döneminde karşılaşılan yaşam koşulları olarak saptanmıştır.
Çekingenlik ve Özgüven Eksikliği Nasıl Anlaşılır?
Çekingen ve özgüven sorunu yaşayan bireylerin temel özelliği toplum içinde fikir sunmama, hatta konuşmamayı tercih etme belirtisi ile gözlenebilir. Bahsedilen olay örgüsü hakkında konuşmaktan çekinme, fiil gerçekleştirmelerinden uzak kalma gibi eğilimler gösteren bireylerde özgüven problemi bulunmaktadır.
Çekingenlik ve Özgüven Eksikliği ile Nasıl Baş Edilir?
Çekingenlik duygusu başarısız olma korkusundan kaynaklanmaktadır. Çekingen bireylerde öz güven eksikliği oluşumu bu başarısızlık korkusundan dolayı ortaya çıkar. Toplum içinde utanmamak, gülünç duruma düşmemek için hareket, duygu ve düşüncelerde kısıtla yapılmaktadır.
Çekingenlik ve Özgüven Problemi Tedavi Edilmezse Ne Olur?
Çekingenlik ve özgüven sorunu bireylerin yaşam kalitesini etkilemektedir. Kendine güvenen insanlar her ortamda kendini kanıtlayabilir, fikir ve düşüncelerini rahatça dile getirebilir. Kendini ifade etmek her alanda önemli bir konudur. Bu nedenle çekingenlik ve özgüven sorunu alanında uzman bireyler tarafından uygun tedavilerle tedavi edilmelidir.
Özgüven artışı ile çekingenlik duygusu da azalmaktadır. Çekingen olmaktan kurtulmaz için özgüven kazanmak gerekmektedir. Bireyler bu konuda kendi başlarına çözüm bulamıyorsa uzman desteği alarak bu sorunu çözümleyebilir. Çekingenlik ve özgüven problemi olmayan bireyler iş ve okul hayatında daha başarılı olmaktadır. Özgüven bireylerin fiziksel, duygusal ve düşünsel özelliklerin tam anlamıyla ifade edilmesinde önemli rol oynamaktadır.
Kaynaklar
https://www.neoldu.com/ozguven-eksikligi-16437h.htm
http://www.yeditepehastanesi.com.tr/belki-de-sorun-ozguven-eksikligidir
https://www.okanbal.com/utangaclik-ve-ozguven-eksikligi-ile-basetme/3195.html
https://listelist.com/ozguven-sahibi-insanin-yapamayacagi-seyler/
https://www.hurriyet.com.tr/ik-yeni-ekonomi/kendine-guvenen-insanlar-nasil-davranir-28709353
https://www.psikologkonya.org/ozsaygi-eksikligi-iliskileri-nasil-etkiliyor/