Çocuk ve Ergen Danışmanlığı

Ayrılma Anksiyetesi

Ayılma anksiyetesi, çevresinde bulunan herhangi birine aşırı bağlanma ve o kişiden ayrılma korkusu yaşama bozukluğudur. Ayrılma anksiyetesi bozukluğu bireylerde ve çocuklarda yoğun korku, kaygı ve stres oluşturmaktadır. Ayrılma kaygısı yaşayan bireyler günlük hayatlarını erteleyerek tüm zamanını yoğunlaştığı bireylerle geçirmek ister. Genelde çocuklarda görülen ayrılma anksiyetesi yetişkinlerde de görülmektedir. Yetişkinlik döneminde ortaya çıkan ayrılma kaygı bozukluğu yaşanılan bir travma sonucu ortaya çıkabildiği gözlenmiştir.

Ayrılma Anksiyetesi

Ayrılma Kaygısı (Ayrılma Anksiyetesi) Neden Oluşur?

Ayrılma anksiyetesi bozukluğu çevresel faktörler, travmatik olaylar gibi etkenlere bağlı olarak gelişebilmektedir. Çocukluk ve yetişkinlik döneminde yaşanan travmalar bilinen en belirgin ayrılma kaygısı bozukluğu nedenidir. Travma her insan beyninde farklı etkiler yaratır ve dışa vurumları farklı olarak gözlemlenmektedir. Ayrılma anksiyetesi için belli başlı anksiyete faktörleri;

  • Travmalar
  • Çevresel faktörler
  • Ruhsal bozukluklar
  • Fiziksel faktörler
  • Aile ve sosyal hayat içinde yaşanılan hayat standartları

Ayrılma Anksiyetesi Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Kaygı bozukluğu türleri ruhsal rahatsızlıklar olarak bilinmektedir. Farklı türlerde görülen anksiyete bozuklukları bireylerin yaşadığı hayat ve kişiliklerine göre şekil alabilmektedir. Ayrılma anksiyetesi belirtileri olarak aşağıdaki bulgular gözlemlenmiştir.

  • Çok sevilen yakınlarından veya yakınından (eş, anne, baba, kardeş vb.) ayrılma düşüncesi
  • Kaybetme korkusu
  • Sevdiklerinin ölme korkusu
  • Çocukluk döneminde anne veya baba ile uyuma isteği
  • Kaybetme korkusu ile yaşanılan fiziksel rahatsızlıklar
  • Uyku düzensizliği
  • Ayrılık ile ilgili rüya ve kabuslar görme

Ayrılma Anksiyetesi Tedavisi

Ayrılma anksiyetesi bozukluğu tedavisi farklı yöntem ve teknikler kullanılarak alanında uzman hekimler tarafından yapılmaktadır. Psikoterapiler genelde ayrılma kaygısı bozukluğu için başarılı sonuçlar sunmaktadır. Terapilerle ayrılık konusunda duyulan endişe ve kaygı üzerinde yoğunlaşılır. Düşünce, duygu bağlantıları ile sağlıklı duygu kontrolleri gerçekleştirilir. Çocuklarda ayrılma anksiyetesi tedavisi aile ve danışman ortak hareketi ile sürdürülmektedir. Ailenin çocuğa davranışları konusunda eğitim ve detaylı yönlendirmelerle tedavi süreci devam ettirilmektedir.

Ayrılma Anksiyetesi

Ayrılma Anksiyetesi Ne Zaman Başlar? Anksiyete Yaş Aralığı Nedir?

Ayrılık kaygısı bazı çocuklarda 9 aylıkken başlayabilir. 3 yaş sonrası kreş hayatına başlayan çocuklarda ayrılık stresi normal kabul edilebilmektedir. Başlangıç süresinden itibaren çevre edinen ve bu ayrılığı eğlenceye dönüştürebilen çocuklarda ayrılma kaygısı tamamen yok olabilir. Ancak 4 yaş ve üzeri çocuklarda ayrılma korkusu uzun süreli devam ediyorsa ayrılık anksiyetesi oluşumu gerçekleşebilir. Ayrılma anksiyetesi yaşayan çocuklar ebeveynlere yapışık olarak yaşamak ister ve ayrılık söz konusu olduğunda yoğun stres yaşayabilir.

Ayrılma anksiyetesi yaşayan birey ve çocuklarda genel olarak ebeveynlerle güvenli ilişki bağlarının görülmediği gözlemlenmiştir. Çocuklukta başlayan ayrılma korkusu yetişkinlik dönemlerinde ortaya çıkabilir ve bireyin hayatını olumsuz etkileyebilir. Aile bireylerinin güçlü, güvenli ve sevgi ile dolu bir hayat sunması sağlıklı bir çocukluk dönemi geçirilmesine imkan sağlar. Güven içinde büyüyen çocuklarda kaygı bozuklukları nadiren görülmekte olduğu saptanmıştır.

Kaynaklar

https://www.rubisaglik.com/ayr%C4%B1lmakayg%C4%B1s%C4%B1.html

https://www.cadempsikoloji.com/calisma-alani/4-cocuk-danismanligi/111-cocuklarda-ayrilik-kaygisi

https://eksisozluk.com/ayrilik-anksiyetesi–195430

https://www.erdempsikiyatri.com/ayrilma-anksiyetesi-bozuklugu-belirtileri-ve-tedavisi-nedir

https://cemkaya.net/sorunlar/ayrilma-kaygisi-bozuklugu-105

Doktorlar

Uzm. Psikolog Onur Gümüş

Psikoterapist Klinik Psikolog Eğitim Uzmanı Cem KAYA

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu