Mor Sözlük
Trend

Fobiler

Fobi Nedir?

Korku, kelime anlam itibariyle dışarıdan gelen tehlikelere karşı verilen duygusal bir tepkidir. Ancak söz konusu olan korkular kişinin hayatının olumsuz yönde etkilemeye başladıysa ve sürekli hale gelmişse buna “fobi” adı verilmektedir. Günümüzde fobiler insanlarda sıklıkla görülen bir anksiyete bozukluğudur. Fobisi buluna insanlara ise “fobik” denilmektedir.

Fobiler
Fobiler

Fobikler, anksiyete bozuklukları nedeniyle sürekli bir endişe ve korku halindedir. Bu hal her zaman ortada bulunan varlıklara veya duruma bağlı değildir. Ortada herhangi bir problem yokken de fobiler ortaya çıkabilir.

Genelde fobiler hastalık olarak algılanmazlar. Bundan dolayı da psikiyatrik destek alan hasta sayısı azdır. Ancak fobikler mutlaka psikiyatrik destek almalıdır.

Korku ve Fobi Arasındaki Fark Nedir?

Korku anlam ifadesiyle kişinin veya kişilerin kendilerini koruma iç güdüsü nedeniyle aniden gelişen tepki durumudur. Ancak fobide ana konu korkunun kendisinden korkulmasıdır. Yani iki kavram birbirinden farklıdır.

Fobiler de korkuyu tetikleyecek şeylerden bir kaçma hali söz konusudur.

Fobi Belirtileri Nelerdir?

Panik atak olarak ortaya çıkan fobi belirtileri çok tehlikelidir. Öyle ki fobik anında kalp krizi riski bulunmaktadır. Ayrıca fobi belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:

  • Titreme
  • Soğuk terleme
  • Nefes alamama
  • Kızarıklık
  • Bilinç kaybı
  • Sinir krizi geçirme
  • Şok
  • Mide bulantısı
  • Saldırganlık gibi belirtiler fobik kişilerde sıklıkla görülmektedir. Hatta bazı fobik krizlerin ölümle sonuçlandığı bilinmektedir.

En Yaygın Görülen Fobiler Nelerdir?

Dünya genelinde pek çok insanda farklı fobilerin olduğu görülür. Her bir fobinin türü ve belirtileri farklıdır. Ancak en yaygın bilinen fobi türlerini ele alacak olursak şu şekilde sıralayabiliriz:

1- Araknofobi

  • Anaknofobi en yaygın olan fobi türüdür. Örümcek korkusu olarak bilinen bu fobi de kişiler, örümcek ve türevi olan bir canlıyla karşılaştıkları anda ortaya çıkan panik durumudur.

2-  Ofidiyofobi

Ofidiyofobi yine araknofobi de olduğu gibi bir canlıya karşı anksiyete gelişmesidir. Ama bu sefer korkulan canlı yılanlardır.

3-  Akrofobi

Akrofobi birçok kişini psikiyatrik destek aldığı bir fobi durumdur. Burada kişiler yükseklikten korkarak panik olmaktadırlar. Yüksek binalardan aşağıya bakmak onların kriz geçirmesi için bir sebeptir.

4-  Cynophobia

Köpekten korkma hali olan cynophobia, insanlar arasında oldukça yaygındır. Elbette burada cynophobia fobisini hiç tanınmayan bir köpeğe karşı duyulan korkuyla karıştırmamak gerekiyor. Zarar verme durumu olmayan yavru köpeklere karşı bile korku duyulması muhtemeldir.

5-  Astrafobi

Astrofobi adından da anlaşılacağı üzere bir çeşit hava olaylarına karşı duyulan korku türüdür. Astrofobik olan kişiler, en çok gök gürültüsünden korkar.

Sizlere aktarmış olduğumuz fobi türleri haricinde şu fobiler de bulunmaktadır:

Fobi Tedavi Yöntemleri
Fobiler
  • Pteromerhanophobia (Uçak Korkusu)
  •  Sosyal Fobi (İnsanlardan Korkma)
  •  Trypanophobia  (Enjeksiyondan Korkma)
  • Agoraphobia (Açık Alandan Korkma) gibi. Her fobi türünün kendine özgü tedavi yöntemi bulunmaktadır. Bundan dolayı alanında uzman olan psikolog veya psikiyatrikten yardım talep edilmelidir.

Fobi Örnekleri Nelerdir?

Dünya genelinde birçok insanın fobisi bulunmaktadır. Fobi olarak adlandırılan korkuların ise birçok çeşidi bulunmaktadır. Söz konusu olan fobi çeşitlerine verilen tepkilerse kişiden kişiye değişiklik göstermektedir.

Fobi örnekleri olarak şunlar verilebilir:

  • Kalabalık Fobisi
  • Dişçi Fobisi
  • Kitap Fobisi
  • Şimşek Fobisi
  • Silah Fobisi
  • Ayna Fobisi
  • Hayvan Fobisi
  • Cinsellik Fobisi
  • Evlenmek Fobisi
  • Yükseklik Fobisi
  • Deprem Fobisi
  • Su Fobisi
  • Karanlık Fobisi
  • İğne Fobisi gibi birçok fobi örneği verilebilir.

Kaç Çeşit Fobi Var?

Dünya genelinde birçok fobi çeşidi bulunuyor. Dolayısıyla fobi çeşitleri konusunda net bir sayının belirtilmesi mümkün değildir.

Kadın Fobisi Nedir?

Kadın fobisi yani literatürdeki adıyla jinefobi ya da feminfobi; kadınlara karşı gelişen aşırı korkudur. Özetle bireyler kadınlarla temas etmekten aşırı korkmaktadırlar.

Panfobi Ne Demek?

Panfobi; tüm fobi türlerinin birer birleşimi olarak kabul edilebilir. Özetle bireylerin akla gelebilecek herşeyden korkmalarını ifade etmektedir. Panfobi hastalarının hayat kalitesini minimuma indiren bu psikolojik rahatsızlık tedavi edilmezse tehlikeli boyutlara ulaşılabilir.

Okofobi Korkusu Nedir?

Okofobi taşıt araçlarından korkmayı ifade eder. Bu fobi türünde bireyler taşıtlardan aşırı korkmaktadır.

Sociofobia Nedir?

Sociofobia, sosyal fobinin literatürdeki adıdır. Sosyal fobileri olan insanlar genelde diğer insanlarla bir araya gelmekten korkarlar. Burada ana düşünceleri toplum içerisinde küçük düşeceklerini düşünmeleridir.

Monofobi Ne Demek?

Monofobik bireyler yalnız kalmaktan korkarlar. Onlara göre yalnız kalmak  sevilmediklerini düşündürmektedir.

Somniphobia Ne Demek?

Somniphobia en tuhaf fobi türleri arasında yer almaktadır. Somniphobia da bireyler aşırı şekilde uyumaktan korkmaktadır. Aslında Somniphobia hastaları vakit kaybetmekten ya da uyanamamaktan korkabilmektedirler. Elbette uykuda ölme, öldürülme gibi endişe verici düşünceler de Somniphobia’nın ortaya çıkmasına neden olabilir.

Kinofobi Ne Demek?

Köpek fobisinin literatürdeki ismi kinofobidir. Kinofobi olan bireyler hiçbir şekilde köpeklerle temas etmek istemezler. Çünkü köpekleri tehdit unsuru olarak görmektedirler.

Fobi tedavisi yapılırken birçok tedavi yönteminin olduğu görülmektedir. Bu yöntemler fobiklerin hastalık derecesine ve durumlarına göre şekillenecektir. Ancak fobi tedavisinde genellikle psikoterapi, veya ilaç desteği verilmektedir. Azı vakalarda bu iki tedavi yönteminin aynı anda uygulanması gerekebilir.

Fobisi Olan Biri Ne Yapmalı?

Fobisi olan birinin, bu durumu üstesinden gelmesi için çeşitli yöntemler vardır. Bunlar arasında, kendini ifade etme, kendini tanıma, korkularının kaynağını anlama ve bunlarla başa çıkma gibi teknikler bulunmaktadır. Fobisi olan bir kişi, öncelikle korkularının kaynağını anlamalıdır. Bu, onun korkularının nereden geldiğini ve neden ortaya çıktığını anlamasına yardımcı olacaktır. Daha sonra, bu korkularla başa çıkma yöntemleri arasında, kendini ifade etmeyi öğrenmek de önemlidir. Bu, kişinin korkularını ifade etmesine ve bunlarla başa çıkmasına yardımcı olacaktır.  

Ayrıca, fobisi olan bir kişi, kendini tanıma ve anlama yöntemlerini de kullanabilir. Bu, onun korkularla başa çıkmasına yardımcı olacaktır. Fobisi olan bir kişi, bu durumu üstesinden gelmek için aynı zamanda psikolojik destek almalıdır. Psikolojik destek almak, kişinin korkularla başa çıkmasına yardımcı olacaktır. Ayrıca, fobisi olan bir kişi, bu durumu üstesinden gelmek için davranışsal terapi de alabilir.  

Davranışsal terapi, kişinin korkularla başa çıkmasına yardımcı olacaktır. Son olarak, fobisi olan bir kişi, bu durumu üstesinden gelmek için aynı zamanda ilaç tedavisi de alabilir. İlaç tedavisi, kişinin korkularla başa çıkmasına yardımcı olacaktır. Fobisi olan bir kişi, bu durumu üstesinden gelmek için tüm bu yöntemleri uygulayabilir. Bunlar arasında, kendini ifade etmeyi ve anlamayı ögrenmek, psikolojik destek almak ve davranış terapisi almak gibi teknikler bulunmaktadır. Bunlar arasında en etkili olan yöntemlerden biri de ilaç tedavisi almaktır.

Fobisi olan bir kişi, bu durumu üstesinden gelmek için tüm bu yöntemleri uygulayabilir ve böylece korkularla başa çekebilir. 

Fobiler ve fobi tedavileri hakkında detaylı bilgi almak için şimdi Moroda ile iletişime geçebilir, merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Kaynakça

https://www.medicalpark.com.tr/fobi/hg-2399

https://boboscope.com/icerik/en-yaygin-gorulen-5-fobi?gclid=CjwKCAjwv4SaBhBPEiwA9YzZvGA6W-djGL5SnRxFrTP8KTqchZsDXPS8o3FgN7QzyX1vN7Jz6_LaMRoCMSkQAvD_BwE

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu