Bireysel Terapi

Beden Algı Bozukluğu

Beden algı bozukluğu, bireylerin vücudunda kusur olmadığı veya ufak tefek kusurları çok büyük görme algısıdır. Vücut kusuru arama, kusurların gereğinden büyük boyutlara ulaştırılması psikolojik rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Dış görünüş takıntısı olarak tabir edebildiğimiz beden algı bozukluğu sosyal hayatı da olumsuz etkilemektedir. Takıntı (obsesyon) özellikleri gösteren dismorfik bozukluk obsesif kompulsif bozukluğu içerisinde yer almaktadır.

Beden algısı Bozukluğu Nedenleri Nelerdir?

Bireylerin bedenleriyle ilgili yaşadığı problemlere beden algısı bozukluğu denir. Beden algılama sorunu yaşayan bireylerde özsaygı düşüklüğü gözlenebilir. Beden algısı bozukluğu nedenleri;

  • Genetik faktörler
  • Çevresel faktörler
  • Düşük özgüven faktörü
  • Psikolojik faktörler

Beden Algı Bozukluğu (Vücut Dismorfik) Belirtileri Nelerdir?

Dismorfik belirtisi kişi sürekli kusurlu bulduğu bölge ile uğraş halindedir. Ayna karşısında geçirilen süre uzunluğu, sürekli kusurlu bölgenin düşünülmesi, bölge için değişikliklerin araştırılması gibi durumlar beden algı bozukluğu belirtileri olarak sayılabilir. Bir başka dismorfik belirtisi de çevresinde bulunan insanların kusurlu bölge ile ilgili görüşüdür. Nasıl göründükleri hakkında yorum duymak ve bunu sık olarak tekrarlanması belirtiler arasındadır.

Beden Algı Bozukluğu Tedavisi

Vücut beden algı bozukluğu tedavisi psikolojik destek gerektirir. Ancak bazı bireyler psikolojik destek yerine estetik gibi yöntemleri daha etkili bulmaktadır. Farklı yöntemler deneyip ancak istenilen görüntü oluşmadığı zaman takıntı bozukluğu görülebilmektedir. Bu nedenle beden algı bozukluğu problemi için ilk olarak psikolojik destek alınması önerilmektedir.

Beden Algı Bozukluğu Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dismorfik bozukluğu tedavisi için genelde bilişsel davranışçı terapileri uygulanmaktadır. Bilişsel davranışçı seansları ile kusurlu bölge üzerinde yer eden algıların düzeltilmesi hedeflenir. Beden algı problemi başka bir psikolojik rahatsızlıktan meydana geliyorsa önce psikolojik rahatsızlık tedavi edilir. Tedavide uygulanan yöntemlerle bireylere öz saygı ve özgüven kanımı sağlanır.

Beden Algı Bozukluğu Nasıl Geçer?

Beden algı bozukluğu tedavisi için uzman terapistler bilişsel davranış veya EMDR gibi terapiler uygulamaktadır. Psikolojik sorun kaynaklı dismorfik bozukluğu için bireyin karakteristik özelliği göz önünde bulundurulur. Danışan ve danışman uyumu ile uygulanan teknikler beden algı bozukluğunu tedavi edebilmektedir.

Bir İnsan Kendini Neden Beğenmez? (Dismorfik Nasıl Oluşur?)

Yaşam koşulları, toplumsal normlar, modaya uyma gibi faktörler bazı bireylerde takıntı haline gelebilir. Fiziksel görünümün beğenilmemesi çevresel ya da psikolojik etkenlere bağlı olarak gelişmektedir. Beden algı problemleri için uzman desteği yöntemini tercih etmek önerilmektedir.

Beden Algı Bozukluğu – Hayali Çirkinlik Yaygınlığı

Beden algı bozukluğu nadir de olsa %2 veya %3 oranında görülebilen bir bozukluktur. Batı ülkelerinde daha yaygın görülen dismorfik genelde dermatoloji, estetik gibi yöntemlere başvurulmaktadır. Ergenlik döneminde görülme olasılığı daha yüksektir.

Beden algı bozukluğu problemini zihnin bedenle imtihanı olarak düşünebiliriz. Bireylerin gerçekte var olmayan kusurları hali çirkinlik olarak tanımlanabilir. Zihinde canlandırılan kusurlu bölge takıntı haline dönüşebilir hayatın normal akışını etkileyebilir.

Kaynaklar

https://www.adeldanismanlik.com/beden-algi-bozuklugu-kendi-kendine-gecer-mi/

https://cemkaya.net/sorunlar/beden-algisi-bozuklugu-120

http://rustemaskin.com/beden-algisi-bozuklugu/

https://www.acibadem.com.tr/hayat/beden-algi-bozuklugu-nedir/

https://www.adeldanismanlik.com/beden-algi-bozuklugu/

https://www.antalyapsikiyatri.com/yetiskin-psikolojik-sorunlari/beden-dismorfik-bozuklugu

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu