Bireysel Terapi

Takıntı (OKB)

OKB (obsesif kompulsif bozukluk) takıntı, saplantılı düşünce olarak tabir edilebilir. Birçok insan zaman içinde endişe veya takıntı sorunu yaşayabilir. Çoğu zaman günlük yaşamın içinde ortaya çıkan problemlerle baş edebilme imkanı olsa da bazı durumlarda bu sorunlar takıntıya dönüşebilir. Takıntı konularının günlük yaşantıyı ve aktiviteleri etkileme kapasitesine gelme olayına obsesif kompulsif bozukluk denir. OKB, kompulsiyon adı verilen tekrarlanan davranış ve zihin eylemlerinden meydana gelen ruhsal bir hastalıktır.

Takıntı

Takıntı Hastalığı – Obsesif Kompulsif Bozukluk

Obsesif kompulsif bozukluğu olan bireyler stres oluşturan düşünceler, korku, hayal, görüntüler nedeniyle huzursuz olur. Takıntı günlük hayatta belirgin sıkıntılara neden olur. Zamanının büyük bir kısmını takıntı konusu ile geçirir ve hayal dünyasında farklı boyutlara ulaştırır. Dünya Sağlık Örgütü tarafından en fazla yeti kaybı yaşanan 10 hastalık arasında takıntı hastalığı belirlenmiştir.

Takıntı (OKB) Nedenleri Nelerdir?

Evrensel ve biyolojik nedenler takıntı hastalığının gelişiminde rol oynar. Takıntı nedenlerini iki farklı kolda incelersek;

  • Çevresel faktörler: bireylerin sosyal hayatında veya aile içinde yaşadığı olumsuzluklar takıntı hastalığını tetikler.
  • Biyolojik faktörler: beyin organı normal fonksiyonlarını tamamlamak için nöronlara ihtiyaç duyar. Nöronlar elektrik sinyalleri ile iletişim kurar. Transmitterler arasındaki seratonin hormon seviyesinin düşmesi OKB takıntı hastalığını tetikler.

Takıntı (OKB) Belirtileri

Takıntı hastalığının belirtileri kültürel ve toplumsal açıdan farklı özelliklerde görülebilir. Takıntı belirtileri;

  • Mükemmeliyetçilik
  • Simetri hastalığı
  • Değerler kavramında günah-helal konularında fazla görev üstlenme
  • Güven ihtiyacı
  • Hata yapmaktan korkmak
  • Temizlik hastalığı
  • İkili ilişkilerden kaçınma
  • Başkasına zarar verme korkusu
  • Evden çıkarken ütü, kapı, priz gibi nesneleri birden fazla kez kontrol etme
  • Ruyin yapılan fiillerde sayma ihtiyacı.
  • Şüpheci ve kuşkulu yaklaşım

Takıntı (OKB) Hastalığının Teşhisi

Obsesif kompulsif bozukluğu teşhisi için laboratuvar testleri kullanılmaz. Alanında uzman psikiyatristler vaka üzerinde gerekli araştırma ve incelemeleri yaparak takıntı bozukluğu tanısı koyabilir. OKB tanısı sonrasında tedavi süreci hastanın takıntı seviyesi ve tedaviyi istemesine bağlı olarak gelişmektedir.

Takıntı

Takıntı (OKB) Tedavisi

Obsesif kompulsif bozukluğu tanısı koyulan hasta uygun tedavi yöntemleri ile tedavi edilir. Davranış terapileri ve ilaç tedavisi en sık kullanılan tedavi yöntemleridir.

Takıntı (OKB) Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Takıntı hastalığı tedavi süreci tedavi yöntemine göre değişiklik gösterir. Kliniklerde uygulanan tedaviler 2 veya 3 ay sürebilir. İlaç tedavisi uygulanıyorsa yaklaşık bir ay sürecinde iyileşme gözlenebilir.

Yineleyici davranış ve düşüncelere yol açan takıntı hastalığı tedavi edilebilir bir rahatsızlıktır. Hastanın tedaviyi ret etmesi durumunda daha ağır seviyelere gelmesi kaçınılmaz olur. Günlük hayatın aksaması, asosyalleşme, halüsinasyon gibi travmalı sorunların yaşanmaması için uzman yardımı almak önemlidir. Takıntı hastalığına sahip vakaların çoğu aslında takıntılı olduğunun farkındadır. Hatta bazı hastalar bu durumu saklı tutmayı tercih edebilir. Bu durumda iyileşme sürecinin uzamasına ve hastanın ileri düzey takıntılı olmasına neden olur.

Kaynaklar

https://www.iremyalugulubil.com/tr/article/desc/46504/obsesif-kompulsif-bozukluk.html

https://www.medicalpark.com.tr/obsesif-kompulsif-bozukluk/hg-1867

https://www.florence.com.tr/obsesif-kompulsif-bozukluk

https://npistanbul.com/eriskin-psikiyatri/obsesif-kompulsif-bozukluk-okb-takinti-hastaligi

https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/obsesif-kompulsif-bozukluk-okb-nedir-belirtileri-nelerdir

https://www.erdempsikiyatri.com/obsesif-kompulsif-bozukluk-takinti-zorlanti-bozuklugu-belirtileri-nelerdir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu