Mor Sözlük

Kendini Boşlukta Hissetmek Nedir?

Boşlukta Hissetme Nedir?

Boşlukta hissetmek kimi zaman yalnızlık hissi kimi zaman da kafa karışıklığı olarak karşımıza çıkan hissiyat olarak tanımlanabilmektedir.

Ancak boşluk hissini; olumlu veya olumsuz herhangi bir duygunun hissedilmediği bir durum olarak tanımlamak en doğrusu olacaktır.

Boşlukta hissetme durumu, çoğu insanı rahatsız eden bir duygu durum bozukluğudur. Bu durumun uzun sürmesi durumunda psikolojik anlamda farklı durumların ortaya çıktığı görülmektedir. Hatta bazı kişilerde “derealizasyon” denilen “bulunulan yerden kopma hali” meydana gelmektedir. Özetle kendilerini boşlukta hisseden kişilerin çeşitli aktivitelerde başarısız olduğu gözlemlenmektedir.

Boşlukta Hissetme

Boşlukta Hissetme Belirtileri Nelerdir?

Boşlukta hissetme durumuyla karşılaşan kişilerde şu belirtiler ortaya çıkmaktadır:

– Duyguların hissedilmemesi
– Hayatın sıradan olduğu düşünülmesi
– Yapılan hiç bir şeyden zevk alınmaması
– İnsanlar tarafından sevilmediğine dair düşüncenin ortaya çıkması
– Bu dünyaya ait olmadıklarını düşünme gibi belirtiler boşlukta hissetme düşüncesini ortaya çıktığını göstermektedir.

Bu belirtilerin ortaya çıktığı kişilerde çeşitli bağımlılık durumlarının ortaya çıktığı da gözlemlenmektedir. Örneğin: uyuşturucu bağımlılığı, pornografi bağımlılığı, alkol bağımlılığı, sigara bağımlılığı gibi.

Boşlukta hissetme aslında psikiyatrik kökenli bir hastalıktır. Bu hastalığın erken tanısı ve tedavisinin yapılması olası bağımlılıkların ortaya çıkmasını da engelleyecektir. Bunu için boşluk hissi yaşayan kişilerin erin erkenden psikolojik ve psikiyatrist yardım alması gerekmektedir. Alınan danışmanlık ve tıbbi yardım sonucunda da boşlukta hissetme rahatsızlığının önüne geçmek mümkündür.

Bu duygu durum bozukluğunun tedavisi esnasında alınacak olan danışmanlık hizmetinde hastaya şu sorular sorulacaktır:
– Günlük hayatında neler yapıyor?
– Çocukluk döneminde etkisinden kurtulamadığı olay veya olaylar nelerdir?
– Boşlukta hissetme durumu ilk ne zaman ortaya çıktı?

Daha sonra da elde edilen bilgiler doğrultusunda gerek duyulması halinde eft tekniği kullanılacaktır.
Boşlukta hissetme durumu her ne kadar normal bir durum olarak karşılansa da ileriye dönük olumsuz etkilerinin olması söz konusudur. Bu açıdan mutlaka danışmanlık hizmeti alınması gerekmektedir.

Boşluk Hissi

Boşluk Hissi Neden Olur?

Boşlukta hissetme durumu genelde duygusal anlamda zorlukların yaşandığı dönemlerde ortaya çıkmaktadır. Ayrıca bazı psikolojik hastalıklar ve kişilik bozukluklarının belirtisi olarak da bu his hissedilebilir. Ancak boşluk hissi daha çok narsistik kişilik bozukluğunda çıkmaktadır.

Boşluk Hissi Nasıl Geçer?

Birçok insan yaşamının belli dönemlerinde boşluk hissiyle karşı karşıya kalabilmektedir. Bunun en önemli nedeni kişilerin yalnızlık duygularıyla başa çıkmak zorunda kalmalarıdır.

Boşluk Hissiyle Başa Çıkma Yolları

Boşluk hissi ile mücadele eden kişilerin bu durumlarıyla başa çıkabilmeleri için şu yöntemleri denemelerini tavsiye edebiliriz:

  • Meditasyon

Meditasyon; ruhu dinlendiren ve kişinin kendisini dinlemesini sağlayan çok özel bir aktivitedir. Meditasyon yaparak boşluk hissinin oluşturmuş olduğu ortamın havasını dağıtacaktır.

  • Spor

Fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklarla başa çıkmanın en etkili yolu spor yapmaktır. Spor yaparak hem toplum içerisinde farklı insanlarla bir araya gelebilir hem de boşluk hissinin ortaya çıkmasının önüne geçebilirsiniz.

  • Terapi

Ne yaptıysanız olmadı. Boşluk hissiyle başa çıkamadınız. Belki de bu hisle nasıl başa çıkacağınızı bilmiyordunuz? Eğer durum bu şekildeyse artık psikiyatrik destek almanızın zamanı gelmiş demektir.

Moroda psikolojiyle irtibata geçerek boşluk hissi tedavi yolları hakkında detaylı bilgi alabilirsiniz.

Boşluk Duygusu Geçer mi?

Hepimiz belli dönemlerde boşluk hissiyle karşılaşmışızdır. Kimimiz bu süreci atlatmış kimimiz de destek almak zorunda kalmışızdır. Elbette boşluk hissi kendiliğinden geçebilir. Ancak geçmemesi halinde hemen destek alınmalıdır.

En başta da belirttiğimiz gibi çeşitli psikiyatrik hastalıkların belirtileri arasında boşluk hissi de bulunmaktadır.

Günümüzde birçok kişi bu hisle karşılaşsa da çoğu kişi bunu önemsememekte ve tıbbi destek almamaktadır. Ancak psikiyatrik hastalıkların başlangıcında ortaya çıkan bu durumun hastalık tespitinin yapılması açısından önemli bir belirti olduğu görülmektedir. Bu açıdan bu ve buna benzer bir durumla karşılaşılması halinde danışmanlık hizmeti alınarak erken tedavi yöntemleri belirlenmelidir.

Kaynakça

Boşluk Duygusu Nedir?

Boşluk hissi nedir: İçinizdeki boşluk hissini nasıl iyileştirebilirsiniz?

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu