Mor Sözlük
Trend

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB) nedir? Belirtileri nelerdir?

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?

Obsesif kompulsif bozukluk nedir? Obsesif kompulsif bozukluk, takıntılı düşüncelerin kişilerin yaşamsal aktivitelerini etkileyecek düzeye gelmesi sonucunda ortaya çıkan bir ruhsal hastalıktır.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nasıl Tedavi Edilir?
Obsesif Kompulsif Bozukluk Nasıl Tedavi Edilir?

Takıntılı düşünceler ve dürtüler anlamına gelen obsesyon, zihinsel eylemler ve davranışlar anlamına gelen kompulsiyon davranışlarının bir araya gelerek oluşturmuş olduğu hastalığa kompulsif bozukluk adı verilmektedir. Genel olarak ergenlik dönemini ve 30’lu yaşları kapsayan bu hastalık, çocukluk dönemi de dahil olmak üzere her yaşta görülebilmektedir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

En yaygın olan okb belirtileri şunlardır:

Obsesyon Belirtileri

  • Aşırı kuşku ve sürekli güvene ihtiyaç olması
  • Günah işlemekten korkmak
  • Hata yapmaktan korkmak
  • Başkasına zarar vermekten korkmak
  • Mikroplar, virüsler ve kirlilikten korkmak

Kompulsif Belirtileri

  • İnsanlara temas etmekten kaçınma
  • Yapılacak olan işleri belirli bir sayıda ve sıraya sokarak yapma
  • Belirli cümleleri, kelimeleri ve duaları sürekli tekrarlama
  • Yemekleri belirli bir sırayla belirli bir sayıya göre tüketme
  • Evdeki eşyaları ve kişisel eşyaları belirli bir düzene sokma
  • Evdeki eşyaları sık sık kontrol etme

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedenleri Nelerdir?

Okb ya da geniş açılımı ile obsesif kompulsif bozukluğu nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Ancak çevresel ve genetik faktörlerin hastalığın gelişiminde önemli bir rol oynadığı düşünülmektedir.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi
Obsesif Kompulsif Bozukluk Tedavisi

Durumu çevresel faktörler olarak ele aldığımızda, hastaların sosyal ve aile çevrelerinde yaşamış oldukları stresin, hastalığı tetikleyebildiği görülmektedir. Kişide zaten var olan obsesif kompulsif bozukluk belirtileri çevresel faktörlerin etkisiyle artış gösterebilir.

Biyolojik faktörler açısından durumu değerlendirecek olursak; insan beyninin hala çözümlenemediği günümüzde bu konuda net bir açıklık getirmemiz mümkün değildir. Ancak beyindeki seratonin hormonunda yaşanan dengesizlikten kaynaklı problemler çıkabilmektedir. Son zamanlarda yapılan araştırmalara bakıldığında obsesif kompulsif bozukluğunun, seratonin hormonunun eksikliğinden kaynaklanabildiği görülmektedir.

Obsesif Kompulsif Nasıl Geçer?

OKB kesinlikle kendi kendine geçen bir rahatsızlık değildir. Aksine mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. OKB hastalığının geçebilmesi için uygulanabilecek en iyi tedavi yöntemi ilaç ve bilişsel davranış terapisidir. OKB tanısının koyulmasının hemen ardından söz konusu olan tedaviye başlanılmalı ve vakit kaybedilmemelidir.

Unutmayın her hastalıkta erken teşhis tedavi sürecini azaltacaktır.

Bu açıdan erken tanı ve tedavi çok önemlidir.

Obsesif İnsan Nasıl Olur?

Obsesif kompulsif kişilik bozukluğu olan insanlarda kontrol edilemez bir düzen takıntısı bulunmaktadır. Sürekli bir şekilde bulundukları ortamın temiz olmasını istemektedirler. Bu sebepten ötürü de aşırı kaygı duymaktadırlar.

OKB Krizi Nasıl Olur?

OKB olan kişiler; temizlik takıntıları olmaları nedeniyle ortamı kontrol altında tutmaya çalışırlar. Ancak kontrol altına alamadıkları vakit OKB krizi ortaya çıkabilmektedir.

OKB krizi esnasında şu semptomlar ortaya çıkmaktadır:

  • Obsesyonlar
  • Kompülsiyonlar
  • Korkular
  • Takıntılı oldukları ritüelleri gerçekleştirme gibi.

Obsesif Kompulsif Kaç Yaşında Başlar?

OKB hastalığı çoğunlukla 15 yaşının öncesinde başlamaktadır. Ancak erişkin dönemlerde de bu hastalığın çıktığı görülmektedir. Net olarak Obsesif kompulsif bozukluğunun ortaya çıkış yaşını belirtmemiz mümkün değildir. Çünkü yaşananlar travmalar sonucunda bu psikiyatrik rahatsızlık ortaya çıkmaktadır.

OKB Hastalığı Tehlikeli midir?

Bu konuda net bir bilgi vermemiz mümkün değildir. Ancak bazı vakalarda OKB krizinin tehlikeli boyutlara ulaştığı görülmüştür.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Şizofreniye Dönüşür mü?

Şizofreni çok farklı bir psikolojik rahatsızlıktır. Yani obsesif kompulsif bozukluğunun şizofreniye dönmesi söz konusu değildir. Çünkü şizofreni hastalığı başlı başlına farklı bir psikolojik hastalıktır.

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nasıl Tedavi Edilir?

Obsesif kompulsif bozukluğu teşhisinin yapılması için herhangi bir laboratuvar testinin varlığı söz konusu değildir. Ancak bu konuda uzman bir psikiyatrist ve psikolog tarafından değerlendirilme yapılarak hastalığın kesin teşhis ve tanısı konulabilir. Her hastalıkta olduğu gibi obsesif kompülsif bozukluğu tedavisinde de erken teşhis son derece önem arz etmektedir. Tedavi yöntemlerine gelince her hastaya farklı yöntemler kullanılabilir. Ancak en yaygın tedavi yöntemi bilişsel davranış terapisidir. Bilişsel davranış terapisi yanında ilaç tedavisi de önerilmektedir. En başta da belirttiğimiz gibi tedavi süreci ve yöntemleri hastaların durumlarına ve OKB krizlerinin boyutuna göre şekillenecektir.

OKB hakkında ve tedavi süreciyle alakalı daha detaylı bilgi almak için şimdi Moroda ile iletişime geçebilir, merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu