GenelMor Sözlük
Trend

Fonolojik Bozukluk

Fonolojik Bozukluk Nedir?

 Fonolojik bozukluk çocukluk dönemlerinde görülen bir konuşma ses bozukluğudur. Fonolojik bozukluğu olan çocuklarda konuşma için gerekli olan seslerin tamamı ya da bir kısmını üretme yeteneği tam olarak gelişmediği görülmektedir.

Fonolojik Bozukluk Nedir?
Fonolojik Bozukluk Nedir?

Yani fonolojik hastalar; kelime oluşturmak için gerekli olan sesleri kendi yaşıtlarının seviyesinde kesinlikle kullanamazlar. Bu çocuklarda farklı konuşma seslerinin az olduğu görülmektedir.

Fonolojik bozukluğu bulunan hastaların, artikülasyon bozukluğu da olduğu görülmektedir. Yani bu kişiler, ses dağarcığının olmasına rağmen sesleri  yanlış kullanmaktadırlar. Hastaların gerekli sesli oluşturamaması sebebiyle beklenen normal düzeyde konuşmayı gerçekleştiremedikleri görülür. Fonolojik bozukluk, konuşma sesi üretim bozukluğu olarak da adlandırılmaktadır. Özellikle de bu hastalığın ortaya çıkma nedenlerinin nörolojik faktörler olduğu bilindiği için dispraksi olarak da isimlendirilmektedir.

Fonolojik Bozukluk Nedenleri Nelerdir?

Fonolojik bozukluğu nedenleri, genelde 3 farklı grupta incelenmektedir:

  • Nörolojik problemler
  • Fizyolojik problemler
  • Bilinmeyen problemler

Fizyolojik problemler, daha çok sesim iletilmesi esnasında kullanılan organların yapısal bozukluklarından kaynaklanmaktadır. Ancak nörolojik problemlerde konuşmayı sağlayan sinirsel yapıda oluşan bir kısım problemler nedeniyle ortaya çıkmaktadır.  Bilinmeyen problemler ise birçok faktörün neden olduğu konuşma bozukluğudur.

Fonolojik Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

Özellikle çocuklarda rastlanılan fonolojik bozukluğun en büyük göstergesi çocuğun 4 yaşına ulaşmasına rağmen hala anlaşılabilir bir şekilde konuşamamasıdır. Fonolojik bozukluk hastası olan çocuklar, sesleri uyumsuz kullanmaları nedeniyle kullanacakları kelimelerin vurgularını doğru yapamazlar. Vakalarda daha çok peltek konuşma durumu ortaya çıkmaktadır.

Fonolojik Bozukluğu Olanlar Ne Yapmalı?

Fonolojik bozukluk, bir kişinin sözcükleri doğru şekilde telaffuz etmesini etkileyen bir durumdur. Fonolojik bozukluk, çu zaman çocukluk döneminde ortaya çıkar ve çu zaman konuşma terapisi ile tedavi edilir. Fonolojik bozukluk, kişinin sözcükleri doğru şekilde telaffuz etmesini engelleyen bir durumdur. Bu bozukluk, çu zaman konuşma terapisi ile tedavi edilir.

Fonolojik bozukluk, çocukluk döneminde ortaya çıkan ve konuşma terapisi ile tedavi edilen bir durumdur. Fonolojik bozukluk, kişinin sözcükleri doğru şekilde telaffuz etmesini engelleyen bir durumdur. Bu bozukluk, çu zaman konuşma terapisi ile tedavi edilir. Konuşma terapisi, kişinin sözcükleri doğru şekilde telaffuz etmesini sağlamak için kullanılan bir yöntemdir.

Konuşma terapisti, kişinin sözcükleri doğru şekilde telaffuz etmesini sağlamak için farklı teknikler kullanır. Konuşma terapisti, kişinin fonolojik bozukluğunun nedenlerini anlamaya yardımcı olmak için değerlendirmeler yapar. Değerlendirmeler, kişinin söylediği sözcükleri ve bunların nasıl telaffuz edildiğini incelemek için kullanılır. Konuşma terapisti, bu değerlendirmeleri yaparken kişinin yaşını, cinsiyetini ve konuşma alanındaki diğer faktörleri de dikkate alır. Konuşma terapisti, kişinin fonolojik bozukluğunu tedavi etmek için çeşitli teknikler kullanabilir. Bu teknikler arasında; ses üretim teknikleri, ses üretim becerilerini geliştirme teknikleri ve ses üretim becerilerini geliştirme becerileri bulunmaktadır.

Konuşma terapisti ayrıca kişiyi desteklemek için ona günlük olarak konuşma egzersizleri verir. Konuşma terapisti ayrıca kişiyi desteklemek için ona günlük olarak konuşma egzersizleri verir. Bu egzersizler arasında; ses üretim becerilerini geliştirmek için ses üretim teknikleri, ses üretim becerilerini geliştirmek için ses üretim becerilerini geliştirme teknikleri ve ses üretim becerilerini geliştirmek için ses üretim becerilerini geliştirme becerileri bulunmaktadır. Konuşma terapist ayrıca kişiyi desteklemek için ona günlük olarak konuşma egzersizleri verir. Fonolojik bozukluk olanlar için en iyi yol, bir konuşma terapistine başvurmaktır.

Fonolojik Bozukluk Tanısı Nasıl Konur? Nasıl Tedavi Edilir?

Fonolojik bozukluğun teşhisinde nörolojik, fizyolojik ve psikolojik muayeneler yapılmaktadır. Eğer konuşma esnasında sesler doğru bir şekilde telaffuz edilemiyorsa fizyolojik bir durum mu yoksa psikolojik bir durum mu söz konusu; sorunun kaynağı bulunmaya çalışılır. Tabii burada farklı dil bozuklukların olup olmadığı da değerlendirilmektedir.

Fonolojik Bozukluk Tedavisi

Genelde fonolojik bozukluğun, psikolojik kökenli olduğu görülmektedir. Dolayısıyla da çocuk psikiyatristleri ve çocuk psikologları tarafından bir ön inceleme yapılmaktadır. Daha sonra da nörolojik ve fizyolojik muayenelerden elde edilen verilere göre fonolojik bozukluk tedavi yöntemleri arasında en uygun olanı hastaya uygulanmaya başlanır. Elbette yetişkinlerde de fonolojik bozukluğa rastlanılmaktadır. Burada sorunun kaynağının psikolojik mi yoksa nörolojik mi olduğu kontrol edilerek tedavi yöntemi belirlenmektedir.

Fonolojik Bozukluk
Fonolojik Bozukluk

Çocukluk dönemlerinde ortaya çıkan fonolojik bozukluğu tedavisi için erken tanı çok önemlidir. Çünkü tedavi süreci ne kadar erken başlarsa tedaviden o kadar kolay yanıt alınır. Birçok ebeveyn fonolojik bozukluğun semptomlarının kendiliğinden düzeleceğini düşünmektedir. Ancak bir psikolog gözetiminde alanında uzman bir terapist tarafından uygulanacak olan dil ve konuşma terapisi mutlaka o çocuğa uygulanması gereken bir tedavi yöntemidir. Çünkü fonolojik bozukluk tedavi edilmezse kalıcı hale gelebilir. En başta da belirttiğimiz gibi alanında uzman bir hekimin ve psikiyatristin değerlendirmesi çok önemlidir. Burada çocuğun sesleri yaşıtları gibi doğru çıkaramaması yetişkinlik döneminde konuşmada güçlük yaşamasına neden olabilir. Bu yüzden de bir psikiyatristinden danışmanlık alınmalıdır.

Fonolojik bozukluk hakkında detaylı bilgi almak için şimdi Moroda ile iletişime geçebilir, merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu