Mor Sözlük
Trend

Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğu 2023

Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğu Nedir?

Borderline kişilik bozukluğu; ilişkiler konusunda en sık karşılaşılan “terk edilme korkusu” olarak tanımlanmaktadır.

Borderline Sınırda Kişilik Bozukluğu
Borderline Sınırda Kişilik Bozukluğu

Sınırda kişilik bozukluğu olarak da bilinen bu hastalık, her duygunun en uç noktada hissedilmesine sebep olmaktadır. Sınırda kişilik bozukluğu hastalığına sahip olan hastaların birçoğunun sakin ve sabırlı kalma konusunda başarısız olduğu görülmektedir. Borderline hastalığına sahip olan kişilerin kişisel sınırları anlamakta ve insanlara saygı duymakta zorluk yaşadıkları da görünmektedir.

Borderline Hastalığı Bir Bağımlılık mıdır?

Normal bireylerde bağımsızlık isteği normal karşılanırken borderline hastalığı belirtisi gösteren insanlarda bağımsız olma isteği bir bağımlılık haline dönüşmüştür. Özellikle de karşı cinsle kurulan ilişkilerde bu bağımsızlık isteği hat safhadadır.

Burada sınırda kişilik bozukluğu belirtisi gösteren kişinin partnerini sürekli olarak sorgulaması ve zamanla değersizlik duygusuna kapılması gibi olumsuz duygulara kapıldığı görülmektedir. Bu ve buna benzer semptomları bastırmak daha doğrusu hasta bu acılarını gidermek maksadıyla ilişkisini zora sokacak davranışlar sergilemeye başlayacaktır.Borderline hastalığına sahip olan kişilerin, bulunan insanları tamamen İyi veya tamamen kötü olarak sınıflandırmaya meyilli olmaları sebebiyle çevrelerinde sürekli sınır koyma eğilimindedirler.
Sınırda kişilik bozukluğu hastalığı bulunanlarda özellikle ufacık problemleri bile büyüttükleri ve aşırı tepki verdikleri görülmektedir. Bu sebepten ötürü de bölünmüşlük duygusunu da yaşamaya başlarlar.
Bölünmüşlükten kasıt ortaya çıkan problemlerin ya da yaşanılan olayları sürekli olarak kötü yorumlanma eğiliminin gösterilmesidir.

Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğu Bulunan Hastalarda Niyet Yorumlaması Nasıl Olur?

Sınırda kişilik bozukluğu bulunan bireyler, sanki herkesin onları incitmeye çalıştığını düşünerek insanlara yaklaşım göstermektedir. Bu da sürekli olarak düşmanlık algısının ortaya çıkmasına ve yaptıkları eylemlerinde öfke mekanizmasının devreye sokmalarına neden olmaktadır. Burada hastaları sadece kendilerini korumaya yönelik öfke patlamaları yaşadığı görülmektedir. Özellikle de ikili ilişkilerde, karşı cinsle kurulan iletişim esnasında bu öfke patlamalarına sıklıkla rastlanılır. Bu olumsuz durumların ortaya çıkması sonucunda karşı taraf ilişkiyi sonlandırma kararı alırsa; borderline hastası olan kişi öfke mekanizmasını devreye sokarak fevri davranışlar sergileme eylemi gösterecektir.

Borderline Hastalığının Belirtileri Nelerdir?

▪️ Duygularda yaşanan ani değişimler
▪️ Saldırganlık
▪️ Öfke patlamaları
▪️ İntihar eğilimi
▪️ Şüphecilik
▪️ Aşırı kıskançlık eğilimi gibi belirtiler sınırda kişilik bozukluğu hastalığının habercisi olmaktadır. Bu belirtileri gösteren kişilerin en yakın sağlık kuruluşuna yönlendirilmesini sağlanması gerekmektedir.

Borderline Kimlerde Görülür?

Borderline kişilik bozukluğu hastalığı, nevroz ile psikoz arasında olan bir rahatsızlık olarak tanımlanmıştır.

Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğu Hastaları
Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğu Hastaları

Yani nevroz ve psikoz hastalarında bu kişilik bozukluğunun görülmesi söz konusudur. Yapılan araştırmalar bu hastalığa sahip olan bireylerin ek olarak farklı psikiyatrik rahatsızlıklarının olduğunu da göstermektedir.

Borderline Krizi Nasıl Olur?

Borderline hastalığını şiddet ve öfke eğilimlerini denetlemek oldukça zordur. Çünkü bu hastalar genelde yaşamış oldukları öfke nöbetleriyle yıpranmaktadırlar. Hastalığın yaşamış oldukları öfke patlamaları çoğunlukla boşluk ve sıkıntı hissini doğmasına sebep olmaktadır. Bu da bizlere sınırda kişilik bozukluğu hastalığının duyguları uç noktalarda yaşadığını göstermekte bir nokta göstermektedir.

Borderline Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Bu kişilik bozukluğu hastalığının tedavisinde temel olarak hastanın göstermiş olduğu belirtilen kontrol altına alınması şeklindedir.

Buradaki ana amaç hastanın yaşam kalitesinin arttırılmasıdır. Ancak her psikiyatrik hastalıkta olduğu gibi borderline hastalığının tedavisinde de hem psikoterapiye hem de ilaç tedavisine başvurulduğu görülmektedir.

Kaynakça

Borderline (Sınırda) Kişilik Bozukluğu İlişkileri Nasıl Etkiler?

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu