Mor Sözlük
Trend

Dil ve Konuşma Güçlüğü

Dil ve Konuşma Bozuklukları Nedir?

Dil ve konuşma bozuklukları, kişilerin konuşulan kelimeleri anlayarak kendini ifade etme becerilerinde sorun yaşamasıdır. Ancak bu sorunlar kendi içerisinde ikiye ayrılmaktadır. Çünkü dil bozukluğu ve konuşma bozukluğu kendi içerisinde farklılıkları bulunan iki problemdir.

Dil ve Konuşma Bozuklukları
Dil ve Konuşma Bozuklukları

Dil bozukluğu; hastanın diğer kişilerle düzgün cümlelerle iletişim sağlamakta zorluk yaşamasıdır. Konuşma bozukluğu bulunan kişiler, sesleri düzgün şekilde çıkartamayarak artikülasyonda problemler yaşamaktadır.

Konuşma Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Konuşma bozukluğunda şu belirtiler görülmektedir:

  • Konuşma esnasında güçlük çekilmesi
  • Karşı tarafın rahatsız olacağı ses tonuyla konuşulması
  • Kelime haznesinde az kelimenin bulunması
  • Konuşma stilinin tekdüze olması
  • Cümle kurmada zorluk çekilmesi

Dil Bozukluğu Neden Olur?

Konuşma esnasında yaşanan zorluklar dil bozukluğu nedeniyle ortaya çıkıyorsa bu sorunun ortaya çıkış nedenleri şunlar olabilir:

  1. Yarık damak
  2. Nörolojik rahatsızlıklar
  3. Serebral palsi
  4. Otizm
  5. Genetik bozukluklar
  6. Down sendromu
  7. İşitme kaybı

Yukarıda yer alan sorunların dil bozukluğuna ve konuşma bozukluğuna neden olduğu bilinmektedir.

Artikülasyon Nedir?

Artikülasyon, insanların konuşması esnasında çeşitli organlarının düzenli bir şekilde belirli bir hareketler aracılığıyla konuşma birimlerinin şekillenmesini ifade etmektedir. Bu şekillenme ancak ses tellerinin açılıp kapanma derecesine bağlıdır.

Akciğerlerden gelen hava artikülasyonu şekillendirmeye başlayarak; dil, damak, dişler ve dudaklar aracılığıyla harflerin oluşturur. Aracılardan herhangi birinde sorunların meydana gelmesi halinde artikülasyon bozukluğu meydana gelecek ve kişide konuşma bozukluğu ortaya çıkacaktır.

Dil Bozukluğu Nasıl Giderilir?

Dil bozukluğunun nedenleri konusunda yapılan araştırmalarda elde edilen sonuçlar birçok tedavi yöntemini doğurmuştur. Bu tedavi yöntemlerine genel olarak baktığımızda; fiziksel nedenlerde, çeşitli operasyonların yapıldığı görülürken çeşitli egzersizlerin yapıldığı da görülmektedir. Hatta bazı hastaların çeşitli dersler vasıtasıyla büyük oranda ilerleme kaydettiği görülmektedir.

Konuşma Bozukluğu Tedavisi

Konuşma bozukluğu tedavisinde hatta dil bozukluğu tedavisinde; dil egzersizleri, yanak ve çene egzersizleri gibi yöntemler kullanılarak yapılmaktadır.

Dil ve Konuşma Bozuklukları Tedavisi
Dil ve Konuşma Bozuklukları Tedavisi

Bunun yanında hastaların şu yöntemleri de kullandığı görülmektedir:

  • Kitap okuma
  • Konuşmayı kısa tutmaya çalışma
  • Tekerleme çalışmaları yapma gibi

Uzmanlar tarafından uygulanan dil terapilerine bakacak olursak iki tip tedavi yönteminin olduğu görülmektedir:

Artikülasyon Terapisi

Kişilerin ses üretirken terapistler tarafından doğru seslerin çıkarılması sağlanmaktadır.

Dil Terapisi

Terapistler tarafından yapılan yöntemler arasında kelime haznesini geliştirmeye yönelik modeller oluşturulması ve tekrarlama yöntemlerinin kullanılması yer almaktadır.

Hangi terapinin uygulanacağına ancak uzman terapistler karar verebilir. Çünkü problemin giderilmesinde hangi yöntemin daha etkili olacağını terapistler bilebilir. Bu açıdan dil bozukluğu ve konuşma bozukluğu gibi problemler karşısında alanında uzman olan terapistlerden destek alınması en doğrusu olacaktır. Ayrıca tedavi yöntemleri ve tedavi süreci hakkında en doğru bilgi yine bu uzmanlardan alınabilecek olup tedavi süreciyle alakalı gerekli olan yönlendirme terapist tarafından yapılacaktır.

Kaynakça

https://www.konusmaterapistim.com/tr/icerik/43/artikulasyon-ve-fonolojik-bozukluklar

https://diksiyonakademi.com/konusma-bozuklugu-nasil-giderilir#:~:text=Fiziksel%20nedenler%20operasyonlar%20ila%C3%A7%20tedavileri,ve%20dersler%20vas%C4%B1tas%C4%B1%20ile%20%C3%A7%C3%B6z%C3%BCmlenebilir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu