Bireysel Terapi

Yetişkin Sosyal Fobi

Psikolojik bir rahatsızlık olan yetişkin sosyal fobi toplumsal kaygı bozukluğu olarak da isimlendirilir. Sosyal fobi yetişkin bireylerde başkalarının yanında hata yapma, küçük düşme korku bozukluğudur. Korku, gerçek tehlikenin var olduğu ortamda meydana gelen gerçek bir duygudur. Yetişkin sosyal fobi ise gerçekçi olmayan baskı sonucu ortaya çıkan hayali korkudur.

Yetişkin Sosyal Fobi

Yetişkin Sosyal Fobi Belirtileri ve Türleri Nelerdir?

Yetişkin sosyal fobi olan bireyler sosyal ortamlara girmekten veya ortamda yalnız kalmaktan korkar. Sosyal ortama girdiği zaman kendini sürekli izleniyor hisseder. Bu duygu karşısında kendisini yargılar ve eleştirir. İçinde yaşadığı duyguları dışarıda göründüğünü benimser ve farklı fiziksel tepkiler sergiler. Ses, el ayak titremesi, yüz kızarıklığı, kekeleme gibi bedensel tepkiler gözlenir.

Yetişkin Sosyal Fobi Tanısı Nasıl Koyulur?

Sosyal fobi tanısı koymak için uzman terapistlerden yardım almak gerekmektedir. Terapist bireylerin duygu, düşünce ve algı problemlerini çözümleyerek tanı koyabilir. Yetişkin sosyal fobi en belirgin özelliği bireyler yalnızken mutlu ancak ortama girdiği zaman huzursuz olma halidir. Alanında uzman danışmanlar sosyal fobi belirti ve gözlemleri keşfederek doğru tanımlamayı yapabilmektedir.

Sosyal Fobi Yaygın Bir Psikolojik Rahatsızlık Mıdır?

Yetişkin sosyal fobi dünya geneline bakıldığında yaygın bir psikolojik rahatsızlık olduğu bilinmektedir. Sosyal ve iş hayatını olumsuz etkileyen bu durum bireylerde depresyon rahatsızlığına neden olabilmektedir. Bilimsel araştırmalara göre alkol bağımlılığı ve depresyon hastalığından sonra en sık görülen rahatsızlık sosyal fobidir. Ayrıca bayanlarda görülme oranı erkeklere göre daha fazladır.

Yetişkin Sosyal Fobisi Olan İnsanlar Nasıl Davranır?

Sosyal fobi genel olarak ergenlik veya çocukluk döneminde başlar. Sosyal fobi bozukluğuna sahip olan bireyler ortamlarda gergin ve stresli hisseder. Üzerinde oluşan baskı ile hata yapmaktan, rezil olmaktan aşırı korku duyar.

Yetişkin Sosyal Fobi

Yetişkin Sosyal Fobisi Olan Bireyler Ne Yapmalı?

Sosyal fobi bireylerde günlük hayatı etkileyen, psikolojik ruhsal bozukluğa neden olan bir rahatsızlıktır. Sosyal anksiyete bozukluğu için uzman terapist desteği önerilmektedir. Sosyal anksiyete bozukluğu için psikolojik danışma, konuşma terapisi veya ilaç tedavileri uygulanabilmektedir. Bazı hastalarda iki tedavi türü eş zamanlı olarak uygulanır.

Yetişkin Sosyal Fobi Risk Faktörleri

Yetişkin sosyal fobi oluşumunun sebepleri birçok farklı konularda incelenebilir. Fobi oluşumu genel olarak genetik faktörler gözlenebilmektedir. Ayrıca bireylerin bireysel karakteristik özellikleri de sosyal fobi oluşumunda etkilidir. Normal olmayan çekingen tavırlar sergileyen bireyler yetişkin sosyal fobi oluşumuna etkendir.

Yetişkin sosyal fobi tedavisi için bireysel davranışçı terapileri yüksek başarı oranları ile sonuç vermektedir. Sosyal fobi bozukluğu tedavisi için uzman terapistler tarafından destek alınması önerilmektedir. Yaşam kalitesini etkileyen yetişkin sosyal fobi sebepleri ve kaynağı terapistler tarafından ortaya çıkarılarak çözümlenmektedir. Önemli olan tedavi için geç kalmamak ve yetişkin sosyal fobi tedavisini ertelememek. Sosyal ortamlardan uzak durmak, kaygı ve korku bozukluğu tedavisi için adım atmamak farklı ruhsal sorunlara da neden olabilmektedir.

Kaynaklar

https://www.medicalpark.com.tr/sosyal-fobi/hg-1981

https://www.adeldanismanlik.com/yetiskin-sosyal-fobi/

https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/sosyal-fobi/

https://psikiyatri.org.tr/halka-yonelik/26/sosyal-fobi

https://www.dbe.com.tr/tr/yetiskin-ve-aile/3/sosyal-fobi/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu