Mor Sözlük
Trend

Orta Yaş Bunalımı

Orta Yaş Bunalımı Nedir?

Orta yaş bunalımı nedir? Orta yaş krizi olarak da bilinen orta yaş bunalımı, yetişkin bireylerin orta yaş olarak ifade edilen 30’lu veya 40’lı yaşlarda görülen bir psikolojik geçiş dönemidir.

Orta Yaş Bunalımı Nedir?
Orta Yaş Bunalımı Nedir?

Orta yaş olarak anılan bu yaş aralığında  herkesin orta yaş bunalımı yaşaması söz konusu değildir. Ancak yapılan araştırmalar bizlere gösteriyor ki bu yaş aralığında bulunan kişilerin yaklaşık %25’i böyle bir bunalım yaşamaktadır. Fakat bazı araştırmalar daha genç yaşlarda da orta yaş bunalımı görülebileceğini ortaya koymuştur.

Orta yaş krizi ise hormonal değişikliğe bağlı olarak beyin yapısında bazı kimyasallığın değişmesi nedeniyle karşımıza çıkmaktadır.

Orta Yaş Krizinin Belirtileri Nelerdir?

Orta yaş bunalımına girmiş olan yetişkinlerde aşağıdaki semptomlar görülmektedir:

Ani değişiklikler yapma içgüdüsü olarak karar verme

  • Uyku problemlerinin yaşanması
  • Dış görünüşü takıntı haline getirme
  • Umutsuzluk hissi
  • Alkol bağımlılığı
  • Hayata karşı ilgisizlik
  • Motivasyon kaybı
  • Ani kilo değişimleri gibi.

En başta belirttiğimiz gibi orta yaş sendromu herkeste görülebilen bir rahatsızlık değildir. Ama birçok yetişkin bireyin bu sorunla karşı karşıya kaldığı görülmektedir. Özellikle de kadınların menopoz, erkeklerinse andropoz dönemlerinde orta yaş bunalımı semptomları ortaya çıkmaktadır.

Orta Yaş Krizi Ne Kadar Sürer?

Orta yaş krizi vakalarında durum erkekler için 3 ile 10 yıl arasında değişirken kadınlarda ise 2 ila 5 yıl arasında sürmektedir. Bazı vakalarda orta yaş krizi süresi 2 yıldan daha az olurken bazı vakalarda 10 yıldan daha fazla sürdüğü görülmektedir. Tabi bu durum bireyin yaşam tarzına ve psikolojik durumuna göre değişiklik göstermektedir.

Orta Yaş Bunalımı Nasıl Atlatılır?

Orta yaş krizi psikolojisi ile başa çıkabilmenin en iyi yolu psikolog veya psikiyatristlerden destek almaktır. Genellikle bu ve benzeri konularda danışanlarına hizmet veren psikiyatristler, orta yaş krizine neden olan faktörlerin neler olduğunu ortaya çıkartmakta ve danışanlarını yönlendirebilmektedir.

Orta Yaş Krizi
Orta Yaş Krizi

Psikiyatristler veya psikologlar, orta yaş bunalımı hastalığı bulunan kişilerde orta yaş krizi belirtilerini görmesi halinde;  bilişsel davranış terapisi ile birlikte ilaç desteği de sağlayabilmektedir. Elbette burada kişinin psikolojik ve sosyal durumu büyük önem arz etmektedir. Orta yaş bunalımı olan bazı kişilerin herhangi bir orta yaş krizi geçirmeden atlatabildiği görülse de orta yaş bunalımı hafife alınmaması gereken bir rahatsızlıktır. Eğer yukarıda bahsettiğimiz orta yaş bunalımı belirtileri arasını herhangi biri ortaya çıkmışsa en yakın sağlık kuruluşundan destek alınmalıdır.

Orta Yaş Bunalımı Tedavisi Nasıl Yapılır?

Orta yaş bunalımı, kişinin hayatının ortasında yaşadığı duygusal ve ruhsal bir çöküştür. Bu durum, kişinin kendini çöküşe sürükleyen duygusal ve ruhsal durumlarla karşı karşıya kalmasına neden olur. Orta yaş bunalımı tedavisi, kişinin bu durumdan çıkmasına yardımcı olmak için çeşitli yaklaşımlar kullanabilir. Birincisi, kişinin kendini ifade etmesine izin vermektir.

Kişi, duygularını ve düşüncelerini paylaşmak için bir terapist veya yakın arkadaşlarla görüşebilir. Bu, kişinin duygularını ifade etmesine ve onlarla başa çıkmasına yardımcı olacaktır. İkincisi, kişinin kendini geliştirmesine izin vermektir. Kişi, kendini geliştirmek için yeni beceriler öğrenmeye veya mevcut becerilerini geliştirmeye odaklanabilir. Kişi aynı zamanda yeni hobiler edinebilir veya mevcut hobilerini geliştirebilir. Üçüncüsü, kişinin sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmasına izin vermektir. Kişi, uygun beslenmeyi ve yeterli egzersizi sağlamalıdır. Ayrıca, yeterli uyku almaları ve stresi azaltmak için gevşeme teknikleri uygulamaları önerilir.

Dördüncüsü, kişinin bağlantılar kurmasına izin vermektir. Kişi, arkadaşlar edinebilir veya mevcut arkadaşlara bağlanabilir. Ayrıca, topluluk etkinliklerine katılabilir veya sosyal medya aracılığıyla bağlantılar kurabilir. Son olarak, kişinin pozitif düşünceler geliştirmesine izin vermektir. Kişi, pozitif düşünceler geliştirmek için günlük olarak pozitif algılamayla ilgili teknikler uygulayabilir. Ayrıca, pozitif duygulara odaklanarak olumlu dünyaya odaklanabilir. Orta yaş bunalım tedavisi, kişiyi bu durumdan çözmeye yardımcı olacak çeşitli yaklaşımlar kullanarak yapılabilir. Kişi, bu yaklaşımlar aracılığıyla duygular ve düşüncelerini ifade edebilir ve sağlıklı bir yaşam tarzlar edinebilir.

Orta yaş bunalımı hakkında detaylı bilgi almak için şimdi Moroda ile iletişime geçebilir, merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu