Mor Sözlük
Trend

Narsizm

Narsizm Nedir?

Narsizm (narsistik kişilik bozukluğu), kendisinden başka kimseyi beğenmeme eyleminde olan kişilerin sahip olduğu psikolojik bir rahatsızlıktır. Narsizm belirtisi gösteren kişilerin, her ne kadar kendilerinin diğer insanlardan üstün olduklarını düşünseler de bilinç altlarında özgüven eksikliği bulunmaktadır. Kişilik bozukluğunun alt türlerinden biri olan narsizm psikoterapi gerektiren bir rahatsızlıktır.

Narsizm
Narsizm

Narsistik kişilik bozukluğunda kişilerin kendilerine aşırı güvenmesi ve sürekli övülme isteklerinin olması, sosyal çevrelerinde olumsuz davranışlarla karşılaşmasına neden olabilmektedir. Bu yüzden de sosyal çevrelerde iletişim kurmakta zorluk yaşayabilirler. Narsistik kişilik bozukluğu bulunan insanların bu tür davranışlar sergilemesindeki en büyük etken yetersizlik duygularının ortaya çıkmasıdır. Bu da toplum içerisinde böbürlenme kendilerini insanlardan üstün görme ve her şeyden üstün oldukları düşüncesinin doğmasına neden olmaktadır.

Narsistik Kişilik Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?

Narsistik kişilik bozukluğu bulunan kişilerde göze çarpan ilk belirti sürekli bir böbürlenme halinde olmalarıdır. Bunun haricinde narsizm belirtileri olarak şunları sıralayabiliriz:

  • Kişinin kendini aşırı beğenmesi
  • Her şeyden üstün olduğuna inanması
  • Her ortamda tek ilgi odağını kendisinin olmasını istemesi
  • Herkesten başarılı olma hırsına sahip olması
  • Empati duygusunun bulunmaması
  • Hayatı boyunca herkesi ve her şeyi kıskanması
  • Sosyal çevresinden sürekli dışlandığını düşünmesi
  • Sadece kendi düşüncelerinin kabul görmesini istemesi karşımıza narsistik belirtileri olarak çıkmaktadır.

Narsistik Kişilik Bozukluğu Neden Olur?

Narsistik kişilik bozukluğunun nedenleri tam olarak bilinmemekle beraber her psikolojik rahatsızlıkta olduğu gibi travmalar sonucu ortaya çıkabilmektedir. Bu rahatsızlığın genelde çocukluk ve ergenlik dönemi itibari ile kendini belli etmeye başladığı görülse de, hastalığın şiddeti yetişkinlik döneminde ortaya çıkmaktadır. Eğer belirtiler çocukluk döneminde şiddetlenmiş ise mutlaka çocuk psikiyatristlerinden destek alınmalıdır.

Narsistik Kişilik Bozukluğu Tanısı Nasıl Konulur?

Narsistik kişilik bozukluğunun tanısı ancak alanında uzman psikiyatristler ve psikologlar tarafından konulabilir. Bu konuda uzmanlar hastanın öyküsünü dinledikten sonra semptomları değerlendirmesi üzerine tedavi için gerekli yol haritası belirlenecektir. Yani burada tanı ancak uzmanlar tarafından konulabilir.

Narsizm
Narsizm

Ayrıca narsistik kişilik bozukluğu bulunan kişinin, rahatsızlığını kabul etmesi de çok önemlidir. Çünkü rahatsızlığını kabul etmeyen bir hasta, saldırgan davranışlar göstererek etrafındaki kişilere zarar verebilir.  Narsistlik kişilik bozukluğu olan hastalarda psikolojik yardıma ihtiyaç duydukları anda en kısa sürede yanıt verilmelidir. Çünkü vakalar gösteriyor ki narsist kişilerin tedaviye cevap vermesi çok zordur. Bu yüzden de tedavi sürecine ikna edilmeleri gerekmektedir. Ayrıca bu süreçte ailenin ve çevresindeki diğer insanların desteğinin olması da büyük önem arz etmektedir. Bu tarz kişilik bozuklukları ailenin ve sosyal çevrenin desteğiyle terapi ve davranışsal tedavi yöntemleri ile çözüme ulaştırılmaktadır.

Narsizm Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Narsizm, kişinin kendini çok önemli ve üstün görmesi olarak tanımlanır. Narsist kişilik bozukluğu, kişinin kendini çok önemli ve üstün görmesi, başkalarının duygularına ve ihtiyaçlarına karşı ilgisiz kalması ve diğer insanları kullanması gibi belirtileri içerir.

Narsizm tedavi yöntemleri, narsist kişilik bozukluğunu tedavi etmek için kullanılan bir dizi yöntemdir. Narsizm tedavi yöntemleri arasında en yaygın olanlar arasında terapi, ilaç tedavisi ve psikolojik destek vardır. Terapi, narsist kişilik bozukluğunu tedavi etmek için en yaygın olarak kullanılan yöntemdir. Terapi, narsist kişilik bozukluğunun nedenlerini anlamaya yardımcı olur ve kişinin duygusal ve sosyal becerilerini geliştirmesine yardımcı olur. Terapide, narsist kişilik bozukluğu olan kişilerin duygusal ve sosyal becerilerini geliştirmeleri için çeşitli teknikler kullanılabilir.

İlaç tedavisi de narsizm tedavi yöntemleri arasındadır. İlaç tedavisi, narsist kişilik bozukluğu olan kişilerin duygusal durumlarını dengelemek için kullanılabilir. İlaç tedavisi, narsist kişilik bozukluğu olan kişilerin duygusal durumlarını dengelemek için antidepresanlar, antipsikotikler ve diğer ilaçlar kullanabilir. Psikolojik destek de narsizm tedavi yöntemleri arasındadır.

Psikolojik destek, narsist kişilik bozukluğu olan kişilerin duygusal durumlarını dengelemek için kullanılabilir. Psikiyatristler, narsist kişilik bozukluğu olan kişilere psiko-edukasyon verir ve onlara destek olur. Narsizm tedavi yöntemleri arasında diğer seçenekler de vardır. Örneğin, grup terapisi de narsizm tedavi yöntemleri arasındadır.

Grup terapisi, narsist kişilik bozukluğu olan kişilerle diğer insanlar arasındaki ilişkileri geliştirmelerine yardımcı olur. Grup terapisi aynı zamanda narsist kişilik bozukluğu olan kişilerin diğer insanlarla iletişim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. Narsizm tedavi yöntemleri arasında diğer seçenekler de vardır. Örneğin, hipnoz da narsizm tedavi yöntemleri arasındadır. Hipnoz, narsist kişilik bozukluğu olan kişilerin duygusal durumlarını dengelemelerine yardımcı olur.  

Narsizm hakkında detaylı bilgi almak için şimdi Moroda ile iletişime geçebilir, merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu