Mor Sözlük
Trend

Fetişizm

Fetişizm Nedir?

Fetişizm, “kelime itibariyle cinsel arzuların engellenememesi; cinselliği çağrıştırmayan herhangi bir organa veyahut nesneye karşın cinsel arzuların bulunması” olarak tanımlanmaktadır.

Fetişizm Neden Olur?

Fetişizmin nedenleri insanların bilinçaltlarında cinsel dürtülerinin bir şekilde engellendiği görülmektedir. Dolayısıyla bu insanların, cinsel organlardan uzak kısımlara arzu duyması söz konusudur. Bunun yanında uzuvlar haricinde herhangi bir nesneye karşı da cinsel dürtülerin ortaya çıkması söz konusudur.

Fetişizm Nedir?
Fetişizm Nedir?

Fetişt insanlar pek çok farklı nesneye karşı cinsel olarak istek duyabilir. Bu durum bir nevi cinsel sapkınlık olsa da fetiş insanlar durumlarını normal olarak kabul etmektedirler.

Fetişizm Erkeklerde mi Yoksa Kadınlarda mı Daha Çok Görülür?

Fetişizm kadınlarda da görülen bir psikolojik düşüncedir. Ancak bu vakaların en çok erkeklerde ortaya çıktığı görülmektedir. Elbette her iki tarafta da bir uzva veya bir nesneye karşı cinsel istek duyulması söz konusudur.

Fetişizm Türleri Nelerdir?

  • Ayak Fetişi

Vaka olarak en sık karşılaşılan fetiş türü, ayak fetişi denilen türdür. Bu türde kişinin ayaklara karşı cinsel istek duyduğu görülmektedir. Bu fetiş düşünceye sahip kişilerin cinsiyet farketmeksizin ayakları belli bölgelerine karşı cinsel çekim duymaktadır. Erkekler arasında oldukça yaygın olan fetişizm türünde sadece ayaklara karşı haz duyulmaktadır.

  • Aksesuar Fetişi

Aksesuar fetişizmi de kişinin çeşitli objeler görünce cinsel olarak uyarılmasıdır. Bu objeler; şapka, ayakkabı, oyuncak, toka, bardak, şişe gibi birçok şey olabilir. Söz konusu olan eşyalar fetişisti olan kişiden kişiye göre değişiklik göstermektedir.

  • Nekrofili Fetişi

Fetişizm türün en tehlikeli olan fetişist türüdür. Çünkü söz konusu olan bu cinsel eğilimde cinayet işlenebilmektedir. Nekrofili fetişti olan kişi ölülere karşı bir cinsel haz duyma eğilimi göstermektedir.

  • Irk Fetişi

Adından da anlaşılacağı üzere ırk fetişti olan kişilerin, farklı ırktan kişilere karşı cinsel arzu duymalarıdır. Burada cilt rengi, göz rengi, yüz şekli gibi birçok faktörün ırk fetişti olan kişileri etkilediği görülmektedir.

Yukarıda yer alan fetişizm türlerinin haricinde balon fetişi, obezite fetişi, facesitting fetişi, gıdıklama fetişi, yiyecek fetişi, koku fetişi, sakatlık fetişi gibi birçok fetişizm çeşidi olduğu görülmektedir.

Fetişizm Teşhisi Nasıl Konulur? Nasıl Tedavi Edilir?

Her psikolojik hastalıkta olduğu gibi fetişizm teşhisinde de genellikle kişinin öyküsü dinlenilir. Ancak fetişizmden muzdarip olan kişilerin psikolojik destek alma konusunda bazı çekincelerinin olduğu görülmektedir. Bu yüzden de bir psikiyatriğe başvurmak istemezler.

Fetişizm Tedavisi
Fetişizm Tedavisi

Fetişist olan kişilerin genel de bilinçli olan aile üyeleri ve arkadaşları tarafından psikiyatristlere yönlendirildiği görülmektedir. Yapılan yönlendirme sonucunda kişi, psikiyatrik destek almayı kabul ederse fiziksel muayene sonrasında psikoterapi yoluyla tedavi süreci başlatılmaktadır. Burada tedavi yönteminin belirlenmesi için fetişizm türünün belirlenmesi gerekmektedir. Eğer hasta nekrofili fetişt ise tedavi sürecinde daha dikkatli davranılmalıdır.

Fetişizt Olan Biri Ne Yapmalı?  

Fetişizm, bir kişinin bazı nesneler, eylemler veya davranışlar üzerinde anormal bir tutkuya sahip olmasıdır. Fetişizm, genellikle cinsel tatmin için kullanılan bir davranış olarak görülür. Fetişizm, cinsel tatmin için kullanılan nesneler, eylemler veya davranışlar arasında çok çeşitli seçenekler vardır. Fetişizm, cinsel tatmin için kullanılan nesneler arasında ayakkabılar, çoraplar, külotlar, gömlekler ve diğer vücut parçalarının kullanılmasını içerebilir. Fetişizm, cinsel tatmin için kullanılan eylemler arasında elbiselerin giyilmesi, vücut parçalarının okşanması veya öpülmesi gibi eylemleri de içerebilir.  

Fetişizm, cinsel tatmin için kullanılan davranışlar arasında ise sözcüklerin kullanılması, hareketlerin yapılması veya bedensel temaslar gibi davranışlar da bulunabilir. Fetişizm olan bir kişi, fetişizmiyle ilgili olarak sağlıklı bir şekilde yaşamaya çalışmalıdır. Bunun için öncelikle fetişizmiyle ilgili olarak doğru bilgi edinmesi gerekir. Doğru bilgi edinmek için fetişizmiyle ilgili kaynaklara başvurmaları gerekir.  

Ayrıca fetişizmiyle ilgili olarak destek almaları da önemlidir. Destek almak için arkadaşlarla veya aile üyeleriyle konuşmaları veya profesyonel destek almaları gerekir. Fetişizmiyle ilgili olarak sağlıklı bir şekilde yaşamaya çalışan bir kişi, fetişizmiyle ilgili olarak doğru bilgi edinerek ve destek alarak başlayabilir.  

Ayrıca fetişizmiyle ilgili olarak sağlıklı bir şekilde yaşamaya çalışan bir kişi, fetişizmiyle ilgili olarak doğru insanlarla iletişim kurmalarını da öneririz. Doğru insanlarla iletişim kurmak için fetişizmiyle ilgili topluluklara katılmalar veya fetişizmiyle ilgili topluluklarla iletişim kurmalar gerekir. Fetişizmiyle ilgili olarak sağlıklı bir şekilde yaşamaya çalışan bir kişi ayrıca fetişizmiyle ilgili olarak doğru insanlarla iletişim kurarken doğru zamanlamayla hareket etmelidir. Doğru zamanlamayla hareket etmek için fetişizmiyle ilgili topluluklara katkıda bulunmalar veya fetişizmiyle ilgili topluluklarda etkinliklere katkıda bulunmalar gerekir.  

Ayrıca fetişizmiyle ilgili olarak sağlıklı bir şekilde yaşamaya çalışan bir kişi aynî zamanda fetişizmiyle ilgili olarak doğru insanlarla iletişim kurarken doğru davranmaya da dikkat etmelidir. Doğru davranmak için her zaman saygünlü olmalar ve diğer insanlar hakkındaki fikirlerini her zaman sayguluyla ifade etmeleri gerekir. 

Ayak fetişizm başta olmak üzere benzeri türler de ise bilişsel terapi yöntemlerinin kullanıldığı görülmektedir. Burada hastanın tedavisiyle ilgili gerekli olan hedeflerin saptanması önemlidir.

Fetişizm hakkında daha fazla bilgi edinmek için Moroda ile iletişime geçebilir. Fetişizm tedavi yöntemlerinin tüm detaylarına ulaşabilirsiniz.

Kaynakça

https://psikohelp.com/fetisizm/

https://www.altiustupsikoloji.com/bilimselicerik-1147/

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu