Mor Sözlük
Trend

Asperger Sendromu

Asperger Sendromu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Asperger sendromu; günümüzde sıklıkla görülmeye başlanan bir nörolojik hastalıktır. Asperger sendromunun tanımı ilk olarak 1944 yılında Dr. Hans Asperger tarafından yapılmıştır.

Bu hastalık, insanların toplum içerisinde iletişim kurmasına engel olan aynı zamanda da takıntılı davranışları da beraberinde getiren bir dizi semptoma neden olmaktadır.

Genelde 5 ila 9 yaş arasındaki çocuklarda görülen Asperger sendromu gözlem yapılması gereken bir hastalıktır.

Asperger Sendromu Belirtileri

Asperger sendromu hastalığına sahip olan insanlarda bir takım semptomlar görülmektedir. Söz konusu olan semptomlar hastadan hastaya değişebilmektedir. Ancak Asperger sendromunun Otizm spektrum bozukluğunun alt dalı olduğunu bilmek gerekmektedir. Yalnız burada ek olarak şu bilginin de bilinmesi gerekiyor. Asperger sendromu semptomları, Otizm spektrum hastalığına nazaran daha fazla odaklanma sorununa neden olmaktadır.

Asperger sendromu
Asperger Sendromu

Bahsettiğimiz odaklanma sorunu tamamiyle takıntılar sonucunda gelişmektedir.

Asperger sendromu olan bireyler kesinlikle doğrudan iletişim kuramazlar. Öyle ki gözler görülür şekilde göz teması kurmaktan kaçınırlar.

Asperger sendromu belirtilerini en açık olarak şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Arkadaşlık kurmada zorluk çekme
  • Empati kuramama
  • Belli başlı konulara takıntılı olma
  • Düzensiz konuşma
  • Mahremiyet algısının olmaması
  • İnsanları anlayamama
  • Sosyal becerilerin gelişmemesi
  • Olağandışı konuşma kalıplarını kullanma
  • Yalnız kalma isteği
  • Sürekli tekrarlayan hareketler
  • Kaygı bozukluğu

Yukarıda sıralamış olduğumuz semptomlar hastadan hastaya farklılık gösterebilir.

Asperger Genetik midir?

Evet Asperger sendromu genetik geçişli olan bir hastalık türüdür. Sonuç itibariyle ailede Asperger sendromu varsa ne yazık ki genetik olarak aktarımı söz konusu olacaktır.

Asperger Sendromu Nasıl Teşhis Edilir?

Asperger sendromu teşhisi genelde 4 ila 11 yaşları arasında belirginleşmektedir. Belirginleşme kelimesinin altını çizmekte fayda var. Çünkü Asperger sendromunun teşhisini ortaya koyacak herhangi bir test bulunmamaktadır. Nörolojik rahatsızlık olan Asperder sendromu teşhisinİN net olarak yapılabilmesi için semptomların ortaya çıkması gerekmektedir. Ancak Asperger sendromunun ortaya çıkıp çıkmadığının tespitinin yapılabilmesi için çocuklarda şunların gözlemlenmesi gerekmektedir:

  1. Dil gelişimi
  2. Yüz ifadesi
  3. İnsanlara karşı tavırları
  4. Motor becerileri

Bu dört kilit nokta bizlere Asperger sendromu hastalığının var olup olmadığı hakkında bilgi verecektir.

Asperger Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?

Ne yazık ki Asperger sendromunun  kesin bir tanı ve tedavi yöntemi bulunmamaktadır.

Asperger Sendromu
Asperger Sendromu

Ama hastalığın semptomlarını azaltacak bazı yöntemler bulunmaktadır. Bu yöntemlerin ilki ilaç tedavisidir. Ayrıca şu yöntemler de denenmektedir:

  • Sosyal becerilerin gelişmesine yönelik eğitimler
  • Konuşma terapileri
  • Bilişsel davranışçı terapi gibi.

Otizm kökenli bir hastalı olan Asperger sendromu, Otizm gibi hastalıkların tedavi yöntemlerini kullanarak semptomlarını hafifletmektedir. Ama en başta da belirttiğimiz gibi Asperger sendromunun kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.

Asperger Sendromu Zeki midir?

Asperger sendromlu bireyler, normal bireylerden farklıdır. Birçok kişi otizm gibi Asperger sendromu hastalığının da zeka geriliği olduğunu zannetmektedir. Ancak Asperger sendromu olan kişiler ortalamanın üzerinde zekaya sahiptirler.

Sonradan Asperger Olunur mu?

Asperger sendromu kalıtsal bir rahatsızlıktır. Dolayısıyla da bireylerin sonradan Asperger sendromu semptomlarını göstermesi mümkün değildir.

Her ne kadar Asperger sendromu hastalığının tedavisi mümkün olmasa da semptomları azaltılabilir. Burada bilişsel davranışçı terapinin önemi çok büyüktür.

Asperger Sendromu Hastalarına Nasıl Davranılmalı? 

 Asperger Sendromu, özellikle çocukluk döneminde ortaya çıkan, sosyal iletişim ve davranış bozukluklarının bir türü olan bir durumdur. Asperger Sendromu hastalarının sosyal iletişim becerileri ve davranışlarında bazı bozukluklar göstermesi nedeniyle, onlara nasıl yaklaşılacağı ve onlara nasıl davranılacağı konusunda özel bir yaklaşım gerekmektedir.

Asperger Sendromu hastalarına davranmak için, öncelikle onlarla ilgili bilgi edinmek ve onlar hakkında daha fazla şey öğrenmek önemlidir. Asperger Sendromu hastalarının sosyal iletişim becerileri ve davranışlarındaki bozukluklar hakkında bilgi edinmek, onlara nasıl yaklaşacağınız ve onlara nasıl davranacağınız konusunda size yardımcı olacaktır. Asperger Sendromu hastalarına davranmak için, onlarla ilgili olarak sabırlı olmak ve anlayış göstermek önemlidir.  

Asperger Sendromu hastalarının sosyal iletişim becerileri ve davranışlarındaki bozukluklar nedeniyle, onlarla iletişim kurmak zor olabilir. Ancak, sabrın ve anlayış göstermenin yardım etmesi beklenmelidir. Asperger Sendromu hastalarına davranmak için, onlarla ilgili olarak pozitif yaklaşmak da önemlidir.  

Asperger Sendromu hastalarına pozitif yaklaşmak, onlarla iletişim kurmanıza yardımcı olacaktır. Onlarla ilgili olarak pozitif yaklaşmak, onlar hakkında olumlu şeyler söylemek ve onlara destek vermek gibi şeyleri içerir. Asperger Sendromu hastalarına davranmak için, onlar hakkında olumlu şeyler söylemek de önemlidir. Asperger Sendromu hastalarına olumlu şeyler söylemek, onlar hakkında olumlu bir tutum geliştirmelerine yardımcı olacaktır. Onlar hakkında olumlu şeyler söylemeniz, onlar hakkında olumlu bir tutum geliştirmelerine yardımcı olacaktır. 

 Asperger Sendromu hastalarina davranmak için son olarak, onlara destek vermek de önemlidir. Asperger Sendromu hastalarina destek vermek, onlar hakkinda olumlu bir tutum gelistirmelerine yardımcı olacaktır. 

Asperger Sendromu ve tedavi yöntemleri hakkında detaylı bilgi almak için şimdi Moroda ile iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu