Mor Sözlük

Kognitif nedir? Kognitif bozukluk neden olur? Terapisi nasıl yapılır? 

Kognitif bozukluk, kişilerin zihinlerinin aynı yaştaki kişilerle kıyaslandığında fark edilebilir derecede düşüş olduğunun görülmesidir. Kognitif bozukluktan muzdarip olan kişiler, çevreleri tarafından kolayca farkedilebilen bilişsel değişiklikler söz konusudur. Ancak bu değişiklikler; demans ve Alzheimer hastalıklar kadar önemli ölçüde etkilemez.

Kognitif Bozukluk
Kognitif Bozukluk

Kognitif bozukluk genelde 65 yaş ve üzeri kişilerde görülmekte ve Alzheimer olma gibi çeşitli risklere sahiptir. Bu da kognitif bozukluğunun ne kadar ciddi rahatsızlıklara yol açabileceğini göstermektedir. 

Kognitif Bozukluğunun Ortaya Çıkış Nedenleri 

Günümüzde yapılan tıbbi araştırmalar sonucunda ne yazık ki kesin neden bulunamamıştır. Ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki; kognitif bozukluğu bulunan kişilerde ilerleyen dönemlerde demans ve Alzheimer semptomları görülebiliyor.

Kognitif Bozukluk
Kognitif Bozukluk

Bir nevi kognitif bozukluğu semptomlarının ortaya çıkışı nedenlerinin demans ve Alzheimer olduğunu söyleyebiliriz. Ancak bazı vakalarda kognitif bozukluk nedenleri olarak şunlar gösterilmiştir: 

  • Tiroid 

  • Böbrek 

  • Karaciğer 

  • Depresyon 

  • Kaygı 

  • Stres 

  • Travmatik Beyin Hasarı 

  • B12 Vitamini Eksikliği 

  • Göz Sorunları 

  • İşitme Sorunları 

  • Çeşitli Enfeksiyonlar 

  • Bazı İlaç Grupları 

Kognitif Bozukluk Terapisi 

Kognitif bozukluğu nedeniyle ortaya çıkan bazı semptomların ortadan kaldırılabilmesi için bazı ilaçlar reçete edilmektedir. Bunun yanında ayrıca kognitif bozukluğu bulunan hastalara çeşitli vitamin takviye edilmektedir. Ancak bazı vakalarda psikiyatrik nedenlerden ötürü kognitif bozukluk semptomlarının ortaya çıktığı gözlemlenmiştir. Bu gibi durumlarda yani psikiyatrik kaynaklı kognitif bozukluk vakalarında bazı terapi yöntemleri önerilmektedir.

Kognitif Bozukluk Terapisi
Kognitif Bozukluk Terapisi

Bu terapi yöntemlerin verilen genel ad ise “kognitif bozukluk terapisi”dir. 

Bilimsel bir zemin üzerine geliştirilen kognitif bozukluk terapisi; etki olarak olumlu sonuçlar doğurduğu gözlemlenmiştir. Eğer siz de veya çevrenizde kognitif bozukluk semptomu sergileyen birileri varsa “kognitif bozukluk terapisi” için şimdi Moroda Psikoloji ile irtibata geçebilirsiniz. 

Kognitif Bozukluk Hakkında Merak Edilenler

Kognitif bozukluk nedir? 

Kognitif bozukluk; bellek ve benzeri bütün zihinsel yetilerde fark edilir düzeyde azalmanın meydana gelmesidir. Kognitif bozukluk demans ve Alzheimer hastalıklarının habercisi olarak bilinmektedir.

Hafif kognitif bozukluk ne demek? 

HKB yani geniş açılımıyla hafif kognitif bozukluk normal derece bunama ile demans arasındaki durumu ifade eden tıbbi bir terimdir. HKB (hafif kognitif bozukluk) az düzeyde kognitif yakınmaların görüldüğü bir evredir.  

Kognitif bozukluk hastalığı aslında korkulması gereken bir hastalık değildir. Diğer hastalık türlerine bakıldığında tedavisi olan ve de en önemlisi olumlu sonuçların gözlemlendiği bir hastalık olup her geçen gün yeni tedavi yöntemleri geliştirilmektedir. 

Moroda Psikoloji olarak demans ve Alzheimer hastaları başta olmak üzere kognitif bozukluğu hastalarına destek olmak amacıyla var gücümüzle çalıştığımızı bilmenizi isteriz.  

Demans ve Alzheimer ve türevleri baş edilebilecek düzeyde olan hastalıklardır. Doğru tedavi yöntemleri sayesinde ve terapi desteğiyle büyük ölçüde süreç atlatılabilir. 

En başta da belirttiğimiz gibi doğru tedavi yöntemleri ile her hastalık ile başa çıkılabilir. Moroda Psikoloji ile irtibata geçerek kognitif bozukluk terapisi hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilirsiniz. 

Unutmayın Moroda Her Daim Yanınızda…

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu