Mor Sözlük

Duygudurum Bozukluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir? 

Duygudurum bozukluğu, duyguların aşırı olarak yaşandığı ve aniden değişikliğe uğradığı psikiyatrik bir rahatsızlıktır. 

Duygu durum bozukluğu bulunan kişiler aşırı mutlu olabilir, aşırı üzülebilir veya aşırı sinirli olabilir. 

Duygu durumu bozuklukları nelerdir? 

Duygu durum bozukluğu olarak adlandırabileceğimiz iki farklı çeşit bulunmaktadır. Bunların ilki depresyon ikincisi ise bipolar bozukluktur. 

Duygudurum Bozukluğu
Duygudurum Bozukluğu

Duygu durum bozuklukları kaça ayrılır?” sorusunun yanıtını tam anlamıyla verebilmemiz için bu iki kavramın net bir şekilde anlaşılabilir olması çok önemlidir. 

Depresyon 

En az iki hafta boyunca sürekli bir üzüntü ve ilgi kaybına neden olan bir psikiyatrik bozukluktur. Majör depresif bozukluk ve klinik depresyon olarak adlandırılan bu rahatsızlık farklı psikiyatrik rahatsızlıkların semptomları olarak da karşımıza çıkmaktadır. 

► Bipolar Bozukluk 

Manik depresif bozukluk olarak da bilinen bipolar bozukluk; kişilerin ruh halini, enerjisini, konsantrasyonunu ve daha pek çok günlük aktivitesini yerine getirme becerisini olumsuz yönde etkileyen psikolojik ve psikiyatrik bir rahatsızlıktır. 

Duygu durum bozukluk olarak adlandırılan hastalıksa bu iki kavramı içerisinde barındırmaktadır. Dolayısıyla da duygu durum bozukluğu = depresyon + bipolar bozukluk olduğunu söylememiz mümkündür. 

Duygudurum bozukluğu belirtileri nelerdir? 

Duygudurum bozukluğu belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Enerji eksikliği 
  • Umutsuzluk 
  • Üzgün ve değersiz hissetmek 
  • Ajitasyon 
  • Huzursuzluk 
  • Sinirlilik 
  • Manik atak 
  • Hipomanik  
  • Hızlı konuşmak  
  • Hareket etmek gibi. 

En başta da belirttiğimiz gibi duygu durum bozukluğunda insani duyguların aşırı ortaya çıkması söz konusudur. Dolayısıyla duygudurum bozukluğu belirtileri olarak sıralamış olduğumuz her bir semptomun aşırı derecede ortaya çıktığını anlayabiliriz. 

Duygu durum bozukluğu kaç gün sürer? 

Manik atakların en az yedi gün sürdüğünü söyleyebiliriz. Ancak bazı duygudurum bozukluğu gözlemlenen vakaların aylarca sürdüğünü hatta yıllarca sürebileceğini söyleyebiliriz. Burada duygu durum bozukluğu bulunan hastanın yaşamış olduğu travmaların etkisi çok büyüktür. Yani duygu durum bozukluğunun ortalama süresi kişiden kişiye değişiklik gösterecektir.  

Duygudurum Bozukluğu Tedavisi 

Genelde duygudurum bozukluğu tedavisi olarak konuşma terapisi önerilmektedir. Ancak ileri düzeyde bipolar bozukluk da baş göstermiş ise ilaç reçete edilir. Bu sayede hastaya uygulanacak olan psikoterapi esnasında beyindeki kimyasalların normla seviyelere gelmesi sağlanmaktadır. 

Duygudurum Bozukluğu
Duygudurum Bozukluğu

İlaçla tedavi sürecini psikoterapi ile desteklemek en etkili yöntem olup; çoğunlukla duygu durum bozukluğu tedavisinde uygulanan yöntemlerdir. Bunun haricinde bazı vakalar için klinik kontrol gerekebilmektedir. Bunu da üçüncü bir tedavi şekli olarak belirtebiliriz. 

Burada söz konusu olan hastalarda gözlemlenen duygu durum bozukluğunun şiddetine bağlı olarak tedavi süreci değişiklik gösterecektir. 

Moroda Psikoloji olarak duygu durum bozukluğu, psikoz, depresyon ve daha pek çok psikiyatrik rahatsızlıkta hastalarımızın yanında olmaya devam ettiğimizi; duygu durum bozukluğu tedavisi konusunda yardımcı olabileceğimizi bilmenizi isteriz.  

Duygudurum bozukluğu tanısının koyulması, tedavi süreci ve daha pek çok psikiyatrik konu hakkında bilgi sahibi olmak için şimdi bizimle irtibata geçebilirsiniz. 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu