Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT); depresyon, anksiyete ve madde bağımlılığı da dahil olmak üzere çeşitli zihinsel sağlık sorunlarını tedavi etmek için kullanılan bir psikoterapi türüdür. BDT; düşüncelerimizin, duygularımızın ve davranışlarımızın hepsinin birbirine bağlı olduğu ve birbirini etkileyebileceği fikrine dayanır. Düşüncelerimizi ve davranışlarımızı değiştirerek, zihinsel sağlığımızı ve genel refahımızı iyileştirebiliriz. BDT, bireylerin yararsız veya sağlıksız düşünme kalıplarını ve davranışlarını tanımlamalarına ve değiştirmelerine yardımcı olmaya odaklanan kısa vadeli, hedef odaklı bir terapi şeklidir.
BDT Teknikleri 2023
BDT teknikleri, bireylerin yararsız veya sağlıksız düşünme kalıplarını ve davranışlarını tanımlamalarına ve bunlara meydan okumalarına yardımcı olmak için tasarlanmıştır. Bu teknikler, bireylerin duygularını yönetmelerine, stresi azaltmalarına, zor durumlarla başa çıkmalarına ve olumlu değişiklikler yapmalarına yardımcı olmak için kullanılabilir.
BDT‘deki ilk adım, ele alınması gereken sorunu veya sorunu tanımlamaktır. Bu sıkıntıya neden olan veya günlük yaşama müdahale eden olumsuz düşünce kalıplarını veya davranışları tanımlamayı içerebilir.
Sorun tanımlandıktan sonra terapist onu ele almak ve de stratejiler geliştirmek üzere hastayla birlikte bir yol haritası hazırlayacaktır.
Bu bireyin kendileri ve çevreleri hakkındaki inançlarını keşfetmeyi ve ayrıca bireye katkıda bulunabilecek yararsız düşünce kalıplarını veya davranışlarını tanımlamayı içerebilir.
Sorun tanımlandıktan sonra, terapist onu ele almak için stratejiler geliştirmek üzere bireyle birlikte çalışacaktır. Bu bireyin kendileri ve çevreleri hakkındaki inançlarını keşfetmeyi ve katkıda bulunabilecek yararsız düşünce kalıplarını veya davranışlarını tanımlamayı içerebilir.
Terapist ayrıca bireyin olumsuz düşüncelerine veya inançlarına meydan okumasına ve bunları daha yararlı olanlarla değiştirmesine yardımcı olmak için çeşitli teknikler kullanabilir.
En Yaygın Kullanılan BDT Tekniği Hangisidir?
En yaygın BDT tekniklerinden biri bilişsel yeniden yapılandırmadır. Bu bireylerin kendileri veya çevreleri hakkındaki olumsuz düşüncelerini veya inançlarını tanımlamalarına ve bunlara meydan okumalarına yardımcı olmayı içerir.
Terapist , bireyin kendisi veya durumları hakkında sahip olabileceği irrasyonel veya yararsız düşünceleri ve ayrıca herhangi bir İşlerin nasıl olması gerektiği konusunda sahip olabilecekleri varsayımların temelinde.
Terapist daha sonra bireyin bu olumsuz düşünceleri daha yararlı olanlarla değiştirmesine yardımcı olacaktır.
Bir diğer yaygın BDT tekniği maruz kalma tedavisidir. Bu bir bireyi, onunla ilişkili korku veya endişelerini azaltmak için yavaş yavaş korkulan bir duruma veya nesneye maruz bırakmayı içerir.
Terapist, korkulan duruma veya nesneye maruz kalmalarını kademeli olarak artırmak için bireyle birlikte çalışacak ve korkudan bunalmış hissetmeden onunla yüzleşebilene kadar çalışacaktır . veya kaygı. Davranışsal aktivasyon, bireylerin depresyon veya anksiyeteyi yönetmelerine yardımcı olmak için kullanılan bir başka yaygın BDT tekniğidir.
Bu bireylerin yapmaktan zevk aldıkları aktiviteleri belirlemelerine yardımcı olmayı ve duygularını artırmak için onları düzenli olarak bu faaliyetlere katılmaya teşvik etmeyi içerir. Terapist ayrıca, bu faaliyetlere katılmalarını engelleyebilecek engelleri belirlemek ve strateji geliştirmelerine yardımcı olmak için bireyle birlikte çalışacaktır.
Son olarak, gevşeme teknikleri BDT‘de bireylerin stresi azaltmalarına ve öfke veya endişe gibi zor duyguları yönetmelerine yardımcı olmak için sıklıkla kullanılır. Derin nefes alma, ilerleyici kas gevşetme, rehberli görüntüler ve farkındalık meditasyonu gibi gevşeme tekniklerinin tümü bireylere yardımcı olmak için kullanılabilir.
BDT; depresyon, anksiyete, madde bağımlılığı, yeme gibi çeşitli zihinsel sağlık sorunlarını tedavi etmek için kullanılan etkili bir psikoterapi şeklidir.
BDT‘de kullanılan en yaygın formlardan biri düşünce kaydıdır. Bu form, bireylerin otomatik düşüncelerini tanımlamalarına ve bunları doğruluk ve yardımseverlik açısından değerlendirmelerine yardımcı olur.
Ayrıca, bireylerin kendileriyle çelişmesine neden olan sorunların ana nedenini bulmaya çalışarak olumsuz düşüncelerine meydan okumaya teşvik eder.
BDT‘de kullanılan bir diğer form da aktivite günlüğüdür. Bu form, bireylerin etkinliklerini ve bu aktiviteler sırasında nasıl hissettiklerini izlemelerine yardımcı olur.
Olumsuz düşüncelere veya duygulara katkıda bulunabilecek davranış veya ruh halindeki kalıpları tanımlamak için kullanılabilir. BDT ayrıca bireylerin olumsuz düşünce ve davranışlarına meydan okumalarına yardımcı olmak için çeşitli faaliyetlerin kullanılmasını da içerir.
Böyle bir aktivite , irrasyonel inançları tanımlamayı ve bunlara meydan okumayı içeren bilişsel yeniden yapılandırmadır.
Bu aktivite, bireylerin düşüncelerinin ne zaman çarpıtıldığını veya yanlış olduğunu anlamalarına yardımcı olur ve onları bu düşünceleri daha gerçekçi olanlarla değiştirmeye teşvik eder. BDT‘de kullanılan diğer aktiviteler, derin nefes alma veya ilerleyici kas gevşemesi gibi gevşeme tekniklerini içerir. Bu aktiviteler, olumsuz düşünce ve davranışları yönetmede yardımcı olabilecek stres ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Son olarak, BDT genellikle kaygıyı azaltmak için bir bireyi korkulan bir duruma veya nesneye kademeli olarak maruz bırakmayı içeren maruz kalma terapisinin kullanımını içerir .
KAYNAKÇA
https://www.memorial.com.tr/tedavi-yontemleri/bilissel-davranisci-terapi-bdt-nedir