Mor Sözlük
Trend

Distimi Nedir? Distimi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Israrcı Depresif Bozukluk (IDB)

Distimi; hafif derecedeki depresyon belirtilerinin zaman zaman kaybolmasına rağmen kronik hale gelmesidir. Distimi hastası olan kişilerin, birkaç gün veya birkaç ay iyileşme dönemleri olsa da bu dönemlerin kısa süreli olduğu görülür.
Distimi, ısrarcı depresif bozukluk (IDB) olarak da bilinmektedir. Depresyon hastalığına benzer problemlerin yaşandığı bu rahatsızlık ilk aşamada depresyon gibi algılansa da depresyonun kronik hale dönüşmesi olarak ifade edilmektedir.

Distimik Kişilik Nedir?

Distimik yapıya sahip olan kişiler genelde; karamsar ve içe dönük bir ruh halindedirler. Sürekli olarak kendini değersiz ve yetersiz hisseden distimi hastaları, karamsar mizaçları nedeniyle duygusal dalgalanmalar yaşamaktadır. Kronik hale gelen bu durum zamanla psikolojik anlamda farklı rahatsızlıkların da ortaya çıkmasına neden olmaktadır.

Distimi Nedir? Distimi Tedavisi Nasıl Yapılır?
Distimi Nedir? Distimi Tedavisi Nasıl Yapılır?

Distimi Belirtileri Nelerdir?

• Yemek yeme düzensizliği
• Güçsüzlük
• Umutsuzluk
• Konsantrasyon bozukluğu
• Sinirlilik
• Karar vermede güçlük
• Ani öfke patlamaları
• Özgüven eksikliği
• Anti-sosyallik
• Tahammül etme yetisinde azalma gibi belirtiler distimi hastalarında ortaya çıkabilir.

Distimi Kimlerde Görülür?

Depresyon hastalıklarının kadınlarda görülme oranı erkeklere göre daha fazladır. Ayrıca bekar ve genç olan grupta da bu hastalığın görülme oranı daha fazladır. Elbette evlilik yaşamında problem yaşayanlarında distimi hastası olma ihtimali bulunmaktadır.

Distimi Hastalarının Patofizyolojisi Nasıldır?

Distimi hastalığının başlangıcında nörolojik bir takım belirtileri de görmek mümkündür. Yapılan araştırmalar gösteriyor ki özellikle kadın distimi hastalarının beyin yapılarında farklılıkların olduğu tespit edilmiştir.

Distimi
Distimi

Ayrıca fMRI tekniğinin kullanıldığı bir araştırma da beynin birçok bölgesinin farklı bir şekilde işlev gösterdiğinin tespiti yapılmıştır.

Majör Depresyon ve Distimik Bozukluk Nasıl Ayırt Edilir?

Distimi hastalarında görülen semptomların majör depresif bozuklukla benzer olduğu görülse de distimik bozuklukta semptomlar daha çok süreğen özellikte olup depresyondaki gibi ataklar halinde değildir.

Distimi Hastalığından Korunma Yolları Nelerdir?

Distimi rahatsızlığı çoğunlukla ergenlik dönemlerinde meydana gelse de rahatsızlığın önlenmesi için kesin bir yol bulunmamaktadır. Ama burada çocukluk döneminde stres kontrolünün sağlanması distimik semptomları savuşturmak bir derecede olsa mümkün olabilir. Ancak kesin olarak hastalığın önlenmesi mümkün değildir.

Distimi Hastalığı Nasıl Tedavi Edilir?

Israrcı depresif bozukluk (IDB) hastalığı ancak; psikoterapi ve farmakoterapi denilen yöntemlerle tedavi edilebilmektedir. Bunun yanında hastalığın şiddetine göre ilaç tedavisine de başlatılabilir.
Psikoterapi ile farmakoterapi arasında bir karşılaştırma yapıldığında her ne kadar psikoterapinin olumlu etkisinin olduğu görülse de farmakoterapiden elde edilen sonuçlar; bu hastalığın tedavisinde farmakoterapi yönteminin daha etkili olduğunu göstermektedir.
Distimi hastalığının tanısını ancak bu konuda deneyim kazanmış uzmanlar koyabilir. Bunun sebebi majör depresif bozuklukla ısrarcı depresif bozukluk hastalığının semptomlarının benzer olmasıdır. Konuyla alakalı detaylı bilgi almak ve tedavi planlamasının yapılması için en yakın danışmanlık hizmetinden destek alınmalıdır.

Distimi Hastalığının Tedavisi Ne Kadar Sürer?

Her hastalıkta olduğu gibi distimik bozuklukta da tedavi süreci uzman tarafından planlanacaktır. Hastalığın şiddetine göre gerekli tedavi yöntemleri değerlendirilecek ve daha sonrasında da hastaya uygulanmaya başlanacaktır. Yani tedavi süresi hakkında net bilgi ancak uzmandan alınabilir.

Kaynakça

https://www.florence.com.tr/distimi-suregen-depresif-bozukluk#:~:text=Distimi%3B%20hafif%20derecede%20depresyon%20belirtilerinin,olmaks%C4%B1z%C4%B1n%20devaml%C4%B1%20olmas%C4%B1%20olarak%20tan%C4%B1mlanabilir

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu