Depresyondan Nasıl Çıkılır?
Depresyon, bireyin yaşamı üzerinde derin bir etkisi olabilecek ciddi bir zihinsel sağlık durumudur . Üzüntü, umutsuzluk ve değersizlik duygularına neden olabilir ve yorgunluk, uykusuzluk ve iştah değişiklikleri gibi fiziksel semptomlara yol açabilir.
Depresyon belirtilerini tanımak ve siz veya tanıdığınız biri bu durumla mücadele ediyorsa yardım istemek önemlidir. İyi haber şu ki, depresyondan kurtulmanın birçok yolu var. Zaman ve çaba gerektirse de hayatınızda depresyonun üstesinden gelmenize yardımcı olabilecek bazı ipuçları bulunmaktadır.
İşte depresyondan çıkmak için bazı ipuçları…
1. Yardım Alın
Ailenizden, arkadaşlarınızdan veya bir ruh sağlığı uzmanından yardım istemekten korkmayın.
2. Düzenli Egzersiz Yapın
Egzersizin depresyon için etkili bir tedavi olduğu gösterilmiştir. Sizi iyi hissettiren ve ruh halinizi iyileştirmeye yardımcı olabilecek hormonlar olan endorfinleri serbest bırakır.
Yürüme, koşma, yüzme veya bisiklet sürme gibi günde en az 30 dakikalık egzersiz yapmayı hedefleyin.
3. Sağlıklı Bir Diyet Yapın
Bol miktarda meyve, sebze, kepekli tahıl ve yağsız protein içeren dengeli bir diyet yapmak, ruh halinizi ve enerji seviyenizi iyileştirmenize yardımcı olabilir.
İşlenmiş gıdalardan ve şekerli atıştırmalıklardan kaçının , çünkü bunlar depresyonu daha da kötüleştirebilir.
4. Yeterince Uyuyun
Uyku , zihinsel sağlık ve refah için gereklidir. Her gece 7-9 saat uyumayı hedefleyin ve her gün aynı saatte yatağa gidip uyanmaya çalışın.
5. Gevşeme Tekniklerini Uygulayın
Derin nefes alma, yoga veya meditasyon gibi gevşeme teknikleri; depresyon semptomlarını kötüleştirebilecek faktörler olan stres ve kaygıyı azaltmaya yardımcı olabilir.
Gevşeme tekniklerini her gün en az 10 dakika uygulamaya çalışın.
6. Başkalarıyla Bağlantı Kurun
İzolasyon; depresyon semptomlarını daha kötü boyutlara çıkartabilir. Bu nedenle zor zamanlarda destek sağlayabilecek aile ve arkadaşlarla bağlantıda kalmak önemlidir.
İnsanlarla şahsen konuşurken kendinizi rahat hissetmiyorsanız; çevrimiçi bir destek grubuna katılmayı veya görüntülü sohbet yoluyla bir terapistle konuşmayı düşünebilirsiniz.
7. Olumsuz Düşüncelere Meydan Okuyun
Depresyon genellikle semptomları daha da kötüleştirebilecek ruminasyon veya felaket gibi olumsuz düşünme kalıplarını içerir.
Bu düşüncelere gerçekten doğru olup olmadıklarını veya duruma bakmanın başka bir yolu olup olmadığını sorarak meydan okumaya çalışın.
8. Gerçekçi Hedefler Belirleyin ve Başarıları Kutlayın.
Ulaşılabilir küçük hedefler belirlemek , motive olmanıza yardımcı olabilir ve onlara ulaştığınızda size bir başarı hissi verebilir. Başarılarınızı ne kadar küçük olursa olsun kutlayın!
9. Kendinize İyi Bakın
İyi beslenerek, düzenli egzersiz yaparak, yeterince uyuyarak ve kötüleşebilecek uyuşturucu ve alkolden kaçınarak fiziksel sağlığınıza dikkat ettiğinizden emin olun.
10. Gerekirse Profesyonel Yardım Alın
Belirtileriniz kendi kendine yardım stratejileriyle iyileşmezse veya daha da kötüleşirse, aşağıdaki gibi bir akıl sağlığı sağlayıcısından profesyonel yardım almanın zamanı gelmiş olabilir . İlaç tedavisi veya psikoterapi gibi daha yoğun tedavi seçenekleri sunabilen bir terapist veya psikiyatrist.
Depresyon ciddi bir durumdur. Bu durumu aileden, arkadaşlardan ve ruh sağlığı uzmanlarından doğru yardım ve desteği alarak kurtulmak mümkündür. İyileşmenin zaman aldığını unutmayın !
Bu yüzden kendinize karşı sabırlı olun ve umudunuzu kaybetmeyin!
Kaynakça
“Yaşlılar için Egzersizin Faydaları.” Harvard Health Publishing, Harvard Tıp Fakültesi, www.health.harvard.edu/staying-healthy/the-benefits-of-exercise-for-the-elderly.