Cotard sendromu; insanların vücudunun olmadığı veya ölü olduğu şeklindeki hezeyanların varlığıyla ortaya çıkan bir çeşit psikolojik hastalıktır.
Yani bu sendroma sahip olan kişiler, kendilerinin aslında bir ölü olduğuna inanmaktadırlar. Yürüyen ceset sendromu olarak da bilinen cotard sendromu birçok ülkede görülerek literatüre girmiştir. Bir depresyon ve intihar eğilimi gösteren anksiyete bozukluğu olan cotard sendromu hastalığı; ilk defa 1880 yılında Fransız nörolog Jules Cotard tarafından tespit edilmiştir. Çok nadir rastlanılan bu sendromda, hasta yokluk hezeyanları yaşayarak dünyanın varlığını inkar etme ve ölü olduğunu ispat etmek amacıyla intihar etme düşüncelerine sahiptir.
Psikomotor ve anksiyete gibi ciddi rahatsızlıkların belirtileri ile ilişkili olan bu sendrom, psikotik özellikli depresyon olarak sınıflandırılmıştır.
Cotard Sendromu Belirtileri Nelerdir?
Yürüyen ceset sendromunun en belirgin belirtilerinden biri hastanın kendisinin ölü olduğuna dair kuvvetli inancının bulunmasıdır. Hasta hiçbir şekilde hayatta olduğunu kabul etmez ve etrafındaki kişilere ölü olduğunu kanıtlamak için elinden geleni yapmaya çalışır.
Yürüyen ceset sendromuna sahip 100 vakanın incelendiği bir araştırmada, söz konusu olan hastaların depresyon hastalığına da sahip olduğu tespit edilmiştir. Hastaların kendi bedenlerini inkar etmesi, çürümüş et olduklarına dair inanışlarının bulunması bu hastalığın en önemli belirtileri arasında yer almaktadır. Hastaların birçoğunun vücutlarında yer alan organlarının ve vücut yapısının varlığını inkar ederek nihilist sanrılar içerisinde kaybolduğu gözlemlenmektedir.
Genel hatlarıyla cotard sendromunun belirtilerini ele almak gerekirse, şu şekilde sıralayabiliriz:
▪️Yokluk
▪️Hiçlik
▪️İnsan bedeninin varlığını inkar etme
▪️Halüsinasyonlar
▪️İntihar etme düşüncesi
▪️Ölü olduğunu ispat etmek amacıyla bedenine zarar verme isteği gibi belirtiler cotard sendromu vakalarında sıklıkla rastlanılmaktadır.
Cotard Sendromu Neden Olur?
Yürüyen ceset sendromunun neden ortaya çıktığı konusunda henüz net bir bilgi elde edilmemişken, hastalığın nedenleri arasında genetik faktörlerin olabileceği düşünülmektedir. Çünkü söz konusu olan hastalık genellikle insan beynini etkileyen derin bir tıbbi sorun olarak karşımıza çıkmaktadır.
Cotard Sendromu Nasıl Tedavi Edilir?
Yürüyen ölü sendromunun tedavisi günümüzde farmakolojik anlamda antidepresan ilaçlarla sağlanmaktadır. Ancak bazı durumlarda terapi yöntemlerinin uygulandığı ve elektro konvülsif tedavisinin kullanılarak tedavilerin yapıldığı görülmektedir.
Elektro konvülsif tedavide ana amacın insan beynine elektro şok verilmek suretiyle psikolojik bozuklukların ve depresyonun tedavi edilmesidir. Bu tedavi yöntemleri arasında elektro şokun etik olup olmadığı tartışma konusu iken cotard sendromunun tedavisinin yapılabilmesi için halen çalışmalar sürmektedir. Konuyla alakalı detaylı bilgi almak ve hastalığın tedavisi amacıyla gerekli planlamanın yapılması için; bu konuda uzman olan bir psikiyatriden veya psikologdan destek alınması gerekmektedir. Yürüyen ölü sendromu hem hastaların hem de hastaların yakın çevresindeki insanların hayatlarının riske girmesine neden olmaktadır. Bu yüzden hastaların en yakın sağlık kuruluşuna götürülerek tedavi görmesi sağlanmalıdır.
Kaynakça
https://www.google.com/amp/s/www.bezelyedergi.net/amp/i%25CC%2587nsanlar%25C4%25B1-%25C3%25B6l%25C3%25BC-olduklar%25C4%25B1na-i%25CC%2587nand%25C4%25B1ran-bozukluk-cotard-sendromu
https://www.google.com/amp/s/www.milliyet.com.tr/amp/pembenar/cotard-sendromu-nedir-2770310