Mor Sözlük
Trend

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu 2023

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nedir?

DEHB, nörolojik kökenli bir mental bozukluk olarak tanımlanmaktadır. Dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu rahatsızlığının ortaya çıkış nedeni bilinmemektedir. Ancak DSMI-VI kriterlerine göre çocukları %7’sinin bu mental bozukluğa sahip olduğu görülmektedir.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu
Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu

1994 yılında yapılan bir araştırma sonucunda dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu hakkında üç farklı tip tanımlanmıştır:

  1. DEHB/ Birleşik Tip
  2. DEHB/ Dikkat Bozukluğunun Önde Olduğu Tip
  3. DEHB/ Hiperaktivitenin Önde Olduğu Tip.

Her bir dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tipinin kendi içerisinde farklı semptomları bulunmaktadır.

 Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

  • Dikkatin kolaylıkla dağılması
  • Herhangi bir işte detayların gözden kaçırılması
  • Unutkanlık
  • Tek bir işe yoğunlaşamama veya aynı anda birden fazla iş yapma
  • Öğrenmede güçlük
  • Sık sık hayale dalmak
  • Yavaş davranmak
  • Otururken yerinde duramamak
  • Sürekli hareket halinde olmak

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Aynı mı?

Dikkat eksikliği ile hiperaktivite bozukluğu aynı mental sorun olmamakla beraber birbiriyle ilişkili olan iki rahatsızlık türüdür.

Dikkat eksikliği, herhangi bir işi aniden bırakma şeklinde ortaya çıkarken; hiperaktivite, sadece aşırı hareketlilik anlamına gelmektedir.

DEHB
DEHB

Dikkat eksikliği çocuklarda görülebileceği gibi yetişkinlerde de görülebilmektedir. Ancak hiperaktivite genelde çocuklarda görülen bir mental problemdir. Hiperaktivite de hareketlerde kontrolsüzlükler yaşandığı için sosyal ortamlarda sık sık sorun yaşanmasına neden olur.

Hiperaktivite Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Mental bozukluğun tedavi edilmemesi halinde eşlik edecek tanılar şunlardır:

  1. Davranış bozukluğu
  2. Majör depresif bozukluğu
  3. Tik bozuklukları
  4. Öğrenme bozuklukları
  5. Bipolar bozukluk
  6. Anksiyete bozuklukları
  7. Karşıt olma karşıt gelme bozukluğu

Bu yüzden DEHB tedavi edilmeli ve yukarıda yer alan tanıların ortaya çıkması engellenmelidir.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Olan Çocuğa Nasıl Davranmalı?

DEHB tanısı konulan çocuğun veya çocukların birtakım zorlukları olduğunun bilincine varılmalıdır. Bu yüzden bu mental problemin neden olabileceği sorunların farkında olmak bir dizi tedbirleri de beraberinde getirecektir. Çocuğun tedavi süreci boyunca olabildiğince sabırlı olunmalı ve çocuktan uzaklaşılmamalıdır.

Dikkat Eksikliği Gidermek İçin Ne Yapmalı?

Dikkat eksikliğinden muzdarip olan yetişkinlerin ve çocukların şunları yapması önerilmektedir:

  • Düzenli egzersiz
  • Kaliteli uyku
  • Dengeli ve sağlıklı beslenme
  • Satranç, yapboz gibi zihin geliştirici işlerle uğraşmak.

Dikkat Eksikliğinin Sebepleri Nedir?

Dikkat eksikliği semptomlarının ortaya çıkmasının birçok nedeni olabilmektedir. Ancak genel olarak beyin anatomisinde ve beyin fonksiyonlarında meydana gelen bozuklukların dikkat eksikliğine neden oldukları bilinmektedir.

Dikkat Eksikliği Kendiliğinden Geçer mi?

Dikkat eksikliği hastalığının nedenleri beyin anatomisiyle ilgili olduğu için kendiliğinden geçmesi beklenemez. Konuyla ilgili tıbbi destek alınması çok önemlidir. Eğer dikkat eksikliği problemiyle karşılaşan kişi çocuksa hiç vakit kaybetmeden en yakın sağlık kuruluşundan destek alınması gerekmektedir.

Dikkat Eksikliği Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

Dikkat eksiliği ve hiperaktivite bozukluğuyla karşılaşan yetişkinler ve çocuklarda; çinko, demir, magnezyum ve B12 vitamini eksikliği görülmektedir.

Son zamanlarda yapılan araştırmalar  B12 vitamininin dikkat eksikliğine neden olan önemli faktörler arasında olduğunu göstermektedir.

Dikkat Eksikliği ve Hiperaktivite Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

DEHB, özellikle çocukluk döneminde rastlanılan bir psikiyatrik mental bozukluğudur. Çocuklu döneminde bu rahatsızlığın tedavi edilmesi ileride ortaya çıkabilecek bir dizin probleminde önlenmesini sağlayacaktır. Bu açıdan; aile, okul ve çocuk terapisti arasında sağlanan iş birliğiyle çocuğun tedavi sürecine ilk adım atılır. Burada aileye düşen görev çocuk terapistinden ve okul öğretmenlerinden daha fazladır. Ancak alanında uzmanlaşmış bir çocuk terapistinden destek almak tedavi sürecinin en belirleyici unsuru olacaktır.

Kaynakça

  1. ab c “Symptoms and Diagnosis”. Attention-Deficit / Hyperactivity Disorder (ADHD). Division of Human Development, National Center on Birth Defects and Developmental Disabilities, Centers for Disease Control and Prevention. 29 Eylül 2014. 7 Kasım 2014 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 3 Kasım 2014. Kaynak hatası: Geçersiz <ref> etiketi: “CDC” adı farklı içerikte birden fazla tanımlanmış (Bkz: Kaynak gösterme)
  2. ^a b c “Attention Deficit Hyperactivity Disorder”. National Institute of Mental Health. Mart 2016. 23 Temmuz 2016 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 5 Mart 2016.
  3. ^American Psychiatric Association (2013). Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. 5th. Arlington: American Psychiatric Publishing. ss. 59-65. ISBN 978-0-89042-555-8.
  4. ^Coghill DR, Banaschewski T, Soutullo C, Cottingham MG, Zuddas A (Kasım 2017). “Systematic review of quality of life and functional outcomes in randomized placebo-controlled studies of medications for attention-deficit/hyperactivity disorder”. European Child & Adolescent Psychiatry. 26 (11). ss. 1283-1307. doi:1007/s00787-017-0986-yPMC 5656703 $2. PMID 28429134.
  5. ^Jain R, Katic A (Ağustos 2016). “Current and Investigational Medication Delivery Systems for Treating Attention-Deficit/Hyperactivity Disorder”. The Primary Care Companion for CNS Disorders. 18 (4). doi:4088/PCC.16r01979PMID 27828696.
  6. ^GBD 2015 Disease and Injury Incidence and Prevalence Collaborators (Ekim 2016). “Global, regional, and national incidence, prevalence, and years lived with disability for 310 diseases and injuries, 1990–2015: a systematic analysis for the Global Burden of Disease Study 2015”. Lancet. 388 (10053). ss. 1545-1602. doi:1016/S0140-6736(16)31678-6PMC 5055577 $2. PMID 27733282.
  7. ^ Dulcan, Mina K.; Göl, MaryBeth (2011). “Genellikle İlk Olarak Bebeklik, Çocukluk veya Ergenlikte Teşhis Edilen I. Eksen Bozuklukları: Dikkat Eksikliği ve Yıkıcı Davranış Bozuklukları”Kısa Çocuk ve Ergen Psikiyatrisi Rehberi  (4. resimli bas.). Amerikan Psikiyatri Yayıncılığı. s. 34ISBN  978-1-58562-416-4  – Google Kitaplar diye.
  8. ^“Arşivlenmiş kopya”. 3 Eylül 2015 tarihinde kaynağından arşivlendi. Erişim tarihi: 15 Ağustos 2015.
  9. http://akademidisleksi.com/calisma-alanlarimiz/dehb-ile-yasamak/

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu