Mor Sözlük

Akıcılık Bozuklukları

Akıcılık bozuklukları halk arasında bilinen kekemelik, hızlı konuşma rahatsızlığıdır. Genel olarak çocukluk dönemlerinde başlar ve birçok farklı nedenlerden dolayı kaynaklanabilir. Özellikle 2 veya 5 yaş arası çocuklarda yaygın olarak görülür. Akıcılık bozuklukları sesin doğal akışını bozan uzatma, tekrarlama veya cümle takılmaları gibi bozukluklar gözlemlenir.

Akıcılık Bozuklukları

Akıcılık Bozuklukları, Kekemelik ve Hızlı Konuşma

Kekemelik; konuşma esnasında yaşanan duraksamalar, tekrarlamalar, uzamalar gibi akıcısız konuşma halidir. Bazı vakalarda beden hareketleri ile konuşma kesintileri gözlemlenmektedir. Yapılan bilimsel araştırmalara göre kekemelik (akıcılık bozuklukları) genetik olarak ortaya çıkmaktadır.

Hemen herkes konuşma esnasında hece veya ses tekrarı yapabilmektedir. Nadiren yaşanan bu durum normal kabul edilmektedir. Konuşma bozukluğu bir rutin haline geldiğinde ve fark edilir derecede gözlemleniyorsa konuşma problemi yaşandığı kabul görür. Kekemelik rahatsızlığı özgüven eksikliğine neden olmaktadır. Konuşmadan kaçınma, sosyalleşme fobisi gibi sorunlar meydana getirir.

Akıcılık Bozuklukları Hızlı Konuşma

Hızlı konuşma akıcılık bozuklukları rahatsızlıklarından birisidir. Normal konuşma seyrinin olağandan ileri düzey hızda seyretmesine hızlı konuşma denir. Hızlı konuşma bozukluğu dil konuşma terapistleri tarafından makineli tüfek deyimiyle tabir edilmektedir.

Çocuklarda Kekemelik (Akıcılık Bozuklukları)

Kekemelik çocukluk döneminde ortalama 2-5 yaş aralığında gözlemlenir. Çocukluk döneminde başlayan kekemelikler genel olarak kendiliğinden çözümlenir. Dolayısıyla kekemelik çocukluk döneminde gelişimsel olarak kabul edilir. Çocukluk döneminde görülen kekemelikler modern terapi yöntemleri ile tedavi edilmektedir.

Akıcılık Bozuklukları Tedavisi

Akıcılık bozuklukları bireylerin psiko-sosyal olgunluğuna göre farklı tedavi yöntemleri uygulanarak tedavi edilir. Uzmanlar tarafından tedavi edilen hastalar yüksek başarı oranları ile sağlıklı konuşma şekline dönmektedir. Akıcılık bozuklukları çocukluk dönemlerinde tespit edilip tedavi edilirse başarı oranları daha yüksektir.

Akıcılık Bozuklukları

Akıcılık Bozuklukları Tedavi Teknikleri

  • Kekemelik Modifikasyonu: kekemelik rahatsızlığında kekelenen sözcüklerde fiziksel gerilim ölçülür ve daha yönetilebilir hale getirilir.
  • Akıcılık Şekillendirme: kekeleme esnasında yaşanan gerginliği azaltma kelime üretiminin artması hedeflenmektedir.
  • Olumsuz Reaksiyonları Azaltma: kekemelik ile ilgili olumsuz reaksiyonları azaltmaya yönelik çalışmalar yapılır.
  • Aktivite ve Sosyalleşme Katılımı: bireylerin günlük aktivitelerde etkin konuşması ve sosyal hayat içerisinde konuşma uyumu yakalaması hedeflenmektedir.

Kekemelik (Akıcılık Bozuklukları) Hakkında Bunları biliyor Musunuz??

  • Kekeme bireyler kekeme olmayan bireylere göre zeka geriliği yoktur.
  • Kekemelik erkeklerde kadınlara oranla daha fazla gözlemlenmektedir.
  • Kekemelik sebepleri bilimsel araştırmalarla kesin olarak belirlenmemiştir.
  • Kekemelik için anlık mucizeler yoktur. Uzun süreli düzenli ve programlı dil terapilerine ihtiyaç vardır.

Türkiye’ de Akıcılık Bozuklukları Tedavisi ve Tedavi Yöntemleri

Genetik veya travma sonucunda bilinçsiz olarak kekemelik rahatsızlığı gözlemlenebilir. Erkeklerde görülme sıklığı daha fazla olan akıcılık bozuklukları uygun tedavilerle kolayca tedavi edilebilir. Tüm dünyada ve Türkiye’ de de çok sayıda akıcılık bozuklukları tedavisi veren merkezler bulunmaktadır. Dil tedavi merkezlerinde amaç konuşma bozukluğu rahatsızlığı yaşayan hastaları kısa sürede tedavi etmek ve konuşma kalitesini arttırmaktır.

Çocuklar ve yetişkinler için ayrı akıcılık bozuklukları özel eğitim programları iyileşme garantisi veren merkezler tarafından uygulanmaktadır. Dil ve konuşma bozuklukları eğitimi alan uzmanlar tarafından akıcılık bozukluları tedavisi tercih edilebilir.

Kaynaklar

http://www.panisitme.com/icerik/73/kekemelik-akicilik-bozukluklari.aspx.aspx

https://www.doktortakvimi.com/blog/akicilik-bozukluklari

https://www.dilgem.com.tr/tr/makaleler/akicilik-bozukluklari-hakkinda-bilmeniz-gereken-yedi-sey/

https://eminedemirelaksoy.com/blog/akicilik/

https://www.korudilvekonusma.com/akicilik-bozukluklari-kekemelik/

  • Dil ve Konuşma Ses Bozukluğu Uzmanı: Emine Demirel AKSOY
  • Kulak Burun Boğaz ve Ses Hastalıkları Uzmanı: Prof. Dr. Haldun OĞUZ

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu