İstismar ifadesinin anlamı; insanların iyi niyetlerinin bilinçli olarak kötüye kullanılmasıdır. Duygusal istismar ise; insan duygularının kasti bir şekilde kötüye kullanılması ve karşıdaki kişi veya kişilerin ruhsal anlamda yıpratılması anlamına gelmektedir.
Özellikle eş, sevgili, aile üyeleri ve iş arkadaşları tarafından kişinin duygularının sömürülmesi duygusal istismar örnekleri arasında yer almaktadır. Bazı kişiler bu ve benzeri durumlarla karşılaşmaları sonucunda terapi desteği alma ihtiyacını hissetmektedir.
Duygusal İstismar Belirtileri Nelerdir?
Duygusal istismar belirtileri, çocuklarda ve yetişkinlerde farklı şekilde ortaya çıkmaktadır. Ancak her belirti bir duygusal çöküntü yaşandığının habercisidir.
Birey ister çocuk isterse yetişkin olsun; söz konusu duygusal istismar psikolojik baskının ortaya çıkmasına neden olacak ve depresif belirtilerin ortaya çıkmasına neden olacaktır.
Duygusal İstismarın Etkileri Nelerdir?
Duygusal istismar; çocukların veya yetişkinlerin sosyal gelişimlerini olumsuz etkileyen bir durumdur. Dolayısıyla duygusal istismara maruz kalmış kişilerde “değersizlik” duygusu ortaya çıkmaktadır. Tabii ki durumda çeşitli psikolojik hastalıkların ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Çünkü duygusal istismar sonucunda psikolojik olarak çöküşler yaşanması kaçınılmazdır.
Duygusal İstismar Nasıl Tedavi Edilir?
Duygusal istismara uğramış olan kişilerin, yaşamış oldukları büyük sarsıntılardan kurtulması maksadıyla mutlaka uzman psikologlardan destek almaları gerekmektedir. Bu sayede istismar mağduru olan kişilerin ilerleyen dönemlerde sağlıklı bir hayat sürmeleri mümkün olacaktır.
Burada psikoterapi ve ilaç tedavisi eşliğinde hastada bulunan duygusal çöküş semptomlarının ortada kaldırılması hedeflenmelidir. Pek tabii terapistler ve psikologlar eşliğinde sürecin yönetilmesi gerekmekte ve uzmanların oluşturmuş oldukları tedavi programına harfiyen uyulmalıdır.