Stres nedir? Stres, insanın biyolojik ve psikolojik dengesinin bozulmasına göstermiş olduğu tepkisel bir durumdur. Tehdit duygusu veya herhangi bir acıdan dolayı vücudun kendi dengesini kurabilmek amacıyla vermiş olduğu fiziksel bir cevap olarak stres; duygusal çöküntü, gerginlik, engellenme gibi çatışmalar yaratmaktadır.
Stres Tipleri
Psikolojik bir durum olarak stres kendi içerisinde 3 kategoriye ayrılmaktadır bunlar:
- Günlük stresler
- Gelişimsel stresler
- Hayat krizleri
Günlük stresler; daha çok gündelik yaşamdan kaynaklanan sıkıntılar ve aksamalardır. Gelişimsel stresler; kişinin yaşamı boyunca dönemsel olarak karşılaştıkları krizler olarak sıralanabilir. Hayat krizleri ise bireylerin hayatlarına önemli ölçüde yön veren ciddi olaylardır. Örneğin; boşanma, ölüm gibi
Stres Belirtileri Nelerdir?
Stres, insan vücudundaki birçok organda artış gösteren bir uyarılmaya neden olabilmektedir. Yani organlarda aşırı hormon salgılanması, Merkez sinir sistemi gibi. Ayrıca stres, kronik depresyona da yol açabilir. Bu da uyku problemleri, asosyal yaşam, ani üşüme, titreme, kalp sıkışması gibi ortaya çıkabilir.
Stres Olunca Ne Olur?
Stres duygu durumunun insanlar üzerindeki etkilerini şu şekilde sıralayabiliriz:
- Yüksek kan basıncı
- Kalp rahatsızlıkları
- Baş ağrısı
- Anksiyete
- Uyku problemleri
- Depresyon gibi.
Stres Belirtileri Nelerdir? (Literatürde)
Stresten muzdarip olan kişilerde şu semptomlar görülmektedir:
- Nefes alış ve verişinin hızlanması
- Kan basıncının artması
- Kalpte çarpıntı hissinin olması
- Yutkunmada zorluk
- Ağız kuruluğu
- Aşırı vücut sıcaklığı veya sıtma hissi
- Mide bulantısı
- Ani gelişen bağırsak problemleri vb.
Tüm bu semptomlar bizlere stresin varlığını göstermektedir.
Stresli İnsan Nasıl Olur?
Stresin Zararları Nelerdir?
İnsanların yaşamının fazla stres altında olması halinde kortizol hormonu artarak kalp ve akciğerlerin çalışma temposunu bozmaktadır. Bu da çeşitli kalp hastalıkları, tansiyon, astım ve hatta felç gibi hastalıkları ortaya çıkarabilmektedir. Eğer yoğun strese maruz kalınmışsa ve kalp çarpıntısı meydana gelmişse en kısa zamanda bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekmektedir.
Stres Nelere Yol Açar?
Stres Nasıl Tedavi Edilebilir?
Stres bozukluğu adı altında psikiyatrik bir takım tedaviler uygulanarak semptomlar ortadan kaldırılabilmektedir Bunun için bir psikiyatrik danışmanlıktan danışmanlık alınarak; stres faktörlerinin neden ortaya çıktığı bulunmalı ve bu faktörlerin ortadan kaldırılması gerekmektedir.
Günlük yaşam stresi veya olağandışı durumların yaratmış olduğu stresle başa çıkabilmek için psikiyatrik destek almak gerekmektedir. Stres bozukluğu tedavisi kişiden kişiye değişmekte olup ancak danışman tarafından gerekli yönlendirmeler yapılabilir.
Stresi Azaltmanın Yolları Nelerdir?
Stres semptomlarının tedavi edilmesini sağlayan yöntemlerin yanında ayrıca kişilerin yapabilecekleri bazı yollar bulunuyor.
- Nefes egzersizler
- Fizyolojik egzersizler
- Sağlıklı beslenme
- Düzenli uyku
- Sosyal aktiviteler edinme (Sinema, tiyatro, resim vb.)
- Stres unsurlarından uzaklaşmak
- Hayata yön verecek hedefler belirlemek gibi yollar stres kaynaklı ortaya çıkan semptomların azalmasını sağlayacaktır. Sizlere aktarmış olduğumu yollar yalnızca hafif düzeydeki stresin neden olduğu semptomların ortadan kaldırılmasını sağlamaktadır. Ancak üst düzey stres bozukluğu söz konusu ise mutlaka bir uzmandan destek alınmalıdır. Eğer psikolojik destek alınması stres boyutu artacak ve istenmeyen etkilerin doğmasına neden olacaktır.
Stres konusuyla alakalı merak ettiğiniz diğer tüm konular için şimdi Moroda ile iletişim kurabilirsiniz. Ayrıca Moroda’da psikolojiye dair tüm merak ettiğiniz sorulara yanıt bulabilirsiniz. Moroda ruhsal sağlığınızda her daim yanınızda…