Mor Sözlük

Psikotik Bozukluk Nedir? Belirtileri ve Tedavisi 

Psikotik nedir? Sorusuna yanıt verebilmemiz için öncelikli olarak; psikoz kavramının ne ifade ettiğini anlatmamız gerekiyor. 

Psikotik Bozukluk
Psikotik Bozukluk

Psikoz, gerçekle hayal dünyasının gerçek dünyayla karışmasına sebep olan tüm hastalıklara verilen genel bir addır. 

Özellikle genç erişkinlerde görülen psikoz hastalığının psikotik belirtileri olarak adlandırılan semptomları, belli bir süre sonra ortadan kaybolmaktadır. 

Psikotik Belirtiler 

Günümüzde her 100 gençten biri ne yazık ki psikotik belirtiler sergilemektedir. Bu bağlamda psikotik belirtileri şu şekilde sıralayabiliriz: 

Düşüncede Bozulma: Psikotik belirtisi sergileyen hastaların cümle kurarken anlamsızlaşması ve diyalog sürdürmede zorluk yaşamasıdır. 

 Yanlış İnançlar: Hastalar yanlış inançlara sahip olarak tavır ve davranışlarına yön verirler. Örneğin biri tarafından takip edildiklerine inanmaları gibi. 

Halüsinasyonlar: Psikotik kişiler; gerçek olmayan sesler duyabilir, nesneler görebilir; hatta dokunabilir.  

Duygularda Değişiklik: Psikotik bozukluk semptomları sergileyen kişilerin duygularında yaşanan ani değişikliklerdir. 

Davranışlarda Değişiklik: Psikotik dönemde kişilerin davranışlarında değişiklik görülebilir. Aniden ağlayabilir, aniden gülebilir ve aniden öfke nöbeti geçirebilir. 

Psikoz sonucu ortaya çıkan bu psikotik belirtiler farklı şekillerde karşımıza çıkabilir. 

Psikotik Bozukluk Türleri 

Psikotik bozukluk türleri şunlardır: 

  1. Şizofreni 
  2. Davranış Bozuklukları 
  3. Anlayış Yetersizliği 

Her bir psikotik bozukluk türü kendi içerisinde incelenmesi gereken konulardır. Dolayısıyla konuları ayrı içeriklerde ele almak zorundayız. 

Şizofreni ve diğer bozukluk türleri için şimdi diğer yazımıza göz atabilirsiniz. 

Psikotik Bozukluk Tedavisi 

Birçok hasta ve hasta yakını psikotik bozukluk tedavisi için nelerin gerekli olduğunu sorgulamaktadır. Moroda psikoloji olarak psikotik bozukluk tedavisi hakkında şunlar aktarabiliriz: 

Öncelikli psikoz tanısı koyulan hastanın hiç vakit kaybetmeden psikotik bozukluk tedavisine başlanılması gerekmektedir. Unutmayın erken uygulanan tedavi, psikotik bozukluk semptomları sergileyen hastaların kısa sürede gündelik hayatlarına dönmelerini sağlayabilir. 

Psikotik bozukluk tedavisini yaparken şu yöntemler kullanılmaktadır. 

  1. Bilişsel davranışçı terapi 
  2. İlaç tedavisi 

Bilişsel davranışçı terapi de danışman eşliğinde bir tedavi yol haritası belirlenmektedir. Bunun haricinde ki ilaç tedavisi ise ileri düzeyde psikotik bozukluk semptomlarını sergileyen kişilere uygulanmaktadır. 

Psikotik Bozukluk Hakkında Merak Edilenler 

Psikotik ne demek? 

Psikotik anlam itibariyle psikoz hastalarının sergilemiş oldukları tüm semptomlara verilen addır. Psikotik bozukluksa bu semptomlarda meydana gelen anormallikleri ifade eden bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Psikotik hastalık ne demek? 

Halüsinasyon, davranış ve duygu bozuklukları bulunan kişilere “psikotik hasta” denilmektedir. Psikotik hastalarda gözlemlenen belirtiler ise psikotik belirtiler olarak adlandırılmaktadır. 

Psikotik bozukluk neden olur? 

Günümüzde tıbbi olarak literatüre kaydedilen yüzlerce psikiyatrik vaka bulunmaktadır. Her vakada olduğu gibi psikotik bozukluk hastalığının da ortaya çıkış nedenleri; genetik ve travma olarak belirtilmektedir.  

Psikoz ve psikotik bozukluklar tedavi edilebilen psikiyatrik hastalıklardır. Bu hastalıkların erken dönemde tedavi edilmesi hastaların kısa süre içerisinde iyileşmelerini sağlayacaktır.  

Ancak burada işinin ehli olan doktorlardan destek almaları çok önemlidir. Moroda psikoloji olarak her konuda olduğu gibi psikotik bozukluk konusunda da yanınızda olduğumuzu bilmenizi isteriz. 

Psikotik bozukluk ve tedavisi hakkında merak ettiğiniz diğer sorular için şimdi bizimle iletişime geçebilirsiniz. 

KAYNAKÇA

https://nptipmerkezi.com/psikotik-bozukluklar

https://www.medicalpark.com.tr/psikoz-nedir/hg-2768

Psikotik Bozukluklar (Şizofreni vb.)

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu