Fethiye Şizofreni ve Şizofreni Belirtileri
Şizofreni Nedir?
Şizofreni, kişilerin gerçeklikle bağlantısını kesen kronik bir psikiyatrik rahatsızlıktır. Gerçek olmayan görüntülerin görülmesi ve gerçek olmayan seslerin duyulması gibi durumların yaşanmasına neden olan şizofreni; uzun dönemde hayati riskin ortaya çıkmasına neden olabilen bir hastalıktır.
Şizofren hastalarının anormal ve tehlikeli davranışlar sergilemeye başlaması çeşitli komplikasyonların ortaya çıkmasına neden olur. Bu da hem hastanın hem de çevresindeki insanların hayatlarını tehdit edici boyutun gelişmesine neden olacaktır.
Şizofreni Neden Olur?
Şizofreni hastalığının literatüre girmesinin ardından birçok araştırma yapıldı. Günümüzde de şizofren konusunda bilimsel araştırmalar yapılmaya devam ediyor. Yapılan araştırmalar, net bir şekilde şizofreni hastalığının nedenlerini ortaya koyamamaktadır.
Ancak genetik faktörlerin şizofren semptomlarının ortaya çıkmasına neden olduğu söylenmektedir. Özellikle birinci derece akrabalar olarak adlandırılan anne veya babanın şizofreni olması %12 gibi bir ihtimalle çocukta da aynı semptomların ortaya çıkabileceği söylenmektedir. Bu bağlamda genetik faktörlerin şizofreni hastalığına neden olabileceğini söyleyebiliriz.
Bunun haricinde annelerin gebelik esnasında yaşamış oldukları bazı enfeksiyonlar, doğacak olan çocuğun ileri de şizofreni semptomlarını gösterme ihtimalini arttırmaktadır. Aslında buradan sizofreni hastalığının beyinde bulunan hücrelerin arasındaki bağı sağlayan kimyasalların bozulması olarak tanımlayabileceğimiz sonucu ortaya çıkmaktadır.
Şizofreni Belirtileri Nelerdir?
Birçok hastalıkta olduğu gibi şizofreni hastalığı için de bazı belirtileri sıralayabiliriz. Söz konusu olan şizofreni belirtileri bizlere tanı koyma konusunda yardımcı olacaktır.
Şizofreni Belirtileri | Şizofreni Semptomları
Şizofreni belirtileri 5 ana başlık altında incelenmelidir. Bunlar:
- Sanrılar
- Negatif Belirtiler
- Dezorganize Düşünce
- Halüsinasyonlar
- Dezorganize veya anormal motor davranışları
A. Sanrılar
Sanrı, çevredeki insanların inanıp inanmadığına bakılmaksızın bir veya daha fazla konuda inanç sahibi olunmasıdır. Sanrılar en çok şizofreni belirtileri arasında yer almaktadır. Şizofren hastası yaşamış olduğu sanrı krizi nedeniyle hem kendisine hem de çevresindeki insanlara zarar verebilir.
Sanrı semptomunun daha iyi anlaşılabilmesi için şu örneği verebiliriz.
“Şizofren hastası, eşinin kendisini aldattığına inanmıştır. Ancak gerçekte böyle bir durum yoktu. İşte bu kıskançlık sanrısı olarak karşımıza çıkmaktadır.”
B. Negatif Belirtiler
Negatif belirtiler şizofreni hastalığında pek önemsenmeyen durumlar olarak karşımıza çıkmaktadır.
# Heyecan kaybı
# İçe kapanma
# Hayattan zevk alamama gibi belirtiler şizofren başlangıcı olarak görülebilir. Her ne kadar hayatı olağan akışında yaşanabilecek durumlar olsalar da negatif belirtiler şizofren tanısı için gerekli olan tespitlerdendir.
C. Dezorganize Düşünce
Heberfrenik şizofreni olarak adlandırdığımız dezorganize düşünce şizofreni hastalarında görülen sıkı sık düşünce ve konuşma tutarsızlıklarıdır. Yani sizofren hastalarının düşünce dağınıklığı yaşamaları dezorganize şizofreni olarak adlandırılmaktadır.
D. Halüsinasyonlar
Halüsinasyon, ileri derece şizofreni de ortaya çıkan bir belirtidir. Bu belirtide hastalar, sadece kendilerinin duyabildiği, koklayabildiği, görebildiği hatta dokunabildiği gerçekte var olmayan şeyleri hissetmektedir.
E. Dezorganize Veya Anormal Motor Davranışları
Şizofreni hastasının tek bir davranışa odaklanamaması anormal motor davranışları olarak adlandırılmaktadır.
Şizofreni İle Ortaya Çıkabilecek Komplikasyonlar Nelerdir?
Şizofreni hastalığında rastlanan olası komplikasyonlar şunlardır:
- Depresyon
- Maddi Sorunlar
- Sosyal izolasyon
- Anksiyete bozuklukları
- Alkol veya madde bağımlılığı gibi.
Şizofreni Nasıl Önlenir?
Ne yazık ki günümüzde şizofreni hastalığının önlenmesi mümkün değildir. Ancak ortaya çıkan şizofreni semptomlarının hafifletilmesi mümkündür.
Şizofreni Hastasına Nasıl Yardım Edilir?
Şizofreni hastalığı, toplumsal destek alınması gereken bir psikiyatrik rahatsızlıktır. Bu yüzden diğer insanlarla olan iletişimlerine izin verilmelidir. Elbette ileri derecede sizofren olan kişilerin topluma karışması pek de mümkün değildir. Ama şizofren başlangıcında hastaya destek olunması tedavi sürecinin hasta tarafından kabullenmesini sağlayacaktır.
Şizofreni Nasıl Teşhis Edilir?
Az evvel sizlere aktarmış olduğumuz şizofreni komplikasyonları ve şizofreni belirtilerinin birçok psikiyatrik rahatsızlıkta görülen durumlar olduğunu görmüşsünüzdür. Buradan da şizofreni tanısı koymanın ne kadar zor olduğu sonucu çıkartılmaktadır.
Dolayısıyla da tek başına bir belirtinin şizofreni tanısının koyulmasına yeterli olmadığını söyleyebiliriz. Şizofreni tanısı koyulabilmesi için hastanın muayene edilmesi ve yakınlarıyla görüşülmesi gerekmektedir. Ayrıca uzun süre klinik izlenmesi yapılmalıdır. Ancak bu şekilde hastanın şizofreni olup olmadığına karar verilebilir.
Şizofreni Nasıl Geçer?
Şizofreni hastalığının tedavisi ne yazık ki bulunmamaktadır. Ama semptomlarının hafifletilmesi için psikoterapi ve ilaç desteği verilmektedir. Böylece sizofren hastaları, hayatlarının geri kalanını tek başlarına idare etmektedir. Fakat ağır vakalarda klinik destek de verilmektedir.
Bir İnsanın Şizofren Olduğu Nasıl Anlaşılır?
Bir insanın kesin olarak şizofren olduğunu anlamanın tek yolu sergilemiş oldukları düzensiz motor hareketleri ve davranışlarıdır. Bunun haricinde ki pek çok belirti diğer psikiyatrik hastalıklarda da görüldüğü için kesin olarak insanın şizofren olduğunu söylemeyi mümkün kılmamaktadır.
Şizofreni Hastaları Ne Görür?
Birçok sizofren sanrılar yaşamaktadır. Ayrıca sanrılara halüsinasyonlar da eşlik etmektedir. Şizofren hastalarının neler görebileceği asla tahmin edilemez. Çünkü her bir hastanın bilinçaltı birbirinden farklıdır.
Şizofreni Nasıl Tedavi Edilir?
En başta da belirttiğimiz gibi şizofreni hastalığının kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Aksine psikiyatrik ve nörolojik pek çok araştırmaya konu olmuştur. Günümüzde gelişen ilaç teknolojisi sayesinde yalnızca hastaların semptomlarının azaltılması mümkündür. Bunun haricinde şizofren tedavisi bulunmamaktadır.
Şizofren hastalığı hakkında merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt almak için şimdi Moroda ile iletişime geçebilirsiniz.