Mor Sözlük
Trend

Nevrotiklik Nedir? Kişilerde Nasıl Bir Etki Bırakır?

Nevrotiklik nedir? İnsanların bir çoğu yaşamış oldukları olaylar sonucunda bazen endişe duyabilmektedir. Bu da ani ruh değişimlerinin ortaya çıkmasına neden olabilir. Fakat her durumda olduğu gibi bu ani ruh değişikliklerinin fazlası da kötü sonuçlar doğurabilmektedir.

Gün içerisinde yaşanılan olaylara karşı verilen tepkiler, kişiden kişiye değişebilmekte ve farklı şekillerde karşımıza çıkmaktadır. İşte tam da bu noktada nevrotiklik kavramı karşımıza çıkmaktadır. Peki nevrotik ne demektir?

Nevrotiklik
Nevrotiklik

Nevrotik, kelime itibarı ile bireylerin kendilerini duygusal boşlukta hissetmelerine denmektedir. Nevrotik, bir nevi ani duygu değişimlerini ifade etmektedir. Ancak yapılan araştırmalar gösteriyor ki nevrotik ile nevroz kavramları birbirlerine karıştırılmaktadır. Halbu ki iki kavramda birbirinden farklıdır.

Nevroz Nedir?

Nevroz, bir durum karşısında kişide davranışsal ve zihinsel olarak ortaya çıkan duygu durum bozukluğunu ifade etmektedir. Nevroz, psikolojik bir rahatsızlık olup kişinin günlük yaşamını olumsuz yönde etkileyecek düzeydedir. Nevroz belirtileri gösteren kişiler, zihinsel olarak yaşamış oldukları karmaşıklık ve çevrelerine duydukları güvensizlik sebebiyle kaygılı davranmaktadırlar.

Nevroz ile Nevrotik Arasındaki Farklar Nelerdir?

Sizlere en başta da bahsettiğimiz gibi nevroz sadece duygu durum bozukluğunu ifade etmektedir. Nevroz belirtileri gösteren kişilere koyulan tanı sonucunda bu kişilere nevrotik denilmektedir. Özetle nevrotik, nevroz hastalarının hastalıklarını ifade eden bir kavramdır.

Nevrotiklik Nedir?

Nevrotiklik kelime anlamı olarak sürekli baskı ve kaygıya maruz kalma durumunda ortaya çıkan duygu karmaşası olarak tanımlanmaktadır. Nevroz hastalığına sahip olan nevrotik bireyler, özellikle ikili ilişkilerde daha çok karşısındaki kişilere zarar vermektedirler. Bunun ana sebebi ise sürekli olarak etrafındaki insanlara tereddütlü yaklaşmalarıdır.

Bulundukları ortamda sürekli kaygılı oldukları için saldırgan davranışlar sergileyen nevrotik kişiler, duygusal boşluğa düştükleri için saldırgan tavırlarını sergilemekten çekinmezler.

Nevrotik Kişilik Bozukluğunun Belirtileri Nelerdir?

  • Nevrotik kişilerde aşağıdaki şu belirtiler görülmektedir:
  • Sürekli kaygı ve karamsar bir bakış açısına sahiptirler.
  • Yaşamış oldukları sorunlarla yüzleşmek istemezler.
  • Eğer bir olayda suçlanmışsalar hemen savunma durumuna geçerek durumu kabul etmezler.
  • Karar verme konusunda zorluk çekmektedirler.
  • İçlerine kapanıktırlar ve bu sebeple bencil olarak adlandırılırlar.

Nevrotik Kişilik Bozukluğunun Nedenleri Nelerdir?

Nevroz hastalığına sahip nevrotik kişilerin, genelde kaygı bozukluğu sebebiyle nevroz belirtileri gösterdiği görülmektedir. Ancak genel hatlarıyla nevrotik kişilik bozukluğu nedenlerini sıralayacak olursak, şu şekilde sıralayabiliriz:

  •  Kaygı bozuklukları
  • Sosyal fobi
  • Travma
  • Bipolar bozukluk gibi.

Nevrotik Kişilik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

En başta da belirttiğimiz gibi nevrotik hastalığı bir psikiyatrik rahatsızlık olup, uzmanlar tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir. Burada hastalığın bir uzman tarafından değerlendirilmesi ve yine değerlendirme yapan uzman tarafından tedavi yol haritasını belirlenmesi önemlidir. Nevroz hastalığı da her psikiyatrik rahatsızlıkta olduğu gibi psikoterapi desteğiyle çözüme kavuşturulabilir. Burada alanında uzmanlaşmış psikiyatrist ve psikologlar tarafından destek almak hasta açısından yardımcı olacaktır.

Nevrotik Kişilik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?
Nevrotik Kişilik Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Nevrotik Kişilik Bozukluğu Tedavi Yöntemleri Nelerdir? 

Neurotik kişilik bozukluğu, kişinin kendine veya çevresine karşı duygusal ve davranışsal olarak anormal bir şekilde tepki vermesiyle karakterize edilen bir durumdur. Bu bozukluk, kişinin kendini veya çevresini anlamasını ve kontrol etmesini zorlaştırabilir. Neurotik kişilik bozukluğu tedavi edilmezse, kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilir.

Neurotik kişilik bozukluğu tedavisinde, çoğu durumda, psikoterapi ve ilaçlar kullanılır. Psikoterapi, kişinin duygularını anlamasına ve onlarla başa çıkmasına yardımcı olmak için kullanılan bir yaklaşımdır. Psikoterapi, kişinin duygularının kaynağını anlamasına yardımcı olur ve ona daha iyi bir şekilde başa çıkma becerileri kazandırmaya yardımcı olur. Psikoterapi, kişinin duygularının kaynağını anlamasına yardımcı olur ve ona daha iyi bir şekilde başa çıkma becerileri kazandırmaya yardımcı olur. İlaçlar da, neurotik kişilik bozukluğu tedavisinde kullanılabilir. İlaçlar, kişinin duygusal durumunu dengelemek için kullanılabilir. Ancak, ilaçlar sadece geçici bir çözüm sağlayabilir ve uzun vadede etkili olmayabilir.

Ayrıca, ilaçlar yan etkilere neden olabilir ve bu nedenle doktor tarafından tavsiye edilmeden almamaları gerekir. Neurotik kişilik bozukluğu tedavisinde diğer yöntemler de mevcuttur. Kişisel gelişim programları, meditasyon ve yoga gibi fiziksel aktiviteler, grup terapisi gibi sosyal destek programları da tedaviye yardımcı olabilir. Kişisel gelişim programları, kişinin duygusal durumunu dengelemek için kullanabileceği becerileri geliştirmesine yardımcı olurken; meditasyon ve yoga gibi fiziksel aktiviteler de stresi azaltmaya yardımcı olabilir.

Grup terapisi ise, kişiler arası iletişimi geliştirmek için kullanabilecekleri bir ortam sağlayarak destekleyici bir ortam oluşturur. Neurotik kişilik bozukluğu tedavisinde her birey için en uygun yaklaşım farklılık gösterebilir. Tedavi planlamasinda doktorunuzun tavsiyelerine uymaniz önerilir. Tedavi sürecinde doktorunuzla sürekli iletişim halinde olmaniz ve tedavinizi değerlendirmeniz önemlidir. Tedavi sürecinde destek almaniz da önerilmektedir. 

Nevroz hakkında detaylı bilgi almak için şimdi Moroda ile iletişime geçebilir, merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu