Mor Sözlük
Trend

Dissosiyatif Bozukluklar

Dissosiyatif Bozukluklar (Çoğul Kişilik) Nedir?

Özellikle cinsel, duygusal ve fiziksel istismara uğramış olan çocuklarda görülen dissosiyatif bir çoğul kişilik bozukluğudur. Burada yaşanan travmalar sonucunda kişinin bir savunma mekanizması geliştirerek dissosiyasyon semptomlarını ortaya koyduğu görülmektedir.

Dissosiyatif Bozukluklar (Çoğul Kişilik)
Dissosiyatif Bozukluklar (Çoğul Kişilik)

Dissosiyatif Bozukluk Belirtileri Nelerdir?

  • Unutkanlık
  • Kendi kendine konuşma
  • Geçmişte yaşanılanları unutma
  • Yönlendirici sesler duyulması
  • Davranışlarda tutarsızlık
  • Halüsinasyonlar görme
  • Depresif haller
  • İntihar etme girişimi
  • Kötü rüyalar görme
  • Anlamsız gülmeler gibi semptomlar kişinin çoğul kişilik hastası olabileceğinin birer göstergesidir.

Bu belirtilerin çoğunlukla çocukluk döneminde başladığı görülmektedir. Belirtilerin yorumlanması erken tanının konması için çok önemlidir.

Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu Ne Demek?

Çoklu kişilik bozukluğu olarak bilinen psikiyatrik rahatsızlık; bireyin kendi karakterleri dışında farklı karakterlere de sahip olmasıdır. Yani dissosiyatif hastalarının birden fazla ruhsal kimliği bulunmaktadır. Bu hastalık bir nevi ruhsal parçalanmayı ifade etmektedir.

Dissosiyatif Kendiliğinde Geçer mi?

Dissosiyatif kimlik bozukluğu ancak psikoterapi yöntemleriyle tedavi edilebilecek bir hastalıktır. Elbette ilaç tedavisi destekleyicidir. Ancak çoğul kişilik de psikoterapi en etkili yöntemler arasında yer almaktadır.

Dissosiyatif Türleri Nelerdir?

Dissosiyatif bozukluklar 5 ana grupta incelenmektedir:

  • Dissosiyatif Amnezi

Çoğul kişilikte en sık rastlanan tür “Amnezi” genellikle stresli ve travmatik olaylar sonucunda gelişmektedir. Burada hafıza kaybının gelişmesi söz konusudur.

  • Dissosiyatif Füg

Bir nevi amnezi türünün farklı bir versiyonu olan “Füg” önemli ailevi bilgilerinin unutulup olağan yaşamından kopmasını ifade etmektedir. Burada tek fark hastalık semptomları ortadan kalktığında “Füg” esnasında yapılan hiçbir olayın hatırlanmamasıdır.

  • Dissosiyatif Kimlik Bozukluğu (Çoğul Kişilik)

Yaşanan şiddetli travmalar sonrasında beyin, savunma mekanizması geliştirerek farklı kişiliklerin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. Genelde çoğul kişilik bozukluğu hastaları en fazla 10 kişiliğe sahiptir. Her bir kişiliğin kendine özgü karakteri bulunmakta ve farklı cinsel kimliklere sahip olabilmektedir. Bu hastalığa sahip olan kişilerin en yakın psikiyatri uzmanına giderek tedavi sürecini başlatmalıdır.

  • Depersonalizasyon Bozukluğu

Hasta bu bozukluk türünde bedeninin ayrıldığını hissetmektedir. Ya da biri tarafında izlenildiğini düşünmektedir.

  • Başka Türlü Adlandırılamayan Dissosiyatif Bozukluk

Yoğun bir şekilde beyin yıkama gibi ciddi periyotlara maruz kalmış kişilerde görülmektedir.

Dissosiyatif Bozukluklarla Başa Çıkma Yöntemleri Nelerdir?

Çoğul kişilik bozukluğu bulunan kişiler genelde hastalıklarının farkın varmazlar. Fakat bazı vakalarda hastanın kendini tedavi etme yöntemleri bulmaya çalıştığı görülmektedir. Ancak kişilikleri fazla olan hastalarda bu durum pekte mümkün değildir. Çünkü kişilikler arası geçişte bilinç de farklılık ortaya çıkabilmektedir. Bu açıdan dissosiyatif hastalarının psikoterapi görmelerinin sağlanması gerekmektedir.

Dissosiyatif Bozukluklar (Çoğul Kişilik)
Dissosiyatif Bozukluklar (Çoğul Kişilik)

Çoğul kişilik bozukluğunda yakınların desteğinin alınması çok önemlidir. Bu süreçte aile desteğinin olması hastanın özgüvenini yerine getirecek ve tedavi sürecinde kendini çaresiz hissetmeyecektir. Tabii kişilik bozukluğu tedavisi yapılırken uzmanın tecrübesi de ayrı bir önem sahiptir. Burada her branşta olduğu gibi alanında uzmanlaşmış bir psikologdan danışmanlık hizmeti alınmasına dikkat edilmelidir.

Kaynakça

https://www.kuh.ku.edu.tr/psikiyatri/dissosiyatif-bozukluk?gclid=EAIaIQobChMI0qfaiJSQ-gIVW5BoCR1tWwv3EAAYASAAEgIkAPD_BwE

https://tr.m.wikipedia.org/wiki/Dissosiyatif_bozukluklar

http://www.fuatkircelli.com/disosiyatif-bozukluklar/

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu