Mor Sözlük

Deprem Korkusu Seismophia

Deprem Korkusu Nedir?

Psikiyatride tanısı koyulan bir çok fobi çeşidi bulunmaktadır. Bu fobi çeşitlerinden birisi de deprem korkusudur. Deprem korkusu, diğer pek çok fobinin aksine kişilerin, kendilerini tehlike anında olmamasına rağmen varmış gibi senaryolar üretmesidir.

Yani gerçekte depremin kendisinden değil meydana gelebilecek olan bir depremin potansiyel sonuçlarından dehşete kapılmasıdır.

Seismophobia olarak da tanımlanan deprem korkusu, en çok da belirsizlik durumlarında tetiklenmektedir.  Kişi veya kişiler meydana gelebilecek olan herhangi bir deprem esnasında kaçamayacaklarını düşünerek stres ve paniğe kapılmaktadır. Bu da bir nevi deprem korkusu fobisini ortaya çıkarmaktadır. Seismophobia fobisi, insan hayatını olumsuz yönden etkileyebilecek bir psikiyatrik rahatsızlıktır. Hatta bu fobinin uzun sürmesi halinde akut stres bozukluğuna bağlı olarak travma sonrası stres bozukluğu ortaya çıkabilir.

Deprem Korkusu Nasıl Yenilir?

Deprem korkusu olan kişilerin Seismophobia sendromunu yenebilmeleri için ilk evvel istekli olmaları gerekmektedir. Çünkü her tedavide azim ve niyet önemli bir etkendir. Daha sonrasında deprem korkusu konusunda uygulanabilecek tedavi yöntemleri araştırılmalı ve bir an önce en uygun olan tedaviye başlanılmalıdır. Olası bir deprem felaketine karşı bilinçli bir eğitim almak deprem korkusunun bir nebze de olsa hafiflemesini sağlayabilir. Ayrıca bilimsel davranışçı psikoterapi yöntemleri ile söz konusu olan seismophobia fobisine karşı bir tedavi yöntemi olarak kullanılabilir.

Deprem Korkusu Neden Olur?

Seismophobia fobisi yaşayan kişilerin, aslında depremde sevdiklerini kaybetmekten veya sevdiği kişilerin büyük zarar görmesinden korkmaktadır. Deprem korkusu yaşayan kişiler olası bir deprem anındaki; sallantıdan ve depremin getirmiş olduğu fiziksel korkudan değil de ortaya çıkabilecek kötü senaryolardan korkmaktadır. Yani eğer kişi çevresindeki insanlara bağımlıysa ve yalnız kalmaktan korkuyorsa deprem korkusu gelişebilir. Bu yüzden de eğer kişi deprem korkusu belirtileri göstermeye başlamışsa en kısa süre içerisinde psikoterapi alması gerekmektedir. bu konuda en yakın sağlık kuruluşuna giderek konu ile ilgili yönlendirme isteyebilir.

Deprem Korkusunun Tedavisi Nasıl Yapılır?

Deprem korkusunun tedavisi, kişinin depremlerden etkilenme olasılığının farkında olmasından kaynaklanan bir kaygıdır. Deprem korkusunun tedavisi, kişinin depremlerden etkilenme olasılığının farkında olmasından kaynaklanan bir kaygıdır. Deprem korkusunun tedavisi, kişinin depremlerden etkilenme olasılığına ilişkin düşüncelerini değiştirmesine ve bu düşünceleri değiştirmesine yardım olacak teknikleri uygulamasına dayanır. Deprem korkusunun tedavisinde, öncelikle kişinin depremlerden etkilenme olasılığına ilişkin düşüncelerini değiştirmesi gerekir. Kişi, depremlerden etkilenme olasılığına ilişkin düşüncelerini değiştirmek için çeşitli teknikleri uygulayabilir. Örneğin, kişi depremlerden etkilenme olasılığına ilişkin düşüncelerini değiştirmek için pozitif düşünce tekniklerini uygulayabilir. Kişi ayni zamanda depremlerden etkilenme olasılığına ilişkin düşüncelerini değiştirmek için rahatlatıcı teknikleri de uygulayabilir. Kişi ayni zamanda deprem korkusunu azaltmak için gevşeklik tekniklerini de uygulayabilir. Gevşeklik teknikleri, kişiyi rahatlatmak ve stres seviyesini azaltmak için kullanılan tekniklerdir.

Gevşeklik teknikleri arasında yoga, meditasyon ve derin nefes alma gibi teknikler bulunur. Kişi ayni zamanda deprem korkusunu azaltmak için destekleyici terapi de uygulayabilir. Destekleyici terapi, kişiyi desteklemek ve ona güven vermek için kullanılan bir terapidir. Destekleyici terapi arasında grup terapisi, bireysel terapi ve çift terapisi gibi teknikler bulunur. Kiler ayni zamanda deprem korkusunu azaltmak için psikolojikdanışmanlık da alabilir. Psikolojik danışmanlık, kişiyi desteklemek ve ona güven vermek için kullanılan bir danışmanlıktır. 

Deprem korkusu (Seismophobia fobisi) hakkında detaylı bilgi almak için şimdi Moroda ile iletişime geçebilir, merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu