Genel

Demans Nedir, Demans Hakkında Bilinmesi Gerekenler 

Demans nedir? 

Demans kelimesi bir tek hastalığı ifade etmeyip; çeşitli hastalıkların sebep olduğu bellek ve benzeri zihinsel yetersizlikleri ifade etmektedir. 

Demans Nedir?
Demans Nedir?

Demans daha çok semptom olup hafıza ve düşünme yeteneğiyle alakalı bir durumdur. 

Beyni etkileyen ve bellek başta olmak üzere birçok yeteneği olumsuz yönde etkileyen demans hastalılara özgü birtakım bulguları ortaya çıkarmaktadır. 

Hastalık tanımı olmamasına karşın demans hastalığı olarak tanımlanan bu semptomların ortaya çıkışına neden olan asıl hastalıklar şu şekildedir: 

  1. Vasküler  
  2. Alzheimer 
  3. Parkinson 
  4. Tümörler 
  5. Menenjit 
  6. Sifiliz 
  7. AIDS 
  8. B12, B1, B6 eksiklikleri 
  9. Wernike-Korsakoff Sendromu vb. 

Tıp literatürüne giren tüm bu hastalıklar demansın ortaya çıkmasına neden olabilmektedir 

Demans krizi nedir? 

Demans krizi daha çok ortaya çıkan semptomların tamamına verilen bir terimdir. Demans hastaları, mental fonksiyonlarının bozulmasına ilişkin sosyal ve iş hayatını olumsuz yönde etkileyebilmektedir.  

Özellikle demans ataklarının yoğun olarak yaşanmaya başlanması demans krizinin ortaya çıkmasına neden olmaktadır. 

Demans hastalığının belirtileri nelerdir? 

Demans hastalığı belirtilerini şu şekilde sıralayabiliriz: 

  • Hafıza kaybı 
  • Bilişsel değişiklikler 
  • Zihin bulanıklığı 
  • Motor fonksiyonlarında bozulma 
  • Odaklanamama 
  • Görsel becerilerde eksiklik 
  • İletişim kurmada zorlanma vb. 

Bu ve benzer semptomlarının ortaya çıkmasının ardından mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna gidilerek destek alınması gerekmektedir. 

Demans hastalığı kaç yaşında başlar? 

Demans belirtileri genelde 60 yaşından sonra ortaya çıkmaktadır. Ancak bazı vakalarda demans belirtilerinin daha erken dönemde ortaya çıktığını göstermektedir. 

Demans hastalığı kimlerde görülür? 

Az evvel de bahsettiğimiz gibi demans belirtileri genelde 60 yaş ve üzerinde görülmektedir. Ancak zihinsel aktiviteden uzak kalan kişilerin de çeşitli hastalıklar yüzünden demans belirtileri gösterdiğini söyleyebiliriz. 

Demansi ne tetikler? 

Demans semptomları, genelde demans hastalıkları sebebiyle ortaya çıkmaktadır. Bu da bizlere beynin çeşitli bölgelerinde yaşanan hücre kayıplarının olduğunu göstermektedir. 

Dolayısıyla da demansı tetikleyen şeyin aslında hücre kayıpları olduğunu söylememiz mümkündür. 

Demans akıl hastalığı mıdır? 

Demans daha çok bir beyin sendromu hastalığıdır. Bu sebeple de demansın aslında beyni etkileyen ve performansını düşürücü etkileri doğuran hastalıklardan kaynaklandığını söylememiz mümkündür. 

Demans hastaları çok uyur mu? 

Demans hastalarında aşırı uykulu olma halinin görülmesi muhtemeldir. Bunun en önemli sebebi de demansa daha çok yaşlı nüfusun yakalanmasıdır. 

Alzheimer ve demans aynı şey mi? 

Alzheimer ve demans aynı şey değildir. Demans, Alzheimer hastalığının neden olduğu semptomlardan biridir. Dolayısıyla da ikisini de farklı bir hastalık olarak ele almamız mümkün değildir. 

Demans hastalığının tedavisi var mı?

Ne yazık ki çoğu demans hastalığının tedavisi bulunmamaktadır. Ancak demansın etkilerini hafifletecek ilaçlar bulunmakta ve de tedavi olarak uygulanmaktadır. 

Demans hastalarının tedavi süreci boyunca tedavilerini aksatmamaları ve süreçte destek almaları çok önemlidir. Birçok demans hastası psikiyatrik açıdan destek almak istemektedir. Bu bağlamda Moroda Psikoloji olarak demans hastalarının tedavi sürecinde bizler de elimizi taşın altına koyuyor ve destekçi oluyoruz.

Demans hakkında ve demans tedavisi hakkında diğer tüm detaylara ulaşmak için şimdi Moroda ile irtibata geçebilirsiniz. 

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu