Genel

Akut ve Posttravmatik Stres Bozukluğu

Akut ve posttravmatik stres bozukluğu ruhsal travmalar sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Bireyler üzerinde farklı etkiler yaratan travma olayları farklı sonuçlar oluşturabilir. Eski zamanlardan bu yana bilimsel araştırmalara konu olan ruh bilimi kişiden kişiye farklı analizlerle açıklanmaktadır. Bireylerin geçmişte veya anlık yaşadığı ruhsal travmalar birey iradesine göre yoğun veya hafif olarak geçirilen bir hastalık türüdür.

Akut ve Posttravmatik Stres Bozukluğu

Akut ve Posttravmatik Stres Bozukluğu Nedir?

Akut ve posttravmatik stres bozukluğu, travma geçiren bireylerde yaşanan yoğun strese bağlı olarak görülen kaygı bozukluğudur. Travmatik olay bireylerin bire bir yaşadığı deneyimler olduğu gibi çevresinde yaşanan bir olay sonucu da gelişebilen bir rahatsızlıktır.

Travmatik olay; hayatın doğal akışında görülen aksaklıklar nedeniyle yoğun stres ortamının oluşmasıdır. Travmatik yaşam özellikle alt yapısında psikolojik travmalar yaşayan bireylerde yaralanma, yaralama, saldırganlık veya ölümcül sonuçlar oluşturmaktadır.

Akut stres bozukluğu; travma sonucunda birkaç gün veya bir aya kadar iyileşme gözleniyorsa akut stres bozukluğu yaşanmaktadır. Travmatik olay sonucu ruhsal hastalık uzuyorsa posttravmatik stres bozukluğu yaşanmaktadır.

Akut ve Posttravmatik Stres Bozukluğu Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Bireylerin bedensel ve ruhsal varlığını etkileyen her türlü olay travma olarak adlandırılır. Ağır stres oluşturabilen doğal afetler, kazalar, fiziksel şiddet, cinsel istismar gibi farklı olaylar sonrasında büyük travmalar gözlenmektedir.

Akut ve Posttravmatik Stres Bozukluğu ile Nasıl Baş Edilir?

Travmatik bir olay sonrasında birçok insan farklı sorun yaşayabilir. Bazı bireyler olayların üstesinden gelirken bazıları ise travma sonucunda uzun bir süre ruhsal sorunlar yaşayabilir. Bir travmanın etki yaratıp yaratmaması olayın oluş şekline bağlı olduğu kadar kişinin travma ile baş edebilme gücüne de bağlıdır.

Akut ve Posttravmatik Stres Bozukluğu

Akut ve Posttravmatik Stres Bozukluğu Belirtileri

Akut ve posttravmatik stres bozukluğu kişiye göre değişen belirtilerle ortaya çıkabilmektedir. Genel olarak bilinen akut ve posttravmatik stres bozukluğu bulguları;

  • Travma olayının sürekli hatırlanması ve bu esnada yoğun stres yaşanması.
  • Travmayla ilgili konulmaktan kaçınma.
  • İnsanlardan soyutlanma.
  • Olaylara karşı duyulan ilgisizlik.
  • Uyku düzensizliği.
  • Öfke nöbetleri ve çabuk sinirlenmek.
  • Öfkeyi kontrol edememek.
  • Reflekslere gereğinden fazla tepki vermek.

Akut ve Posttravmatik Stres Bozukluğu Tedavisi

Akut ve posttravmatik stres bozukluğu tedavisi olan bir hastalıktır. Travma sonrası stres hastalığı tedavisi için hem psikiyatri tedavileri hem de ilaç tedavisi etkili olmaktadır. Günlük hayatı ileri düzeyde etkileyen travmatik stres bozukluğu uzman kontrolünde tedavi edilerek bireyler sağlıklı günlük rutinlerine kavuşmaktadır.

Akut ve posttravmatik stres bozukluğu tanısı alanında uzman hekimler tarafından konulabilir. Travma sonrası yaşanan problemlerin çözümü için teknik ve ruhsal tedavi alınması gerekmektedir. Tedavi sonrasında bireyler günlük hayatına kaldıkları yerden sağlıklı bir biçimde devam edebilmektedir. Psikolojik travmalar belirtileri, akut ve posttravmatik stres bozukluğu belirti ve özellikleri birey karakterlerine göre değişkenlik göstermektedir.

Kaynaklar

https://moodisthastanesi.com/anasayfa/eriskin-ruh-sagligi/akut-ve-posttravmatik-stres-bozuklugu

https://www.yasantipsikoloji.com/kisisel-gelisim/akut-stres-bozuklugu

https://www.turkiyeklinikleri.com/article/en-akut-stres-reaksiyonu-82178.html

https://www.florence.com.tr/travma-sonrasi-stres-bozuklugu

https://psikiyatri.org.tr/halka-yonelik/28/travma-sonrasi-stres-bozuklugu

https://www.emdr-tr.org/travma-sonrasi-stres-bozuklugu/

https://www.emdr-tr.org/akut-travma/

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu