Mor Sözlük

Çocuklardaki Sosyalleşme ve İletişim Sorunları

Çocuklardaki Sosyalleşme ve İletişim Sorunları Nedir?

İnsanlar varlıkları gereği iletişim kurmaya ve sosyal ilişkilerini geliştirmek zorundadır. Bu durum çocukluk çağından itibaren geçerli olan çok doğal bir durumdur. Bu durumla beraber çocukların sosyalleşme süreci başlayarak insanlarla diyalog halinde kendi bireyselliğini ortaya koymaktadır.

Çocuklardaki Sosyalleşme ve İletişim Sorunları
Çocuklardaki Sosyalleşme ve İletişim Sorunları

Sosyalleşme aslında çocuklar için bir öğrenme süreci olup; çevresindeki insanlarla iletişim sağlayarak hem kendisini hem de çevresindekileri tanımaya çalışmaktadır.  Bu aşamada çocukların taklit yeteneklerini geliştirmeye ve kişileri taklit etmeye başladığı görülmektedir. Ancak günümüzde teknolojide yaşanan gelişmeler bu aşamadaki çocuklarda çeşitli psikiyatrik problemlerin meydana gelmesine neden olmaktadır.

Çocukları Sosyalleşme ve İletişim Problemleri Yaşamalarına Neden Olan Faktörler Nelerdir?

Çocukların sosyalleşmesini olumsuz yönde etkileyen faktörleri genel olarak ele aldığımızda şunları sıralayabiliriz:

  • Korumacı tutum sergileyen ebeveynler
  • Teknolojik aletlerin denetimsiz kullanımı
  • Çocukların iletişim kuracağı bir çevreye sahip olmaması
    Çocuklardaki Sosyalleşme ve İletişim Sorunları
    Çocuklardaki Sosyalleşme ve İletişim Sorunları

Apartman yaşantısı gibi faktörler çocukların ve hatta ergenlerin sosyalleşme ve iletişim sorunları yaşamalarına neden olmaktadır.

Sosyal Uyum Sorunları Nelerdir?

Sosyal uyum güçlüğü, çeşitli dış faktörler nedeniyle bireylerin eğitim hayatı başta olmak üzere sosyal uyumunun olumsuz olarak etkilenme durumunu ifade etmektedir. Sosyal uyum güçlüğü çocuklarda da görülen bir sorundur.

Çocukların Sosyalleşmesi İçin Ne Yapmalı?

  • Çocukların sosyalleşmesini sağlamak amacıyla şunlar yapılabilir:
  • İlgisini çekecek etkinliklerin düzenlenmesi
  • Spor aktiviteleri
  • Kitap okuma saati
  • Resim yapma

Enstrüman çalma veya öğrenme gibi çalışmalar çocukların teknolojik aletlerden uzak kalması sağlanarak yaşıtlarıyla ve ebeveynleriyle sosyalleşmesi sağlanabilir. Tüm bu uygulamaların hayata geçirilmesine rağmen çocuğun ilgisi çekilemiyorsa mutlaka çocuk psikiyatristlerinden destek alınmalıdır.

Bir Çocuk Neden Arkadaşlık Kuramaz?

  • Çocukların sosyalleşememe nedenleri arasında şunlar yer almaktadır:
  • Çocuğun sosyal becerilerinin gelişmemesi
  • Karakteristik özellikler

Utanma duygusu gibi nedenler yüzünden çocuklarda sosyalleşme güçlüğü ortaya çıkabilmektedir. Fakat az evvel bahsetmiş olduğumuz teknolojik aletler bağımlılık yaparak da çocukların sosyalleşmesine engel olduğu görülmektedir.

Sosyal İletişim Bozukluğu Nasıl Giderilir?

Sosyal iletişim bozukluğu ya da diğer adıyla sosyal uyum güçlüğü hem bireylerde hem de çocuklarda görülebilen bir rahatsızlık olup kesin bilinen bir tedavisi yoktur. Ancak çocuklarda görülen sosyal iletişim bozukluğu belirtileri psikoterapi yöntemleri sayesinde ortadan kaybolmaktadır.

Çocuklarının sosyalleşme problemi yaşadığını farkına varan anne ve babaların mutlaka ebeveyn olarak çocuklarıyla aralarında olan ilişkilerini yeniden gözden geçirerek sorunun ana kaynağını tespit etmeleri gerekmektedir. Ayrıca bunun yanında çocuklarının davranışları konusunda yargılayıcı davranamayarak doğruya yönlendirici olmaları da gerekmektedir. Çocuklara; empati, nezaket ve doğruluk gibi kavramları aşılamak ve örnek niteliğinde davranışlar sergilemek bu süreçte en çok işe yarayacak adımlardır. Çünkü ebeveynler çocukların rol-model olacakları için çocukların sosyalleşmesinde etki yaratacaktır.

Bazı durumlarda çocukların sosyalleşmesi ve iletişim kurmalarının sağlanması için birçok yol denense de başarı sağlanamamaktadır. Böyle bir durumla karşılaşılması halinde söz konusu olan çocuklara psikoterapi gerekebilmektedir. Bunun için bir uzmandan yardım alınmalı ve sosyalleşme güçlüğü yaşayan çocuğun tedavi edilmesi için sürecin nasıl işleyeceği konusunda bilgi edinilmelidir.

Kaynakça

https://www.kadinlarbilir.com/aile/cocuklar/arkadaslik-kurmakta-zorluk-ceken-cocuklar

https://www.doktortakvimi.com/blog/cocuklarda-sosyallesme-sureci

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu