Bilişsel davranışçı terapi nedir? Bilişsel davranışçı terapi; bir psikiyatrist tedavi yöntemidir.
İnsan duygularını ve davranışlarını inceleyen bu tedavi yöntemi çeşitli psikolojik modellerden yararlanılarak geliştirilmiştir.
Bilimsel anlamda yapılan araştırmalar sonucunda etkinliği olduğu kanıtlanan bu tedavi yöntemi, birçok psikolojik tedavide kullanılmaktadır.
Bilişsel davranışçı terapi diğer bir ifadeyle genel bir tanımla öğrenme ilkelerinin davranış bozukluklarının sistematik bir şekilde tedavi edilmesi olarak da tanımlanabilmektedir.
Bilişsel Davranışçı Terapi Ne İşe Yarar?
Davranışçı terapi, adından da anlaşılacağı üzere uyumsuz davranışlar üzerine odaklanarak tedavi etmeye yönelik bir süreçtir. Davranışçı tedavi yöntemlerinde hastaya mevcut Tedavinin mantığı anlatılarak ortada bulunan kaygı, endişe gibi duygularla başa çıkma konusunda ne tür tedavilerin uygulanacağı aktarılmaktadır. Davranışçı bilişsel tedavi yöntemlerinin bilişsel teorisi konusuna değinmemiz gerekirse daha çok sayıltı ve inanç sistemlerinin incelenmesi olarak tanımlayabiliriz. Burada her iki kavram da insanlarda katı düşünce kalıplarını oluşturarak yaşamış oldukları dünyada algıladıklarını biçimlemekte kullandıkları görülmektedir. İşte tam da bu noktada psikiyatrik bozukluklar hastaların bilinçli olarak değil de daha çok farkında olmadan olumsuz düşüncelere büründüğü görülmektedir. Bu yüzden davranışçı bilişsel terapi yöntemleri geliştirilerek hastaların bu noktada sağlıklarına kavuşmaları hedeflenmektedir.
Davranışçı bilişsel terapi hastaların zihinlerinde yarattıkları sıkıntılı durumlardan başa çıkmalarına yardımcı olacak becerileri yeniden kazanmalarını sağlamak amacıyla geliştirilmiştir. Elbette uzman terapistin danışanı ile birlikte yürüdükleri bu yolda davranışçı bilişsel terapi yöntemleri kullanılarak hastalık belirtilerinin önüne geçilmeye çalışılmaktadır. Özetle bilişsel davranışçı terapi hastalarda sıkıntı yaratan belirtileri ortadan kaldırmak ve hastaya sorunlarını çözmede yardımcı olacak yeni stratejilerin öğretilmesini sağlamaktır. Burada hastanın kişisel sorunlarının tespit edilmesi ve tedavi sürecinin belirlenmesi için danışanın bu alanda deneyimli olması çok önemlidir.
Bilişsel Davranışçı Terapide Danışmanın Önemi Nedir?
Burada psikolog veya psikiyatrinin hastaya uyguladığı seanslar çerçevesinde yeni çözümler üretebilmesi çok önemlidir. Elbette hastanın terapi sürecini düzenli devam etmesi de çok önemli. Bilişsel davranışı terapi yöntemleri ile birlikte ilaç tedavilerinin uygulandığı da bilinmektedir. Ancak illa bu tedavi sürecinde ilaç kullanılması gerekliliği bulunmamaktadır. Bilişsel davranışçı terapi, yöntemleri gereğince ergenlere ve çocuklara uygulanabilmektedir. Burada danışmanın danışanına tedavi yöntemini önermesi yeterli olacaktır. Yani bilişsel davranışçı terapide kesinlikle yaş sınırı bulunmamaktadır. Ancak ağır psikolojik vakalarda bu tedavi yöntemi yeterli kalmayabilir. Günümüzde elde edilen bilimsel veriler sonucunda Bilişsel davranışçı terapi yönteminin etkili olduğu gözlemlenmiştir. Ancak her tedavi yönteminde olduğu gibi bu tedavi yönteminde de %100 sonuç elde edilmesi söz konusu olmayacaktır.
Bilişsel Davranışçı Terapi Hangi Psikiyatrik Hastalıklarda Kullanılır?
▪️Anksiyete Bozuklukları
▪️ Travma Sonrası Stres
▪️ Depresyon
▪️ Cinsel
▪️ Sosyal Fobi
▪️ Yeme Bozuklukları
▪️ Somatoform Bozukluklar gibi çeşitli psikolojik ve psikiyatrik hastalıklarda Bilişsel davranışçı terapinin uygulanması mümkündür. Burada önemli olan bilişsel davranışçı terapi konusunda alanında uzmanlaşmış ve deneyim sahibi olmuş kişiler tarafından danışmanlık hizmetinin verilmesidir.
Bilişsel Davranışçı Terapi Seansları Ne Kadar Sürer?
Bu tedavi yönteminde seans aralıkları 1 ile 3 ay arasında değişiklik göstermektedir. Seans süresi tamamiyle hastalığın tanısına ve şiddetine göre değişiklik gösterecektir. Uygulanması gereken bilişsel davranışçı terapi yöntemlerini planlanması ancak danışmanlık hizmeti veren uzman tarafından belirlenmelidir.
Kaynakça
https://www.fenomenpsikoloji.com/bilissel-davranisci-terapi-bdt-nedir-ve-nasil-uygulanir/#:~:text=Bili%C5%9Fsel%20davran%C4%B1%C5%9F%C3%A7%C4%B1%20terapi%20bir%20psikoterapi,oldu%C4%9Fu%20kan%C4%B1tlanm%C4%B1%C5%9F%20bir%20tedavi%20yakla%C5%9F%C4%B1m%C4%B1d%C4%B1r