Mor Sözlük

Beyin Hasarına Bağlı Dil-Konuşma Bozuklukları (Serebral Paralize Travma vb.)

Beyin hasarına bağlı dil konuşma bozuklukları, beyinin konuşma merkezinde meydana gelen bozukluktur. Yaşanılan beyin hasarı sonucunda konuşulanı anlamama, konuşurken tekrarlama, sözcükleri telaffuz edememe gibi farklı bozukluklar oluşabilir. Konuşma bozukluğunun yanı sıra bellek ve dikkat bozuklukları da beyin hasarı sonucunda gelişebilen rahatsızlıklardır.

Beyin Hasarına Bağlı Dil-Konuşma Bozuklukları

Travmatik Beyin Hasarına Bağlı Dil-Konuşma Bozuklukları

Travmatik beyin hasarı ani ve şiddetli kafa çarpması halidir. Beklenmedik kazalar ile gelişim gösterir. Beynin hasar görme derecesine göre farklı bozukluklar oluşabilir. Travmatik beyin hasarları kafatasının açık veya kapalı yaralanma durumuna göre ikiye ayrılır. Açık yaralanma kafatası kırıkların neden olur, kapalı tavmalarda kırık oluşumu nadir gözlenebilir. Kafatasının etkilenme derecesine göre dil konuşma bozuklukları, davranış bozuklukları gibi farklı bozukluklar hasar sonucu gözlemlenebilir.

Travmatik Beyin Hasarına Bağlı Dil-Konuşma Bozuklukları Bireyler Üzerindeki Etkisi

Travmatik beyin hasarı sonucunda ortaya çıkan belirtiler hafif, orta, şiddetli olarak guruplara ayrılabilir. Her gurubun belirtisi farklı olabilir. Beyin hasarına bağlı olarak en yaygın dil konuşma bozuklukları, bilinç kaybı, algılamada güçlük gibi belirtiler sayılabilir. Fiziksel gelişmeler de (baş ağrısı, kulak çınlaması, bulanık görme vb.) beyin hasarı sonucunda ortaya çıkabilmektedir.

Beyin Hasarına Bağlı Dil-Konuşma Bozuklukları Sağ Beyin Hasarı Afazi

Afazi beyin hasarı sonucunda meydana gelen dil konuşma bozukluğudur. Sol serebral hemisferde dil şebekesinin hasar sonucu bozulması sonucu gelişir. Dil üretiminin nöro anatomik yayılımı geniş çerçeveye yayılmaktadır. Bu nedenle birden çok afazi türleriyle karşılaşılabilir. Afazi oluşumu beyin hasarı, beyin travması, kriz, serebral tümör gibi faktörlere bağlı olarak gelişebilir.

Beyin Hasarına Bağlı Dil-Konuşma Bozuklukları

Beyin Hasarına Bağlı Dil-Konuşma Bozuklukları ve Diğer Problemler

Beyin hasarı, travmatik beyin hasarları her bireyde farklı problem oluşturabilir. Beyin hasarı sonucunda gözlenebilen bozukluklar hasar derecesine ve hasar alan beyin bölgesine göre de belirleyici faktördür. Beyin hasarı sonucunda gelişebilen diğer problemler;

  • Vücutta bölgesel zayıflık, güçsüzlük
  • Hafıza problemleri
  • Konuşma bozuklukları
  • Algılama sorunları
  • Felç
  • Görme problemleri
  • Problem çözme yetisi kaybı
  • Duygusal dozun artması
  • Disfaji (yutma sorunları)
  • Afazi
  • Apraksi
  • Dizartri
  • Ses kısıklığı
  • Burundan konuşma
  • Kelime tekrarı vb.

Beyin Hasarına Bağlı Dil-Konuşma Bozuklukları Gelişimi – Konuşmanın Bozulması Beynin Hangi Kısmının Bozulması ile Oluşur?

Beyin hasarı sonucunda kafatasının yaralanması, sarsılma yaşaması beyin sorunları oluşumu sebepleridir. Frontal (ön), temporal (yan) beyin loblarının hasar görmesi dil konuşma bozuklukları ve farklı bozukluklara neden olabilmektedir.

Beyin hasarına bağlı dil konuşma bozuklukları farklı gelişimlerle gözlenebilir. Kişinin yaralanma derecesi, ruhsal bozukluklar yaşıyor olması, hasardan etkilenen beyin bölgesi gibi faktörler dil konuşma bozukluğu oluşumunu tetikleyebilir.

Kaynaklar

http://www.ummukumru.com.tr/destek-egitimleri/dil-ve-konusma-guclugu-destek-egitim-programi/beyin-hasarina-bagli-dil-ve-konusma-bozukluklari

https://www.cadempsikoloji.com/calisma-alani/5-dil-konusma-ses-terapisi/14-travmatik-beyin-hasari-sonucunda-konusma-bozuklugu

https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberi/konusma-ve-dil-terapisi

https://gayemkoprucu.com/konusma-terapileri/afazi-ve-diger-norolojik-konusma-bozukluklari/

https://eminedemirelaksoy.com/blog/beyin-hasari/

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu