Mor Sözlük
Trend

Panik Atak Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Panik Atak Nedir?

Panik atak nedir? Panik atak hastalığı; düzenli olarak bir panik halini veya korku hissinin ortaya çıkması sonucu gelişen bir anksiyete bozukluğudur. Hemen hemen herkes hayatlarının belirli dönemlerinde endişe ve panik hissi ile karşılaşmıştır. Bu his zamanla stresli veya tehlikeli durumlara karşı verilen doğal bir tepki olmaktan çıkmaktadır. İşte tam da bu noktada panik atak bozukluğunun semptomları görülmeye başlar.

Panik Atak Nedir?
Panik Atak Nedir?

Panik bozukluğu, aslında panik atakla ilişkili olan ruhsal bir rahatsızlık olup ikisi de aynı şey değildir. Panik atak gerçek bir tehlikenin veya görünürde belirgin bir neden olmamasına rağmen ortaya çıkan yoğun korku ataklarıdır. Genel olarak panik bozukluk, çeşitli fiziksel panik atak belirtileri denilen semptomların eşlik ettiği bir durumdur. Bu belirtiler; çarpıntı, nefes darlığı, terlemek, titreme, soluğun kesilmesi, göğüs ağrısı, şiddetli mide bulantısı, bağırsak kasılması, baygınlık hissinin ortaya çıkması gibi.

Panik atak bozukluğu, her ne kadar tek başına yaşamı tehdit edici bir durum olmasa da ciddi reaksiyonlara neden olabilmektedir. Örneğin; kalp krizi riski, felç geçirme, inme gibi.

Panik Atak Belirtileri Nelerdir?

Panik Atak Belirtileri

Panik atak sinir sistemine etki edebilen bir psikolojik rahatsızlıktır. Bu etki çerçevesinde şu belirtiler ve bulgular panik atak belirtileri olarak ortaya çıkmaktadır:

  • Göğüs ağrısı
  • Kalp atışının hızlanması
  • Bayılma hissi
  • Sıcak basması
  • Üşüme
  • Bulantı
  • Karın ağrısı

Ölüme yakın olma hissi semptomları genelde panik bozukluğu nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Bazı hastalarda panik atak sonrasına yeni bir atağın meydana gelmesine karşın aşırı derecede bir korku ve endişe hissi meydana gelebilir. Bu hisler panik bozukluk gelişimine dair uyarıcı özellikler göstermektedir. Yukarıda bahsi geçen panik atak belirtileri kişide ortaya çıkmaya başlamışsa veya ortaya çıkmışsa en kısa zamanda bir uzmandan yardım alınmalıdır.

Panik Atak Kişinin Hayatında Ne Gibi Değişikliklere Yol Açar?

Kişide panik atak belirtileri ortaya çıkmışsa ne yazık ki günlük hayatta çeşitli zorluklarla karşılaşması söz konusudur.

Kişinin araç sürememesi, herhangi bir ses veya olaya anında irkilmesi gibi olumsuz durumlarla karşılaşabilir. Söz konusu olan panik hastası eğer ciddi bir meslek grubundaysa mesleğini yapamaması gibi.

Örneğin: Polis, doktor, asker gibi…

Panik atak belirtileri gösteren kişi veya kişilerin günlük olağan akışına  eskisi gibi ayak uyduramaması söz konusu olabilir ve panik atak krizi geçrilebilir.

Panik Atak Neden Meydana Gelir?

Panik atak bozukluğu büyük olasılıkta birçok faktörün ortak sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Biyolojik yapıdan veya mevcut koşullardan dolayı hastalarda panik atak krizleri meydana gelmektedir. Elbette ki bu psikiyatrik nedenler kişiden kişiye değişebilmektedir.

Birçok panik atak hastası şu soruya yanıt aramaktadır: Panik Atak Nedenleri Nelerdir? Çünkü her hastalığın bir nedeni bulunmaktadır. Bu da bizleri panik atak belirtileri neden ortaya çıkar? Sorusuna yanıt aramaya teşvik etmektedir. Ancak her psikiyatrik hastalıkta olduğu gibi panik atak nedenlerinde de kalıtsal ve travma faktörleri etkin olabilmektedir.

Özetle panik atak hastalığının ortaya çıkışındaki nedenler hastadan hastaya değişiklik gösterebilmektedir.

Panik Atak Kalbe Zarar Verir mi?

Panik atak, bir psikiyatrik rahatsızlık olup direkt olarak kalp rahatsızlığına neden olmamaktadır. Ancak kalp hastalıkları için bir risk faktörüdür. Panik atak esnasında kalp krizi geçirilmez. Ancak kişinin mevcut bir kalp rahatsızlığı varsa ve panik atak hastası ise bu kalp rahatsızlığının şiddetlenmesine ve tetiklenmesine yol açabilir.

Panik Atak Sırasında Ne Yapmalı?  Panik Atakları Önlemek için Kendi Kendinize Ne Yapabilirsiniz?

Panik atak krizi sanılanın aksine basit bir an değildir. Kriz esnasında hastanın zarar görmesi muhtemeldir. Ancak kriz anı basit tekniklerle atlatılabilir ve de yönetilebilir. Panik atak belirtileri arasında özellikle dikkat çeken kriz anının yönetilmesi için yapabileceğiniz basit yöntemler şunlardır:

  • Hasta sizseniz oturun. Eğer panik hastası bir tanıdığınız varsa oturmasını sağlayın.
  • Daha sonra da nefes alış tekniği olan derin derin soluk alıp verme tekniği uygulanmalıdır.
  • Soluk alıp verme esnasında dudakların büzülerek ıslık çalarcasına olması önemlidir.

Nefes alış tekniği işe yaramazsa ve panik atak tahmin edilenden uzun sürerse en yakın sağlık kuruluşundan yardım alınmalıdır.

Panik Atak Nasıl Tedavi Edilir?  Panik Atak Tedavisi Nedir?

Panik Atak Tedavisi Nedir? Eğer birbiriyle panik bozukluğu ya da panik atak semptomları ortaya çıkmışsa en kısa süre içerisinde bir sağlık kuruluşuna başvuruda bulunulmalıdır.

Panik Atak
Panik Atak

Başvuruda bulunulan psikiyatri veya psikologların kişinin geçmişini gözden geçirdikten sonra fiziki muayenesi gerçekleştirilir ve fiziki muayene sonucunda fiziksel bir problem söz konusu değilse panik bozukluğu tanısı koyularak gerekli tedaviler uygulanmaya başlanır. Genelde panik atak tedavilerinde antidepresan ilaçlar verilmektedir. Ancak bu kişilere psikoterapi önerilmektedir.

Panik Bozukluk Tedavisinde Kullanılan İlaçlar

 

gizembursa604@gmail.com
Panik Bozukluk Tedavisinde Kullanılan İlaçlar 400 kelimelik makale yaz

Panik bozukluk, çok yoğun ve korkutan ani ataklarla kendini gösteren bir duygusal rahatsızlıktır. Bu ataklar, kişinin kalp atışının hızlandığı, terleme, titreme, nefes darlığı, baş ağrısı, bulantı ve kusma gibi fiziksel belirtilerle beraber görülebilir. Aynı zamanda, korku, dehşet, kontrol kaybı, ölüm korkusu gibi duygusal belirtiler de eşlik edebilir.

Panik bozukluk tedavisinde en yaygın olarak kullanılan ilaçlar, antidepresanlar ve antipsikotiklerdir. Antidepresanlar, serotonin ve noradrenalin adı verilen beyin hormonlarının düzeyini artırarak, duygusal durumu düzeltmeyi ve panik ataklarını azaltmayı amaçlar. Fluoksetin, sertralin, paroksetin gibi antidepresan ilaçlar panik bozukluk tedavisinde kullanılabilir.

Antipsikotik ilaçlar ise, beyindeki nörotransmitterlerin düzenlenmesini sağlar ve duygusal olarak rahatsızlık veren simptomları azaltmayı hedefler. Bu ilaçlar, özellikle benzodiazepinler gibi anksiyolitik ilaçlar, panik atakların sıklığını ve şiddetini azaltabilir. Ancak, bu ilaçların uzun süreli kullanımı yan etkileri artabilir ve bağımlılık riski taşıyabilir.

Ayrıca, beta blokerler veya bromazepam gibi sedatif hipnotik ilaçlar da panik atakların belirtilerini hafifletmek için kullanılabilir. Ancak, bu ilaçlar da uzun süreli kullanımda yan etkileri artabilir ve bağımlılık riski taşıyabilir.

Ek olarak, terapiler de panik bozukluk tedavisinde yararlı olabilir. Konuşma terapisi gibi psikolojik tedaviler, panik ataklarla başa çıkmak ve kontrol etmek için teknikler ve stratejiler öğretebilir.

Panik atak hastalığı tedavi edilebilen bir hastalık olup uzman ellerde kontrol altına alınabilir. Bunun için de alanında uzman kişilerden tedavi görülmesi gerekmektedir. Eğer panik atak ve panik atak belirtileri hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız şimdi Moroda ile iletişime geçebilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu