Aile İçi Şiddet
Aile içi şiddet, aile içerisinde bulunan birinin diğer aile üyelerine gösterdiği saldırgan davranışlardır. Bireylerin isteği dışında davranış ve söylemlerde bulunmak aile içi şiddet kavramının içerisinde yer almaktadır. Şiddet fiziksel olabildiği gibi psikolojik olarak da uygulanmaktadır. Şiddete maruz kalan aile bireyleri ruhsal bozukluklar yaşayabilmektedir. Özellikle çocukluk döneminde yaşanılan aile içi şiddet yetişkinlik döneminde farklı ruhsal bozukluklarla sorun oluşturabilir.
Aile İçi Şiddet Türleri Nelerdir?
Aile içi şiddet birçok farklı türlerde incelenebilir. Bireylerin zorlayıcı, kaba ve kontrolsüz davranışlarından oluşan şiddet aile bireylerini ruhsal yönden çöküntüye uğratabilir. Aile içi şiddet türleri;
- Fiziksel istismar
- Duygusal istismar
- Mali istismar
- Cinsel istismar
Aile İçi Şiddet Toplumsal Sonuçları Nelerdir?
Aile içi şiddet ailenin her bireyini etkileyen bir durumdur. Çocuklarda özgüven eksikliği, bağlanma sorunları, anksiyete ve bu problemlere bağlı olarak akademik başarı düşüşü gözlenebilir. Aile ortamında kendini güvende hissetmeyen bireyler farklı alternatiflere yönelim (bağımlılık bozuklukları gibi) gösterebilir. Aile içi şiddet hem çocuklarda hem de yetişkinlerde göz ardı edilmemeli, uzman desteği alınmalıdır.
Aile İçi Şiddet Kaynağı İletişim Bozukluğu Olabilir!
Şiddet öğrenilen bir davranıştır. Öğrenme kaynağı ise ebeveyndir. Çocukluk dönemlerinde aile içi şiddet uygulanması aile içinde bulunan çocukların şiddete eğilimini arttırmaktadır. Toplum içerisinde gün geçtikçe büyüyen şiddet normal davranış olarak kuşaktan kuşağa aktarılmaktadır. İletişim bozuklukları, düşüncelerini ifade edememe yetileri şiddetin oluşumunda etkili bir faktördür. İletişim insanların birbirini anlaması ve beklentilerin karşılanmasını sağlayan en önemli araçlardan birisidir. İletişim becerilerinin artması şiddet eğilimini azaltmaktadır.
Aile İçi Psikolojik Şiddet
Fiziksel şiddet zor bir bozukluk olarak görülse de psikolojik şiddet daha derin etki bırakabilen şiddet türüdür. Şiddet türlerinden en zoru olarak tespit edilmiştir. Bayan ya da erkek farketmeksizin bireylerin sürekli birbirini suçlaması, aşağılayıcı tutumu, çaresiz ve güvensiz hissettirmesi aile içi psikolojik şiddet olarak uygulanmaktadır.
Aile İçi Şiddet Nasıl Anlaşılır?
Aile içi şiddet aile bireylerinin birinin saldırgan davranışları olarak ortaya çıkar. Fiziksel veya psikolojik şiddete maruz kalan bireylerde fiziksel ve ruhsal rahatsızlıklar gözlenir. Bu durumda yapılması gereken psikolojik destek almak ve aile içi şiddet karşıtı kurumlardan destek almaktır. Aile içi şiddet etkilerini silmek ve sağlıklı bir yaşam sürmek için uzman yardımına başvurulabilir.
Sözel veya fiziksel aile içi şiddet en çok çocuklarda olumsuz etki bırakmaktadır. Çocukların güvensiz ortamlarda büyümesi gelecek hayatında ruhsal ve davranışsal bozukluklara neden olabilmektedir. Bu nedenle aile şiddetine maruz kalma durumunda uzman yardımı almak çocukların geleceği için önem taşımaktadır. Şiddetin sonuçları; yaşam kalitesini düşürmek, hayatı sonlandırma isteği, sosyal hayatın durdurulması, akademik başarılarda düşme gibi etkiler oluşabilir. En önemli sonuç olarak şiddetin normal kabul edilip sağlıksız bir hayat sürdürülmesi insanların yaptığı en önemli hata olarak bilinmektedir.
Kaynaklar
https://www.mevampsikoloji.com/aile-ici-siddet-turleri/
https://usetappy.com/blog-gonderisi/aile-ici-siddetin-cocuga-etkileri-nelerdir
https://okyayevren.com/yayinlar/aile-ici-psikolojik-siddet/