Zihinsel Yetersizlik
Zihinsel yetersizlik, zihinsel işlevlerin tam olarak yerine getirilememesidir. Sosyal, kavramsal uyum becerilerinin eksik veya sınırlı yapılması zihinsel yetersizlik sorunudur. Zihinsel yetersizlik genel olarak on sekiz yaş altında meydana gelebilir. Özel eğitim ve destek eğitim hizmetleri ile iyileştirilebilir. Okul öncesi ve ilkokul dönemlerinde bu bireylerle sıklıkla karşılaşılır.
Zihinsel Yetersizlik Türleri Nelerdir?
Zihinsel yetersizlik, doğum esnasında, öncesi veya sonrasında yaşanan problemlerden kaynaklanabilmektedir. Zihinsel gelişim süreçlerinin yaşıtlarından farklı olması sorunudur. Zihinsel yetersizlik durumu hafif, orta ve ağır olarak derecelendirilmektedir.
Hafif Zihinsel Yetersizlik
Hafif düzeyde zihinsel yetersizlik ilkokul dönemlerinde öğretmenler tarafından tespit edilebilmektedir. Zihinsel işlevler ile kavramsal becerilerde yetersizlik belirtisi ile ortaya çıkabilmektedir. Sama, okuma, yazma becerilerinde zayıflık gözlenir. Özel eğitimlerle desteklenerek tedavi edilmektedir.
Orta Zihinsel Yetersizlik
İlkokul döneminde yaşanılan zayıflıkların yanı sıra günlük yaşam ve iş becerilerinde de yetersizlik olduğu gözlenir. Özel eğitim programları yoğun uygulamaları ile tedavi edilebilir. Dil gelişimi, geç konuşma, sosyal ve davranış problemleri görülmektedir.
Ağır ve Çok Ağır Zihinsel Yetersizlik
Bireylerde ağır düzeyli zihinsel gerilik gözlenir. Özel eğitim programları, davranışsal ve bilişsel terapiler gibi farklı eğitimler uygulanmaktadır. Zihin ve birden fazla zihinsel yetersizlik belirtileri ile ortaya çıkabilir.
Zihinsel Yetersizlik Belirtileri Nelerdir?
Zihinsel yetersizlik belirtileri her bireyde farklı özellikler gösterebilir. Genel olarak gözlenen zihinsel yetersizlik belirtileri;
- Kendini koruyamama
- Sosyal ilişki kuramamak
- Öğrenme güçlüğü
- Yaşıtlarından geri kalma
- Anlama ve kendini ifade etmekte zorluk çekme
- Kişisel bakımları yerine getirememe
- İletişim sorunu
- Motor gelişimsel bozukluklar vb.
Zihinsel Yetersizlik Tanısı Nasıl Koyulur?
Bireylerin bilişsel yetenek ve problem çözme becerileri test edilerek uzman hekimler tarafından zihinsel yetersizlik tanıları koyulabilmektedir. Bireyler özel olarak ölçülür. Belli başlı zeka testleriyle ölçümler yapılır. Yapılan ölçümlere göre zihinsel yetersizlik türü ve derecesi belirlenir. Raporlamalara ve bireyin kişisel özelliklerine uygun tedavi programları düzenlenerek rahatsızlık tedavisi uygulanır.
Zihinsel Yetersizlik Eğitimleri
Öğrenme algısı her bireyde farklı zaman dilimine yayılmaktadır. Zihinsel yetersizlik görülen bireylerde de öğrenme algısı farklılık gösterir. Zihinsel yetersizliği olan çocuklar yaşıtlarından geri kalmaktadır. Bu nedenle yetersizlik yaşayan bireyler özel eğitim programları ile eğitilmelidir. Özel eğitimlerde başkalarına bağımlı olmadan yaşayabilmek, hayatını tek başına sürdürebilme yeteneği geliştirilmektedir. Bu eğitimler alanında uzman terapistler tarafından uygulanır. Her çocuğun özel yeteneği ve yetersizlik durumuna uygun tedavi programı uygulanmaktadır.
Zihinsel yetersizliği olan her çocuk bağımsız yaşamayı bu özel eğitimlerle öğrenebilmektedir. Motor gelişimleri, kişisel bakımları, okul ve iş hayatında verimlilik gibi ileriki dönemlerde hayatını kolayca diğer bireyler gibi devam ettirebilir. Zihinsel yetersizlik eğitimlerinde en temel amaç bağımsız yaşama yetisi kazandırmaktır.
Kaynaklar
https://www.bilgeacikgoz.com/zihinsel-yetersizlik-nedir/
https://konakozelegitim.com/genel/zihinsel-yetersizlik-nedir/
https://www.aydosrehabilitasyon.com/zihinsel-yetersizlik-2/
http://www.yeditepehastanesi.com.tr/zihinsel-yetersizlikte-tani-nasil-konur