Travma Sonrası Stres Bozukluğu
Travma sonrası stres bozukluğu, bireylerde korku ve endişe uyandıran bir rahatsızlıktır. Kişi kendini çaresiz, güçsüz, korku gibi ruhsal travma içerisinde hissetmektedir. Bu duygular ile birey kendisine veya etrafındaki insanlara zarar verme eğiliminde bulunabilir. Stres bozukluğu yoğunluğu bireylerin fiiller karşısında sergilediği tutumla doğru orantılı kabul edilebilir.
Travma Sonrası Stres Bozukluğuna Neden Olan Risk Faktörleri
Travma insanların hayatında hiç beklemediği zamanlarda veya süregelen zaman zarfı içinde oluşabilen bir durumdur. Her insanın travma fillerine verdiği tepki, takındığı tutum farklıdır. Bazı bireyler kolay atlatabilme özelliğine sahipken, bazı bireylerde ise ileri derecede ruh sağlığı bozukluğu yaratabilir. Travma sonrası stres bozukluğu nedenleri kesin olarak söylenemez. Bireyden bireye değişen ruh tepkimeleri için genel travma sebepleri;
- Aile içi sorunlar
- Doğal afetler
- Çocukluk döneminde yaşanan olumsuz olaylar
- Beklenmeyen ölümler
- Ölümcül hastalık teşhisleri
- Tecavüz, cinsel taciz gibi travmatik olaylardır.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Önlenebilir Mi?
Travma esnasında bireyleri yaşadığı duygu karmaşıklığı farklı ruhsal gelişimlere neden olabilir. Travma sonunda olayın halen düşünülmesi, saplantılı boyuta gelmesi beklenen sonuçlar arasındadır. Bu durumda yapılması gereken uzman yardımı almaktır. Travma ile baş edebilme konusunda uygun terapiler alarak bu zorlu süreç daha rahat atlatılabilir.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Komplikasyonları
Travma sonrası stres bozukluğu bireylerin günlük hayatında olumsuzluklara neden olabilir. İkili ilişkilerde, günlük aktivitelerde, iş, okul faaliyetlerinde kısacası tüm hayat akışında aksaklıklar meydana gelir. Ayrıca ruhsal bozukluk da yaşayan kişiler intihar, zarar verme gibi ölümcül risk oluşturabilir.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Hangi Belirtiler İle Ortaya Çıkar?
Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri;
- Travma olayını farklı şekillerde tekrar yaşama.
- Travma olayı bahsetmelerinden kaçınma.
- Kendini sürekli tehdit altında hissetmesi.
Psikolojik Travma Sonrası Stres Bozukluğu Gelişim
Psikolojik travma sonrası gelişim, yaşanılan travmadan sonra ortaya çıkan bireyin yaşantısına bağlı olan olumlu gelişim performansıdır. Travma yaşayan bireyler olaylar karşısında olumlu tutum sergileyebilir ve tek başına iyileşebilme süreci gösterebilir.
Travma Sonrası Stres Bozukluğu Tedavisi
Travma sonrası stres bozukluğu yaşayan bireyler uygun tedavi yöntemleri ile başarılı bir tedavi süreci geçirir. Travmatik olaylar her bireyde aynı etkiyi yaratmaz. Bu nedenle uzman hekimler hastanın karakteristik özelliklerine göre travma stres bozukluğu tedavisi uygular. İlaç tedavisi, terapiler veya klinik tedavileri alanında uzman hekimler tarafından belirlenir.
Travmatik olaylar her dönem insan hayatında yer alan problemlerdir. Bireylerin karakter özelliklerine göre travma sonrası farklı ruhsal bozukluk sorunlar yaşanabilmektedir. Depresyon, kaygı bozukluğu, takıntı gibi ruhsal sorunlar ortaya çıkmaktadır. Ruh bilimi alanında hizmet veren birçok kurum ve kuruluş travma sonrası stres bozukluğu yaşayan hastalar için her gün yeni yöntemler geliştirmektedir.
Kaynaklar
https://www.acibadem.com.tr/ilgi-alani/travma-sonrasi-stres-bozuklugu/#tani-yontemleri
https://www.psychenet.de/tr/ruhsal-saglik/bilgiler/travma-sonrasi-stres-bozuklugu-tssb.html
https://psikiyatri.org.tr/halka-yonelik/28/travma-sonrasi-stres-bozuklugu
https://www.emdr-tr.org/travma-sonrasi-stres-bozuklugu/
https://www.kemalarikan.com/travma-sonrasi-stres-bozuklugu-tssb-tedavisi.html