Mor Sözlük
Trend

Psikolojik Taciz (Mobbing)

Psikolojik Taciz Nedir?

Psikolojik taciz, halk dili ile bilinen “Mobbing” özellikle iş yerlerinde bir veya birden fazla kişi tarafından yapılan ve sistematik bir şekilde devam eden tutum ve davranışlar bütünüdür” İngilizcede Mobbing şeklinde kullanımı olan bu kavram Türkçe dilimizde “psikolojik taciz” şeklinde çevrilmiştir.

Mobbing Nedir?
Mobbing Nedir?

Psikolojik taciz durumu genelde çalışma hayatının başından beri ortaya çıkan bir durumdu denilebilir. Özellikle de dünya genelinde farklı kültürlerde insanların ortak yerlerde çalışması bu davranış ve tutumun ortaya çıkmasına sebep olabilir.  Son zamanlarda yapılan çalışmalar gösteriyor ki psikolojik tacize maruz kalma olasılığı büyük oranda artış göstermiştir. Ayrıca yine çalışmalar göstermiştir ki beyaz yakalı çalışanların daha sık mobbing‘e uğradığı görülmüştür.

Psikolojik Tacizin Davranışsal Belirtileri Nelerdir?

  • Kişinin istifaya zorlanması
  • Sürekli tartışma ortamına sürüklenmesi
  • Sürekli olumsuz eleştirilere maruz kalması
  • Kişinin sürekli görmezden gelinmesi ve düşüncelerinin hiçbir şekilde önemsenmemesi
  • Çalışma arkadaşları ile her zamankinden çok daha fazla bir araya gelememesi
  •  İş yerinde yapılan sosyal aktivitelerde bulundurulmaması
  • Küçümsenmesi ve sürekli azarlanması

Psikolojik şiddet belirtilerini ortaya koymaktadır. Mobbing‘e uğrayan kişi de ortaya çıkan ruhsal ve fiziksel belirtiler; psikolojik şiddetin olduğunun bir göstergesidir. Psikolojik taciz olarak da bilinen mobbing; çalışanların iş motivasyonunun düşmesine neden olabilen bir durumdur.

Mobbing
Mobbing

Psikolojik şiddete maruz kalan kişilerin ruhsal ve fiziksel olarak olumsuz etkilendikleri görülmektedir. Bu etkilere bakacak olursak şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yoğun kaygı ve stres içerisinde bulunması
  • Kişinin ruh halinde korku duygusunun açığa çıkması
  • Sürekli tedirginlik hali
  • Verilen işlere odaklanamama problemi
  • Tükenmişlik sendromunun baş göstermesi
  • Hangi işi olursa olsun kendine güvenmekte zorluk çekmesi
  • Bağırsak ve mide problemlerinin oluşması
  • Depresyona girmesi gibi semptomlar psikolojik şiddete maruz kalmış kişilerde görülmektedir.

Mobbing’e Uğrayan Kişi Ne Yapmalı?

Psikolojik tacize maruz kalmış olan kişinin ilk önce en yakın kolluk kuvvetlerine başvurmalıdır. Hukuki süreç işlenmeye başladıktan sonra kişinin yaşamış olduğu travma ile başa çıkabilmesi için psikiyatrik destek alması gerekmektedir. Burada kişinin depresyon ve panik atak gibi durumlarla baş edebilmesi için gerekli olan tüm destek verilecektir. Çünkü psikolojik taciz insanların yıpranmasına neden olan en önemli travmalardan biridir. Dolayısıyla da psikolojik tacize maruz kalan kişinin psikiyatrik destek alması gerekmektedir.

Mobbing Tedavisi Nasıl Yapılır? 

Mobbing, insanlar arasındaki ilişkilerde güvensizlik, korku ve öfke gibi duyguların oluşmasına neden olan bir durumdur. Mobbing, çoğunlukla iş ortamlarında görülen bir durumdur ve çalışanlar arasındaki ilişkileri olumsuz yönde etkileyebilir. Mobbing, çoğunlukla kötü niyetli olarak tanımlanır ve çoğu zaman kasıtlı olarak yapılmaktadır.
Mobbingin tedavisi, kişinin mobbinge maruz kaldığı ortamdan uzaklaşmasını sağlamaktan başlayarak, kişinin mobbinge maruz kaldığı ortamda daha güvenli bir ortam oluşturmaya kadar uzanabilir. Mobbing tedavisi, kişinin mobbinge maruz kaldığı ortamdan uzaklaşmasını sağlamak için öncelikle kişinin durumunu anlaması ve bunu kabul etmesi gerekir. Kişi, mobbinge maruz kaldığı ortamda neyin doğru neyin yanlış olduğunu anlamalı ve bunu kabul etmelidir.
Kişi, mobbinge maruz kaldığı ortamda neyin doğru neyin yanlış olduğunu anladıktan sonra, bu durumdan uzaklaşmak için gerekli adımlar atılmalıdır.
Bunun için kişi, mobbinge maruz kaldığı ortamdan uzaklaşmak için gerekli adımlar atmalıdır. Kişi, mobbinge maruz kaldığı ortamdan uzaklaşmak için öncelikle destek almalıdır. Kişi, arkadaşlar ve ailesinden destek alarak bu durumdan uzaklaşabilir.
Ayrıca, profesyonel destek almak da faydalı olabilir. Profesyonel destek almak için psikolog veya psikiyatrist gibi uzmanlardan yardım alabilirsiniz. Bu uzmanlar size mobbinge maruz kaldığınız ortamdan uzaklaşmanıza yardımcı olacak stratejiler sunabilirler.
Kişi, mobbinge maruz kaldığı ortamdan uzaklaşmak için aynı zamanda fiziksel ve zihinsel sağlıkların da önemli olduğunu unutmamalıdır. Fiziksel sağlık için egzersiz yapmak ve sağlıklı beslenmek önemlidir. Zihinsel sağlık içinse meditasyon veya yoga gibi tekniklerden faydalanmak faydalar sağlayabilir. Ayrıca, kişiye destek olacak arkadaşlar edinmesi de faydalar sağlayabilir.  
 

Mobbing hakkında detaylı bilgi almak için şimdi Moroda ile iletişime geçebilir, merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu