Mor Sözlük
Trend

Otizm Nedir? Otizm Spektrum Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Otizm Spektrum Bozukluğu Nedir?

Otizm spektrum bozukluğu nedir? Erken çocukluk döneminde görülmeye başlanan otizm spektrum bozukluğu; sosyal etkileşim ve iletişim bozukluğu ile ilgili olan bir gelişimsel bozukluk durumudur.

Otizm Spektrum Bozukluğu Neden Olur?

Otizm hastalığı genel itibariyle neden kaynaklandığı halen bilinmemektedir. Ancak genetik temelli olduğuna dair verilerin olduğu bilinmektedir. Ancak hangi genetik yapının buna neden olduğu hala çözülememiştir. Fakat bazı görüşler; çevresel faktörlerin de otizme yol açabileceğini söylemektedir.

Otizm Spektrum Bozukluğu Nedir?
Otizm Spektrum Bozukluğu Nedir?

Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), çocukluk çağından itibaren kronik, gelişimsel bir bozukluktur. OSB, çocuğun davranışlarını, iletişimini ve sosyal etkileşimini etkileyen bir durumdur. OSB’nin nedenleri tam olarak bilinmemektedir, ancak araştırmalar, genetik faktörlerin, çevresel faktörlerin veya her ikisinin bir kombinasyonunun OSB’yi tetikleyebileceğini göstermektedir. Genetik faktörler, OSB’nin nedenlerinden biri olarak gösterilmektedir. Genetik faktörler, çocuğun doğumundan önce meydana gelen değişikliklerdir. Genetik faktörler, anne ve babanın genetik yapısındaki değişimlere bağlı olarak ortaya çıkabilir.

Çevresel faktörler de OSB’nin nedenlerinden biri olarak gösterilmektedir. Bu faktörler arasında; anne karnındaki zehirli maddelerin alınması, anne karnındaki infeksiyonlar veya anne karnındaki stres durumları sayılabilir. Ayrıca, bebeklik döneminde veya erken çocukluk döneminde yaşanan stresli durumlar da OSB’nin nedeni olabilecek etkenler arasında sayılabilir. Son olarak, genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu da OSB’nin nedeni olabilecek etkenler arasında sayılabilir.

Bu durumda, genetik veya çevresel faktörlerin her biri tek başlarına OSB’yi tetikleyebilirken, bu iki faktörün bir araya geldiği durumlarda da OSB’nin ortaya çıkma riski artmaktadır. Sonuç olarak, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) nedeninin tam olarak bilinmemesi nedeniyle, bu bozuklukla ilgili araştırmalar devam etmektedir. Ancak şu anda bilinen şey, genetik veya çevresel faktörlerin tek başlarına ya da bir araya geldiğinde Otizm Spektrum Bozukluğu’nu tetikleyebilecek etkenler olduğudur. 

Otizm Spektrum Bozukluğunun Çeşitleri Nelerdir?

Otizm spektrum bozukluğu, günümüzde birçok farklı şekilde karşımıza çıkabilmektedir. Söz konusu olan otizm türünün ancak tanısını koyacak kişi alanında uzman hekimlerdir.

Otizm Belirtileri Nelerdir?

Bazı çocuklar, erken bebeklik dönemlerinde göz temasında kaçınmaktadır. Bu durum otizm spektrum bozukluğunun ilk belirtileri arasında yer almaktadır. Diğer otizm semptomlarında ise bazı vakalarda görülen dil becerilerinin kaybedilmesi de yer almaktadır. Otizm spektrum bozukluğu olan çocukların öğrenmekte zorluk yaşaması ve daha düşük zekaya sahip olma gibi belirtileri olabilir.

Ancak bazı otizmli çocukların normal çocuklara göre daha yüksek zekaya sahip olduğu görülmektedir. Yüksek zeka yapısına sahip olan otizm spektrum bozukluğu bulunan hastalar, hızlı öğrenme becerisine sahiptirler. Fakat günlük hayatta iletişim kurmak ve sosyal ortamlara uyum sağlamakta zorluk yaşadıkları görülmektedir.

Otizm Spektrum Bozukluğu Nasıl Önlenir?

Otizm spektrum bozukluğu, önlenebilen bir hastalık değildir. Ancak bu hastalığın, erken tanı ve erken tedavi sayesinde azaltılabilir. Otizm hastalığının erken tanısının koyulması, söz konusu olan çocukların davranış ve dil gelişimine büyük oranda katkıda bulunacaktır. Otizm spektrum bozukluğu, semptomları genellikle tamamıyla ortadan kaldırılamasa da otizm semptomlarına sahip olan çocukların hayatılarını daha iyi organize etmeyi öğrenmeleri sağlanabilir.

Otizm Spektrum Bozukluğu Nasıl Tedavi Edilir?

Otizm spektrum bozukluğunun kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Ayrıca otizm bozukluğuna sahip olan bütün çocukların hepsine uyan tek bir tedavi de yoktur. Otizm spektrum bozukluğu tedavisi olarak adlandırdığımız yöntemler; söz konusu olan semptomları azaltmaya yönelik rehabilite edici katkılardır. Burada davranış ve iletişim terapilerinden söz edebiliriz. Çünkü söz konusu olan hastalıkta çocukların, sosyal hayat ile ilgili zorlukların yaşadığı görülmektedir. Çeşitli eğitim terapileri, davranış ve iletişim terapileri, aile terapiler ve destekleyici ilaçlar yardımıyla otizm spektrum bozukluğu semptomlarının hafifletilmesi hedeflenmektedir.

Otizm Spektrum Bozukluğu
Otizm Spektrum Bozukluğu

Otizm spektrum bozukluğu olan gençler ve yetişkinlerde ise durum daha farklıdır. Bu konuda doktorlar, psikologlar ve sosyal destek kurumlarından yardım istenilmelidir.

Otizm spectrum hastalığı bulunan çocukların gerekli eğitimleri alabilmesi için ailelerinden ve çevresinde bulunan insanlardan destek görmeleri çok önemlidir.  Bu sayede psikologlardan alınacak olan destekler, otizm hastası olan bireylere fayda sağlayacaktır. Otizm tedavisi kesin olarak yapılamayan bir rahatsızlıktır. Ancak semptomlarının bazılarının ortadan kaldırılması veya azaltılması söz konusudur. Bunun için de gerekli tedavilerin uygulanması gerekmektedir.

Otizm Spektrum Bozukluğu Neden Olur? 

Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB), çocukluk çağından itibaren kronik, gelişimsel bir bozukluktur. OSB, çocuğun davranışlarını, iletişimini ve sosyal etkileşimini etkileyen bir durumdur. OSB’nin nedenleri tam olarak bilinmemektedir, ancak araştırmalar, genetik faktörlerin, çevresel faktörlerin veya her ikisinin bir kombinasyonunun OSB’yi tetikleyebileceğini göstermektedir. Genetik faktörler, OSB’nin nedenlerinden biri olarak gösterilmektedir. Genetik faktörler, çocuğun doğumundan önce meydana gelen değişikliklerdir. Genetik faktörler, anne ve babanın genetik yapısındaki değişimlere bağlı olarak ortaya çıkabilir. Çevresel faktörler de OSB’nin nedenlerinden biri olarak gösterilmektedir. Bu faktörler arasında; anne karnındaki zehirli maddelerin alınması, anne karnındaki infeksiyonlar veya anne karnındaki stres durumları sayılabilir. Ayrıca, bebeklik döneminde veya erken çocukluk döneminde yaşanan stresli durumlar da OSB’nin nedeni olabilecek etkenler arasında sayılabilir. Son olarak, genetik ve çevresel faktörlerin bir kombinasyonu da OSB’nin nedeni olabilecek etkenler arasında sayılabilir. Bu durumda, genetik veya çevresel faktörlerin her biri tek başlarına OSB’yi tetikleyebilirken, bu iki faktörün bir araya geldiği durumlarda da OSB’nin ortaya çıkma riski artmaktadır. Sonuç olarak, Otizm Spektrum Bozukluğu (OSB) nedeninin tam olarak bilinmemesi nedeniyle, bu bozuklukla ilgili araştırmalar devam etmektedir. Ancak şu anda bilinen şey, genetik veya çevresel faktörlerin tek başlarına ya da bir araya geldiğinde Otizm Spektrum Bozukluğu’nu tetikleyebilecek etkenler olduğudur. 

Otizm spektrum bozukluğu hakkında detaylı bilgi almak için şimdi Moroda ile iletişime geçebilir, merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu