Mor Sözlük

Mutizm

Mutizm Nedir?

Mutizm, seçici konuşmazlık demektir. Yani çocuk veya gençlerin çeşitli ortamlarda konuşuyor olmasına rağmen toplumsal ortamlarda konuşmayı reddetmesi durumudur. Günümüzde mutizm ciddi bir psikiyatrik rahatsızlık olarak görülmektedir. Genelde çocukluk çağında rastlanılan bu rahatsızlık, bazen birkaç ay bazense Birkaç yıl sürebilmektedir. Mutizm kesinlikle bir genetik bozukluk değildir. Bundan dolayı da doğru tedavi yöntemleri kullanılarak hastalığa müdahale edilmesi ve çözüme kavuşturulması mümkündür. Seçici konuşmazlık, bir anksiyete bozukluğu ya da anksiyete bozukluğun değişkeni olarak karşımıza çıkmaktadır. Burada sosyal fobi veya travma sonrası stres bozukluğunun gelişmesi söz konusu olabilir.

Mutizm
Mutizm

Mutizm hastalığı literatürde organik ve fonksiyonel olmak üzere iki alt grupta incelenmiştir. Organik mutizmden kasıt merkezi sinir sisteminde meydana gelen bozuklukken fonksiyonel mutizmde psikiyatrik etkenler söz konusudur.

Mutizm Belirtileri Nelerdir?

Mutistik çocuklar veya gençler, genellikle dikkat çekecek düzeyde çekingen ve içe kapanık bir görüntü sergilemektedirler. Bu çocuklarda ebeveynlerine karşı aşırı bağımlılık söz konusudur ve bu durum pek çoğunun zeka puanlarının geride kalmasına neden olmaktadır.

Mutizm
Mutizm

Birçok ebeveyn, mutizm belirtisi gösteren çocuklarının; çok utangaç olduğunu zannetmektedir. Halbuki bu psikiyatrik rahatsızlık çocukların sosyal hayatı başta olmak üzere ders hayatını da olumsuz yönde etkileyebilecek bir potansiyele sahiptir. Kısacası mutizm, çocukların veya gençlerin konuşma becerilerinin olup bunu reddetmeleri olarak karşımıza çıkmaktadır Bu da eğitim yaşantısından iş yaşantısına kadar birçok alanda iletişimi kısıtlamaktadır.

Mutizm Nasıl Tedavi Edilir?

Mutizm olan çocuklar veya gençler doğru tıbbi yardımla birlikte psikolojik destek de almalıdır. Bu konuyu 4 ila 8 yaş grubu olarak ele alacak olursak; özel eğitim terapilerinin önemi karşımıza çıkmaktadır. Burada mutistik çocukların özel terapi esnasında danışmanı ile güven ilişkisinin kurulması çok önemli bir detaydır. Ayrıca aile ve okulun da terapi sürecine dahil edilmesi kaçınılmazdır. Çünkü çocuk veya genç farketmeksizin psikiyatrik tedavilerde hastalara destek verilmesi büyük önem arz etmektir. Bunun sebebi tedavi sürecinde insanın destek aramasıdır.

Mutizm Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Mutizm, konuşma ve iletişim becerilerinin gelişmemesi olarak tanımlanabilir. Mutizm, çocukluk çağından itibaren ortaya çıkan bir durumdur ve çoğu zaman konuşma ve iletişim becerilerinin gelişmemesiyle birlikte sosyal etkileşimde zorluklar yaşanmasına neden olur. Mutizm tedavisi, kişinin konuşma ve iletişim becerilerini geliştirmek için uygulanan bir tür terapidir.

Mutizm tedavisi, çeşitli yöntemleri içerebilir. Bu yöntemler arasında; sosyal etkileşim becerilerini geliştirme, konuşma ve iletişim becerilerini geliştirme, duyguların ifade edilmesini sağlama, sosyal ortamlarda rahat olmayı öğretme ve kişisel güveni arttırma gibi yöntemler bulunmaktadır. Sosyal etkileşim becerilerini geliştirmek için, çocuklarla birebir etkileşime girmek, onlarla oyun oynamak ve onlarla sohbet etmek gibi aktiviteler yapılabilir.

Konuşma ve iletişim becerilerini geliştirmek için ise, çocuklarla birebir etkileşime girmek, onlara konuşma alışkanlıklarını öğretmek ve onlarla konuşmaya teşvik etmek gibi aktiviteler yapılabilir. Duyguların ifade edilmesini sağlamak içinse, çocuklarla birebir etkileşime girmek, onlara duyguların ifade edilmesine izin vermeyi öğretmek ve onlarla duygular hakkında konuşmaya teşvik etmek gibi aktiviteler yapılabilir. Sosyal ortamlarda rahat olmayı öğretmek içinse, çocuklarla birebir etkileşime girmek, onlara sosyal ortamlarda rahat olmayı öğretmek ve onlarla sosyal ortamlarda rahat olmaya teşvik etmek gibi aktiviteler yapılabilir.

Kişisel güveni arttırmak içinse, çocuklarla birebir etkileşime girmek, onlara kişisel güveni arttırmayı öğretmek ve onlarla kişisel güveni arttırmaya teşvik etmek gibi aktiviteler yapılabilir. Mutizm tedavisi, çocukların konuşma ve iletişim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için çeşitli yöntemleri içerebilir. Bu yöntemler arasında; sosyal etkileşim becerilerini geliştirme, konuşma ve iletişim becerilerini geliştirme, duyguların ifade edilmesini sağlama, sosyal ortamlarda rahat olmayı öğretme ve kişisel güveni arttırma gibi yöntemler bulunmaktadır. Mutizm tedavisi, çocukların konuşma ve iletişim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için uygulanan bir tür terapidir. Mutizm tedavisi, çocukların konuşma ve iletişim becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmak için uygulanan bir tür terapidir. 

Mutizmin tedavisinde en önemli şeylerden biri de destekleyici bir ortam sağlamaktır. Bu ortamda çocuklar rahat hissedebilmeli ve kendilerini güvende hissedebilmelidir. Ayrıca bu ortamda çocuklarla birebir etkileşime girmek, onlara konuşma alışkanlıklarını öğretmek, onlara duygular hakkında konuşmaya teşvik etmek ve onlara sosyal ortamlarda rahat olmaya teşvik etmek gibi aktiviteleri içerebilir. Mutizmin tedavisinde desteğe ihtiyaç duyan herkesin yaklaşan bir profesyonel desteğe başvurması da önerilen bir yöntemdir. Profesyonel destek alan kişiler, mutizmin nedenlerini anlamaya yardımcı olacak bilgiler edinebilirler ve bu bilgiler sayesinde mutizmi daha iyi anlayabilirler.

Mutizm hakkında detaylı bilgi almak için şimdi Moroda ile iletişime geçebilir, merak ettiğiniz tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu