Duyusal Entegrasyon Bozuklukları (Duyu Bütünleme Bozukluğu)
Duyusal Entegrasyon Bozuklukları Nedir
Duyusal entegrasyon, beynin çevreden gelen duyusal bilgileri düzenleme olarak ifade edilebilir. Beynimiz duyuları algılamak ve alınan duyuları sınıflandırmak üzere dizayn edilmiş bir yapıya sahiptir. Bu yapıda meydana gelen herhangi bir bozukluğun olması duyusal entegrasyon bozukluğu olarak adlandırılmaktadır.
İlk kez duyusal entegrasyon kavramı Dr. A. Jean Ayres tarafından ortaya atılmış olup insan bedeninin; çevresinde olup biten fiziksel değişimleri hakkında bilgi aktarımı yaptığı düşüncesi ortaya çıkmıştır. Şayet insan beyni duyuları kontrol edemez hale gelirse bunun sonucunda entegrasyon bozukluğu meydana gelecektir. Bu durum duyu bütünleme bozukluğu ya da duyusal işleme bozukluğu olarak da adlandırılmaktadır.
Duyusal entegrasyon bozukluğuna sahip olan hastalarda; koku alma, görme-işitme- dokunma gibi fiziksel özelliklerde sorunların yaşandığı görülmektedir.
Duyu Bütünleme Bozukluğu Nasıl Anlaşılır?
Özellikler çocukluk çağında tespitin yapıldığı duyu bütünleme bozukluğu; bebeğin 15 ila 18 aya kadar konuşamaması ve yürüyememesi gibi semptomlarla ortaya çıkar. Bunların dışında çocuklarda görülen duyu bütünleme bozukluğu hastalığının belirtileri arasında şunlar yer almaktadır:
- Oyun saatinde oynanabilecek oyunların oynanamaması
- Kas sisteminin zayıf olması
- Sakarlık
- Etraftaki eşyaların algılanamaması
- Dil öğrenmede zorluk yaşanması
- Hiperaktiflik
- Konsantrasyon bozukluğu
- Uyku problemleri ve son olarak da duruş problemleri yer almaktadır.
Duyusal Entegrasyon Bozuklukları Olan Çocuklarda Tedavi Nasıl Yapılır?
Çocuklarda duyusal entegrasyon bozukluğunun tanısının konması ve tedavi için gerekli olan yol haritasının çizilmesi için; duyu entegrasyon terapisi konusunda uzman olan terapistlerden destek alınmalıdır. Eğer çocuk da hatta yetişkin bir bireyde bu hastalığın tespiti yapılmış ise ihtiyaca uygun şekilde terapi programının planlanması yapılacaktır.
Duyusal Entegrasyon Terapisi Kimlere Uygulanır?
Çocuklar öncelikli olmak üzere duyu bütünleme terapisi herhangi bir yaş ve cinsiyete bakılmaksızın uygulanabilmektedir.
Duyusal bütünleme terapisi uygulanması gereken hallere göz atmamız gerekirse şu şekilde sıralamamız daha doğru olacaktır:
- Cerebral Palsi
- Öğrenme Güçlüğü
- Yemek Yeme Bozukluğu
- Uyku Problemleri
- Motor Becerilerinde Problemlerin Ortaya Çıkması
- İletişim Sorunları
- Konsantrasyon Bozukluğu gibi
Duyusal Entegrasyon Terapisi Nasıl Uygulanır?
Duyu bütünleme bozukluğu terapisi, tam anlamıyla duyu entegrasyonunun yeniden sağlanması amacıyla uygulanan bir terapi yöntemidir. Şayet terapi çocuğa uygulanacak ise burada ergoterapistler, elde etmiş oldukları pedagoloji bilgilerinin yardımıyla çocuğa herhangi bir travma yaratmadan entegresyonun kurulması için çeşitli yöntemler uygulanmaktadır. Elbette bu durum yetişkin hastalar için de geçerlidir.
Duyusal Entegresyon Terapisi Hangi Alanlar Üzerine Çalışır?
Duyusal entegrasyon terapisi uzmanları genelde 5 duyu sistemine yönelik çalışmalar yürütse de buna ek olarak aşağıda yer alan sistemlerle ilgilenmektedir:
- Denge
- Vücut Farkındalığı
- Görme
- Dokunma
- Tatma
- Koklama
- İşitme
- İç Organ Duyuları
Yukarıda bahsi geçen sistemlerden herhangi birinde bir problemin ortaya çıkması bireyde duyusal entegrasyon bozukluğunun ortaya çıkmasına neden olacaktır. Bu bağlamda en yakın sağlık kuruluşundan destek alınmalı ve gerek olması halinde hastaya duyu entegrasyon terapisinin aldırılması sağlanmalıdır.
Kaynakça
https://yamansirinler.com/duyusal-entegrasyon-terapisi/
https://www.nkdilkonusma.com/duyusal-entegrasyon-bozukluklari/