Mor Sözlük

Bibliyo Terapi Nedir?

Psikolojik sorunların çözümünde birbirinden farklı birçok terapi türü bulunmaktadır. Bu terapi türlerinden biride bibliyoterapi yöntemidir. Bibliyoterapi yöntemine kitapla terapi yöntemi de denmektedir.

Peki Bibliyoterapi Yöntemi Nedir?

Birey depresyon, kaygı, yas süreçleri gibi zorlu dönemler geçirdiğinde, her ne kadar kendine ve çevresine ben iyiyim imajı vermeye çalışsa da zihninde ve vücudunda yaşamış olduğu sorunları anlayamamaktadır. Bibliyoterapi diğer terapi yöntemlerinde de olduğu gibi bireyin yaşamış olduğu bu zorlu süreci aşmasını sağlama sürecidir. Bu süreci aşmak için bireyin yaşadığı durumu kavraması gerekmektedir. Bibliyoterapi yöntemiyle bireye yaşadığı durumu kavraması hakkında bilgi vermek için kitaplar ve hikâyeler kullanılmaktadır.

Bibliyoterapi Tarihi Hakkında

Bibliyoterapi tarihi incelendiğinde, Antik Yunan döneminde kütüphanelerin girişinde “İnsanın ruhunun iyileştiği yer” yazması psikolojik sorunlar yaşayan bireyler için kütüphaneler ve kitaplardan faydalanıldığı görülmektedir. Geçmiş tarihlerde bu konuyla ilgili çok daha fazla örneğe rastlanmaktadır. Birinci Dünya Savaşı sonunda duygusal travma yaşayan askerler için kütüphaneler ve kitapların kullanılması bibliyoterapi yöntemine başvurduklarını bir kez daha göstermektedir.

Bibliyoterapi Hangi Alanlarda Etkilidir?

Yapılan çalışmalar pek çok alanda etkili olduğunu göstermektedir.

  • Matematik kaygısı,
  • Depresyon tedavisi gören ergenler
  • İletişim konusunda problem yaşayan ebeveynler
  • Krize maruz kalan çocuklar
  • Sorunlara çözüm bulmak isteyen yetişkinler
  • Akran baskısıyla baş etme
  • Ölüm korkusu ile başa çıkma
  • Panik atak tedavisi
  • Öfke kontrolü
  • Anksiyete bozukluğu
  • Kaygı
  • Yas
  • Boşanma
  • Evlat edinilme
  • Hastalık
  • Taşınma

Gibi durumlarda oldukça etkili bir yöntemdir.

Bibliyoterapi Nasıl Uygulanır?

Öncelikle şunu belirtmemiz gerekir ki bibliyoterapi yönteminin uygulanabilmesi için bir psikolojik danışmanın ve danışanın olması gereklidir. Bazen bu psikolojik danışman öğretmeniniz danışan kişide öğrencisi bile olabilir. Birey bu yönteme başvurduğunda kesinlikle kendini tehdit altında hissetmediği bir ortamda olmalıdır. Böylelikle danışan dile getirmeye cesaret edemediği problemlerini daha kolay ifade edecektir.

Bibliyoterapi bireye üç aşama şeklinde uygulanmaktadır. İlk aşama hazırlık evresidir. Hazırlık evresinde bireyin probleminin tam olarak belirlenmesi gerekir. Çünkü bireye hangi kitabın uygun olacağı ancak bu şekilde belirlenmektedir. Bu terapi yöntemi kullanılırken psikolojik danışmanların Gestalt Terapisi, Bilişsel Yaklaşım, Logoterapi ve Fenomenolojik Yaklaşım alanında da yeterli bilgiye sahip olmaları gerekmektedir. Psikolojik danışmanın kendi yeterliliği tamam olduktan sonra danışana bu tekniğin avantajları ve dezavatanjları hakkında bilgi vermesi gerekmektedir. Bu terapide önceliğimiz danışanın bu terapiye gönüllü olmasıdır.

İkinci aşama olarak bireye uygun kitap seçimi yapılmaktadır. Seçilen kitap grup düzeyine ve ilgi düzeyine uygun olmalıdır. Diğer yandan amaca uygun olması, okuma düzeyine hitap etmesi gerekmektedir. Özellikle kitaptaki kahraman ve danışanın özdeşleşeceği yerlerin olmasına dikkat etmemiz gerekir. Eserin kapak düzeni, yazı puntosu, sayfa düzeni, basım kalitesi dahi önemlidir.

Son aşama ise uygulama aşamasıdır. Uygulama aşamasında danışana iki seçenek sunulur. Bunlardan biri psikolojik danışmanın seçtiği öyküyü danışana yani çocuğa okuması ve aralarda duygusunu ifade etmesine yardımcı olmasıdır. Diğeri ise danışanın kitabı tek başına okumasıdır. Ardından ise oturumda tartışılır. Kitapta danışanı en çok etkileyen kısım ele alınarak danışanın tetiklediği duygu daha kolay fark edilmektedir.

Bibliyoterapi Nasıl Uygulanır?

Bibliyoterapi, insanların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlamak için kullanılan bir terapi türüdür.  Bibliyoterapi, insanların kendileriyle ilgili sorunlarını çözmek veya çözümler aramak için kullanılan bir yaklaşımdır.

Bibliyoterapi, insanlar tarafından okunan ve anlaşılan metinleri kullanarak gerçekleştirilir. Bibliyoterapide, okunan metinlerin anlaşılması ve uygulanması, kişinin yaşadığı sorunu çözmesine yardımcı olur. Bibliyoterapide, okunan metinlerin anlaşılması ve uygulanması, kişinin yaşadığı sorunu çözmesine yardımcı olur. Bibliyoterapide, okunan metinlerin anlaşılması ve uygulanması, kişinin yaşadığı sorunu çözmesine yardımcı olur. Bibliyoterapide, okunan metinlerin anlaşılması ve uygulanması, kişinin yaşadığı sorunu çözmesine yardımcı olur. 

Bibliyoterapiyi Kimler Uygular?

Bibliyoterapi, insanların kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlamak için kullanılan bir terapi türüdür. Bibliyoterapiyi uygulayan kişiler genellikle psikologlar, psikiyatristler veya diğer uzmanlar olabilir. Bu kişiler, bireylere yardım etmek ve onların ruhsal veya fiziksel sorunlarını çözmek için bibliyoterapiyi uygulayabilirler.

Bibliyoterapideki amaç, kişinin ruhsal veya fiziksel sorunlarını çözmek ve onu daha pozitif bir yaşam tarzına yönlendirmektir. Bibliyoterapideki amaç, kişinin ruhsal veya fiziksel sorunlarını çözmek ve onu daha pozitif bir yaşam tarzına yönlendirmektir. Bibliyoterapiyi uygulayan kişiler genellikle psikologlar, psikiyatristler veya diğer uzmanlardan oluşur.

Bu uzmanlar, bireylere yardım etmek ve onların ruhsal veya fiziksel sorunlarını çözmek için bibliyoterapiyi uygulayabilirler. Uzmanlar, bireylere yardımcı olmak için gerekli olan teknikleri öğrenerek bireylere yardımcı olabilirler. Uzmanlar ayrıca bireylere güvenlik sağlamak için gerekli olan teknikleri de öğrenebilirler. Bibliyoterapiyi uygulayan kişiler ayrıca din adamları da olabilir. Din adamları, bireylere yardımcı olmak için bireylere dinsel desteği sunabilirler. 

Sonuç olarak, bibliyoterapiyi uygulayan kişiler genellikle psikologlar, psikiyatristler, diğer uzmanlardan oluşur; din adamlar; sosyal hizmet uzmanlar da olabilir. Bu kişiler, bireylere yardım etmek ve onlarla ilgili ruhsal veya fiziksel sorunlarla başa çıkmak için gerekli olan teknikleri öğrenerek bireylere yardımcı olabilirler. 

KAYNAKLAR

https://www.psikonterapi.com/bibliyoterapi-nedir/

https://www.evimdeterapi.com/blog/bibliyoterapi-nedir#bibliyoterapisureci

 

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu