Mor Sözlük

Bazı Konuşma Seslerini Söyleyememe (Artikülasyon Problemleri)

Bazı konuşma seslerini söyleyememe, harf ve hecelerin yanlış üretilmesidir. Dinleyici konuşulanları anlamak için daha fazla çaba sarf eder. Artikülasyon okul ya da mesleki başarıyı etkileyen bir problemdir. Toplumsal iletişimi doğrudan etkilemektedir. Sesletim bozukluğu şiddeti tamamen anlaşılamayan bir konuşma bozukluğuna dönüşebilir. Artikülasyon bozukluğunda sık görülen hatalar başka bir ses söyleme, ses eksiltme, hecelerin yerlerini değiştirme, sesleri bozma gibi hatalardır.

Bazı Konuşma Seslerini Söyleyememe (Artikülasyon Problemleri)

Bazı Konuşma Seslerini Söyleyememe (Artikülasyon Problemleri) Nedenleri

Bireylerde görülen bazı konuşma seslerini söyleyememe birçok faktöre bağlı olarak gelişebilir. Artikülasyon bozukluğu nedenleri;

  • Yapısal anomaliler
  • Nörolojik bozukluklar
  • İşitme bozuklukları
  • Zeka geriliği
  • Anatomik, organik, nörolojik nedeni olmayan durumlar
  • Yanlış pekiştirme
  • Yanlış öğrenme

Bazı Konuşma Seslerini Söyleyememe (Artikülasyon Problemleri) Ne Zaman Anlaşılır?

Çocukluk döneminde öğrenilen konuşma yavaş ve zamanla öğrenilen yetidir. Çocuklar tüm sesleri farklı dönemlerde ve belli sıralamaya göre öğrenmektedir. Bazı çocuklar daha erken bazılarında ise daha geç öğrenme durumu söz konusudur. Artikülasyon bozukluğu 7-8 yaşlarından sonra anlaşılabilir bir problemdir. Bu yaşlardan sonra görülen bazı konuşma seslerini söyleyememe bozukluğu kendiliğinden düzelmesi düşük bir olasılıktır. Dil ve konuşma terapistleri gibi destek almak önerilmektedir.

Bazı Konuşma Seslerini Söyleyememe (Artikülasyon Problemleri) Türleri Nelerdir?

Artikülasyon türleri;

  • Ses eklemesi
  • Ses değişimi
  • Ses bozulması
  • Ses düşürülmesi veya yutulması

Bazı Konuşma Seslerini Söyleyememe (Artikülasyon Problemleri)

Konuşmada Bazı Konuşma Seslerini Söyleyememe (Artikülasyon Problemleri) Nedir?

Artikülasyon, konuşma içinde yer alan organların düzenli ve birbiri ardına sıralanması gereken konuşma seslerinin şekillendirilmesidir. Şekillendirilemeyen seslerde konuşma bozuklukları meydana gelebilmektedir. Artikülasyon bozuklukları bu şekillendirilmenin yapılamamasından kaynaklanmaktadır.

Bazı Konuşma Seslerini Söyleyememe (Artikülasyon Problemleri) Tanısı Nasıl Koyulur?

Bazı konuşma seslerini söyleyememe problemi tanısı için çocuğun yaş kategorisi dikkate alınır. Yaşıtlarıyla yapılan kıyaslamalar, çocuğun konuşma yetisi, artikülasyon bozukluğu belirtileri ele alınarak uzman tarafından tanı koyulabilir.

Bazı Konuşma Seslerini Söyleyememe (Artikülasyon Problemleri) Tedavisi

Artikülasyon bozukluğu tedavisinde uzman psikologlar hizmet vermektedir. Tanı koyulan hastalar alanında uzman terapistler tarafından farklı tedavi yöntemleri ile tedavi edilmektedir. Terapilerde genel olarak konuşma becerileri ele alınmaktadır. Dil ve konuşma etkinlikleri uygulanarak konuşma becerileri iyileştirilir. Erken tedavi uygulamaları ile artikülasyon bozuklukları büyük oranda başarı sağlamaktadır.

Çocuk ve yetişkinlik döneminde görülebilen artikülasyon sesletim bozuklukları uzmanlar yardımıyla tedavi edilebilmektedir. Akademik ve sosyal hayatı etkileyen sesletim bozukluğu tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Bazı konuşma seslerini söyleyememe rahatsızlığı tedavi süreleri bireylerin problemi yaşama nedenlerine bağlı olarak değişebilir. Nörolojik veya psikolojik nedenlerden kaynaklı sorunlar farklı departman desteği alınarak tedavi edilmektedir.

Kaynaklar

https://www.dilkonmer.com.tr/artikulasyon-bozuklugu-turleri

https://www.konusmaterapistim.com/tr/icerik/43/artikulasyon-ve-fonolojik-bozukluklar

https://www.erdempsikiyatri.com/artikulasyon-problemleri

https://www.monomente.com/tr/icerik/12/artikulasyon-bozukluklari

https://www.konusmaterapistim.com/tr/icerik/47/artikulasyon-bozuklugu-ve-tedavisi

https://www.ilkaydikmenyetik.com/sesleri-yanlis-soylemek-bir-artikulasyon-sesletim-bozuklugu-mudur/

https://www.konusmaterapi.com/cocuklarda-harf-soyleyememe-sorunu.html

İlgili Makaleler

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu