Alkol ve Uyuşturucu Bağımlılığı
Merkezi sinir sisteminin direk etkileyen alkol ve uyuşturucu bağımlılığı vücutta da büyük bir tahribata neden olmaktadır. Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı uzun yıllar mücadele edilen bir konudur. Vücuda uyarıcı ve enzimlerin kataliz etkisini durduran her türlü madde bağımlılık yapmaktadır. Bu nedenle sigara gibi basit görünen maddeler bile bağımlılık faktörüdür.
Alkol ve Uyuşturucu Bağımlılığı Etkileri
Uyuşturucu ve alkol kullanımı eski çağlardan bu yana sürerlilik göstermektedir. Sigara, alkol veya farklı maddelerin vücuda alınması merkezi sinir sistemini doğrudan etkiler ve bir süre sonra kişi bağımlı hale gelir. Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı son derece zor bir süreç kabul edilmektedir. Bireyler madde kullanımından zevk alsalar bile bir süre sonra daha sancılı süreçler başlamaktadır.
Alkol ve Uyuşturucu Kullanımının Beyinde Yarattığı Etki Nasıl Olur?
Bağımlılık, beyin hastalığıdır. Bağımlılık yapan maddeler ilk alınmaya başlandığından itibaren zamanla kullanımı artar ve beyin hücrelerinde farklı bir anatomi oluşturur. Merkezi sinir sistemini doğrudan etkileyen zararlı alışkanlıklar sürekli kullanım ile kontrol edilemez bir durum oluşturur.
Alkol ve Uyuşturucu Bağımlılığı Beyin Anatomisini Bozar!!
Düzenli alkol ve uyuşturucu kullanımı beyinde büyük ölçüde hasara neden olur. Madde kullanımı ile beynin kendini durdurma mekanizması bozulur ve “madde kullan” komutu ile çalışmaya başlar. Bireyler bu mesaja hayır cevabı veremez ve kendisini durduramaz. Aslında sinir hücreleri ile iletişim bozulduğu için alkol ve uyuşturucu kullanımı çıkılmaz bir girdaba dönüşür.
Alkol ve Uyuşturucu Bağımlılığı Nedenleri
Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı konusunda eskiden günümüze kadar yapılan araştırmalarda kişilik bozuklukları gözlemlenmiştir. Özellikle ergenlik dönemleri zararlı maddelere başlama oranının yüksek olduğu dönemlerdir. Bu nedenle ergenlik döneminde ebeveynlere büyük bir sorumluluk yüklenmektedir. Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı genel sebepleri şöyle sıralayabiliriz;
- Yaş dönemine göre yaşana stres yoğunluğu.
- Psikolojik rahatsızlıklar.
- Fiziksel ve psikolojik şiddet.
- Aile içi iletişim veya ailevi problemler yaşayan bireyler madde ve alkol kullanımına yatkındır.
- Çevresel faktörler. Çevresinde (akraba, aile veya arkadaş çevresinde madde kullanımı)
- Kişilik sorunları, özgüvensizlik, travmalara karşı dayanıksız bireyler, sinirli yapı gibi etkenler madde kullanımına yatkındır.
Alkol ve Uyuşturucu Bağımlılığı Nasıl Başlar?
Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı başlama süreci sadece bir deneme ile başlar. Sinsi bir şekilde ilerler ve hızla beyin sinir sistemlerinin çalışmasını bozar. Vaka da sürekli madde alma isteği uyandırır ve yavaş yavaş bağımlı hale gelir.
Alkol ve Uyuşturucu Bağımlılığı Tedavisi
Bağımlı bireyler ilk etapta alkol ve uyuşturucu bağımlılığı tedavisi için ret cevabı vermektedir. Madde ve alkol tedavisi için ilk kural hastanın kendi isteği ile tedaviye başlamasıdır. Bağımlılık tedavisi ruhsal ve fiziksel bozuklukların şemalı tedavi programları ile başlar. Kliniklere başvuran hastalar alanında uzman psikiyatri hekimleri ile yoğun bir programa başlamaktadır. Topluma geri kazanım hedeflenen hastalar en uygun tedavi yöntemleri ile uzun bir süre tedavi altına alınır.
Günümüzde alkol bağımlılığı, uyuşturucu ve madde kullanımı, sigara bırakma kuruluşları gibi birçok yardımcı kurum bulunmaktadır. Alkol ve uyuşturucu bağımlılığı için alanında uzman kurumlardan destek almak en doğru seçenek olacaktır.
Kaynaklar
https://www.adnancoban.com.tr/madde-bagimliligi-makaleler
https://www.impulspsikiyatri.com/alkol-ve-madde-bagimliligi
https://www.yesilay.org.tr/tr/bagimlilik/madde-bagimliligi
https://bulentcelikel.com/dr-bulent-celikel/alkol-ve-uyusturucu-kullanimi/
http://tip.baskent.edu.tr/kw/upload/464/dosyalar/cg/sempozyum/ogrsmpzsnm13/13.P2.pdf
https://www.yedam.org.tr/alkol-ve-madde-kullaniminin-beynimize-etkisi-nasil-olur
Psikiyatrist Dr. Bülent ÇELİKEL